Βαλκάνια

Στρατιωτική κινητοποίηση στα Σκόπια: Κοινή άσκηση Σκοπιανών & Αμερικανών στο Κρίβολακ - Σε εξέλιξη τα σχέδια του ΝΑΤΟ - Βίντεο

Ο στρατός των Σκοπίων και οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών τερμάτισαν την Τετάρτη μια κοινή στρατιωτική άσκηση έξι ημερών στη στρατιωτική βάση Κρίβολακ, στο ανατολικό μέρος του κρατιδίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου των Σκοπίων Τόνι Γιανέφσκι σε δελτίο τύπου.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ εδώ και ένα μήνα έχει υπογραμμίσει τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια για το εν λόγω πεδίο βολών του κρατιδίου, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στα ελληνικά σύνορα. Η συγκεκριμένη άσκηση επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή και αυξάνει μερικώς την ανησυχία για την μετατροπή της βάσης σε πεδίο δοκιμών χημικών όπλων.

Στην άσκηση συμμετείχαν δύο μονάδες του πυροβολικού και έγινε με πραγματικά πυρά. Σύμφωνα με τον Τόνι Γιανέφσκι, εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου, αυτή ήταν η δεύτερη φορά που οι συμμαχικές δυνάμεις των ΗΠΑ που ανήκουν στην Πολυεθνική Ταξιαρχία Ανατολής, των KFOR, έχουν κάνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των KFOR, Ρόι Μακάρεγκ και Ζόραν Γιάνκοβιτς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άσκηση και τη συνεργασία καθώς και την προθυμία των δύο στρατών για παρόμοιες ασκήσεις.

Η συνέχιση της άσκησης που θα κρατήσει μέχρι τις 23 Μαρτίου θα γίνει αποκλειστικά από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο στρατός των Σκοπίων συμμετείχε στην άσκηση με δύο μονάδες κονιάματος 120mm που παρείχαν υποστήριξη πυρός για μονάδες πεζικού των ΗΠΑ.

"Ξεκινάμε με ένα δυναμικό σχέδιο να εκμεταλλευτούμε τη βάση του Krivolak για ασκήσεις που περιλαμβάνουν κυρίως βολές και εναέρια πρακτική στόχευση χρησιμοποιώντας ελικόπτερα UH-40", δήλωσε ο Γιανέφσκι.

Ο Goran Shutevski, αναπληρωτής διοικητής του 2ου τάγματος της 1ης Ταξιαρχίας του Στρατού των Σκοπίων, δήλωσε ότι "οι μονάδες μας εκπαιδεύονται για να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις".

Ο Γιανέφσκι είπε ότι το υπόλοιπο της άσκησης είναι μια ατομική άσκηση των αμερικανικών συμμαχικών δυνάμεων, η οποία θα λήξει στις 23 Μαρτίου.

"Αυτή η κοινή άσκηση είναι μια προετοιμασία για την επικείμενη μεγάλη άσκηση τον Ιούνιο παράλληλα με τους στρατούς των μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων των ΗΠΑ, που ονομάζεται" Decisive Strike 2019", υπογράμμισε ο Γιανέφσκι.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ:

https://cdn.dvidshub.net/media/video/1903/DOD_106529714/DOD_106529714-1024x576-1769k.mp4

Όπως είχαμε αναφέρει, Σέρβος πολιτικο-στρατιωτικός αναλυτής Μίροσλαβ Λαζάνσκυ, επεσήμανε πως έρχονται άσχημες εξελίξεις μετά την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ σχετικά με το πεδίο βολής στο Κρίβολακ, μερικά χλμ από την Βόρεια Ελλάδα, λόγω της χρήσης βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου και χημικών από τη Συμμαχία.

«Το Κρίβολακ θα μετατραπεί στο σκοπιανό-Bondsteel, που είναι η βάση των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ η συμφωνία ανάμεσα στην «Β.Μακεδονία» και το ΝΑΤΟ είναι έτοιμη», δηλώνει ο ίδιος.

Η περιοχή θα μετατραπεί σε περιοχή δοκιμής χημικών όπλων, όπως το σαρίν και το αέριο μουστάρδας (που χρησιμοποιείται από τρομοκράτες στη Συρία και το Ιράκ), καθώς και ως πεδίο βολής βλημάτων απεμπλουτιμένου ουρανίου.

«Το ΝΑΤΟ γνωρίζει πολύ καλά γιατί επέλεξε τον Κρίβολακ. Αυτό είναι ένα πεδίο που έχει, λόφους, δάση, άμμο, και το μέρος που μοιάζει με έρημο, ενώ ολόκληρο το πεδίο βολής διέρχεται ο Αξιός ποταμός (Βαρδάρης για τους Σλάβους), και είναι ιδανικός για στρατιωτικές δραστηριότητες.

Εκτός από αυτό πρέπει να προστεθεί και η συχνή αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, ενώ μια τέτοια ατμόσφαιρα αδύνατο να βρεθεί αλλού στην Ευρώπη» εξηγεί ο Karan.

Με λίγα λόγια, το πεδίο βολής στο Κρίβολακ μετατρέπεται σε μια βάση δοκιμών χημικών όπλων, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ σε συνεργασία με τα Σκόπια.

Β.Κ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ