Εκκλησία

Στρίβειν δια των επιτροπών η Εκκλησία της Ελλάδος στο ουκρανικό

Την πάγια πρακτική που ακολουθεί όταν δεν θέλει να πιάσει κάποια “καυτή πατάτα” επέλεξε πάλι η Εκκλησία της Ελλάδος σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα .

Όπως αναφέρεται σχετικά στην χθεσινή ανακοίνωση της ΔΙΣ : “Ανέθεσε το θέμα της από μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνωρίσεως της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας στις Συνοδικές Επιτροπές: α) επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και β) επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ώστε από κοινού να εισηγηθούν δεόντως προς την Ιερά Σύνοδο”.

15 Δεκεμβρίου ήταν η Σύνοδος στο Κίεβο , 6 Ιανουαρίου παραδόθηκε ο Τόμος της αυτοκεφαλίας από τον κ. Βαρθολομαίο στους Ουκρανούς. 8 Ιανουαρίου η ΔΙΣ συζήτησε ξανά το ζήτημα αποφασίζοντας εκείνη τη στιγμή να το παραπέμψει στην Ιεραρχία και τελικά η Ελλαδική Εκκλησία θυμήθηκε δυο μήνες μετά να...επεξεργαστεί το εν λόγω ζήτημα σε επιτροπές.

Στριβειν δια των επιτροπών λοιπόν, κόντρα και στην ισορροπιστική γραμμή που πρεσβεύουν Αυτοκέφαλες Εκκλησίες όπως η Κύπρος και η Ρουμανία , αλλά και στην πιο ακραία όπως της Σερβίας, αλλά κόντρα και σε κάθε λογική. Είναι προφανές πως υπάρχει αλλαγή πλεύσης.

Άραγε αυτό είναι το αποτέλεσμα της επαναπροσέγγισης με το Φανάρι;

Στο μεταξύ στην Ουκρανία η νέα εκκλησία άρχισε να μεταφέρει ξένες ενορίες στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα η επονομαζόμενη “Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας” ξεκίνησε τη διαδικασία της μεταφοράς των ξένων ενοριών στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, αναφέρει το RIA «Novosti» με αναφορά σε μια συνέντευξη με τον επικεφαλής της Μητροπολίτη Επιφανίο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές ενορίες της νέας εκκλησίας της Ουκρανίας εξέφρασαν ανεξάρτητα την επιθυμία να υποβληθούν στην Κωνσταντινούπολη. Πρόσθεσε επίσης ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι σταδιακή και ειρηνική.

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος τόνισε ότι ορισμένες ξένες ενορίες δεν επιθυμούν να υποβληθούν στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. "Αλλά θα συνεχίσουμε έναν διάλογο μαζί τους", πρόσθεσε .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ