Υγεία

Στένωση αορτής: Δείτε τι είναι, ποια συμπτώματα έχει και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο-Βίντεο

Η αορτική βαλβίδα βρίσκεται μεταξύ αριστεράς κοιλιάς και αορτής. Όταν λετουργεί φυσιολογικά άνοιγμα της βαλβίδας είναι 3-4 τετραγωνικά εκατοστά. Μπορεί βέβαια από κάποια αιτία το στόμιο της βαλβίδας να στενέψει. Στην περίπτωση αυτή, η κατάσταση αυτή ονομάζεται στένωση της αορτικής βαλβίδας.

Η στένωση αορτής περιορίζει τη ροή αίματος από την αριστερή κοιλία στην αορτή και μπορεί επίσης να επηρεάσει την πίεση στον αριστερό κόλπο.

Αν και μερικοί άνθρωποι έχουν στένωση αορτής ως αποτέλεσμα ενός συγγενούς καρδιακού ελαττώματος, που ονομάζεται διχλώχιν αορτική βαλβίδα (bicuspid aortic valve), αυτή η κατάσταση εμφανίζεται πιο συχνά κατά τη διάρκεια της γήρανσης, καθώς το ασβέστιο ή κάποια άλλη βλάβη καταστρέφει την βαλβίδα και περιορίζει την ποσότητα αίματος που ρέει μέσα από αυτήν.

 

https://youtu.be/yjwnuNUUdig

Η στένωση αορτής παράγει πάντα συμπτώματα;

Όχι πάντα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι με αορτική στένωση δεν εμφανίζουν αισθητά συμπτώματα μέχρι να μειωθεί σημαντικά η ροή του αίματος στην αορτική βαλβίδα.

Τα συμπτώματα της αορτικής στένωσης συνήθως είναι:

  • Δύσπνοια
  • Πόνος στο στήθος (στηθάγχη), πίεση ή σφίξιμο στο στήθος
  • Λιποθυμία
  • Αίσθημα παλμών (ταχυπαλμία), ή ένα αίσθημα σας να έχετε παλμούς που μοιάζουν βαρείς και έντονοι
  • Μείωση του επιπέδου δραστηριότητας ή μειωμένη ικανότητα για κανονικές δραστηριότητες που απαιτούν ήπια άσκηση
  • Καρδιακό φύσημα

Τα βρέφη και τα παιδιά, που έχουν στένωση αορτής, λόγω συγγενούς ελαττώματος, μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως:

  • Κόπωση μετά από άσκηση
  • Αδυναμία αύξησης του βάρους
  • Κακή, ή ανεπαρκής σίτιση
  • Αναπνευστικά προβλήματα

 

https://youtu.be/6SzrtTCtux8

 

Πώς εξελίσσεται η στένωση αορτής και πώς αυξάνονται τα προβλήματα που προκαλεί;

Εκτός από τα συμπτώματα στένωσης της αορτής, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα αδυναμίας, ή λήθαργου, το τοίχωμα της αριστερής κοιλίας μπορεί επίσης να παρουσιάσει μυϊκή πάχυνση, επειδή η κοιλία αναγκάζεται να εργαστεί εντονότερα, για να αντλήσει την απαιτούμενη ποσότητα αίματος μέσω του (πιο στενού) ανοίγματος της αορτικής βαλβίδας.

Η παχύτερη αριστερή κοιλία καταλαμβάνει περισσότερο χώρο μέσα στον κατώτερο θάλαμο της καρδιάς και αφήνει λιγότερο χώρο για την παροχή επαρκούς ποσότητας αίματος στο σώμα, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια. Η πρώιμη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιστροφή, ή στην επιβράδυνση της προόδου αυτής της νόσου.

 

https://youtu.be/HUw7JMS8tjo

Στένωση αορτής: Ποιοι κινδυνεύουν;

Γήρανση

Η στένωση της αορτής επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους ως αποτέλεσμα του σχηματισμού ουλών και της συσσώρευσης ασβεστίου στο πτερύγιο της βαλβίδας (πτερύγιο ή πτυχή). Η ηλικιακή στένωση αορτής αρχίζει συνήθως μετά την ηλικία των 60 ετών, αλλά συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα μέχρι την ηλικία των 70 ή 80 ετών.

Στένωση αορτής στους νέους

Η πιο συνηθισμένη αιτία της αορτικής στένωσης στους νέους είναι ένα εκ γενετής ελάττωμα, όπου αναπτύσσονται μόνο δύο καρδιακοί θάλαμοι αντί για τρεις, το οποίο ονομάζεται "διχλώχιν αορτική βαλβίδα" (bicuspid valve).

Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι ότι το άνοιγμα της βαλβίδας δεν αναπτύσσεται ομοιόμορφα με την καρδιά, πράγμα που “υποχρεώνει” την καρδιά να εργάζεται σκληρότερα για να αντλεί αίμα μέσα από το περιορισμένο άνοιγμα. Με τα χρόνια η ελαττωματική βαλβίδα συχνά γίνεται άκαμπτη και στενή, λόγω συσσώρευσης ασβεστίου.

https://youtu.be/gYODhyPaSIs

Ποιες θεραπείες συνιστώνται για άτομα με στένωση αορτής;

Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή αν τα συμπτώματα είναι ήπια, ένας γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει για την καλύτερη πορεία δράσης, η οποία σε αρχικό στάδιο είναι απλά να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές.

Ωστόσο, οποιοσδήποτε με στένωση αορτής θα πρέπει να κάνει υπερηχογράφημα καρδιάς, για να επιβεβαιώσει τις ασφαλέστερες και καλύτερες επιλογές για θεραπεία. Αντιστρόφως, ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, μπορεί να είναι σώφρον να προχωρήσετε σε θεραπεία, ή επέμβαση με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Οι πιθανές θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν επισκευή βαλβίδων ή αντικατάσταση βαλβίδων. Εάν ο γιατρός κρίνει ότι απαιτείται χειρουργική επέμβαση, είναι σημαντικό να την κάνετε άμεσα, ακολουθώντας πάντα τις δικές του εντολές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...