Διατροφή

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Το ρόφημα που κάνει «θαύματα»

Ένα φλιτζάνι σοκολάτα την ημέρα μπορεί να μειώνει την κούραση που ταλαιπωρεί το 90% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Εννέα στους δέκα πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας νιώθουν έντονη κόπωση, την οποία δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Μία νέα μελέτη όμως υποδηλώνει ότι μπορεί να βοηθηθούν σημαντικά από ένα απλό ρόφημα.

Το ρόφημα αυτό είναι η ζεστή σοκολάτα, αρκεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο.

Σε μικρή μελέτη διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού την ημέρα μπορεί να τονώσει σημαντικά τις δυνάμεις των ασθενών. Αυτό, όμως, δεν παρατηρείται σε μία ημέρα, αλλά με το πέρασμα του χρόνου.

Η αιτιολογία της κόπωσης στην σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πολύπλοκη. Οι ειδικοί ενοχοποιούν διάφορες φλεγμονώδεις, μεταβολικές και ψυχολογικές διεργασίες γι’ αυτήν.

Παρότι, όμως, έχουν δοκιμαστεί διάφορα φάρμακα και μέθοδοι για την καταπολέμησή της, τίποτα δεν φαίνεται να αποδίδει ιδιαίτερη. Εξαίρεση σε αυτό αποτελεί η συστηματική γυμναστική, αλλά η αποδοτικότητά της είναι περιορισμένη.

Γι’ αυτό τον λόγο οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Η νέα μελέτη

Στο πλαίσιο αυτό, σκέφτηκαν να εξετάσουν την τυχόν επίδραση της μαύρης σοκολάτας στην κόπωση.

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, μία ομάδα φυσικών ουσιών με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Προγενέστερη μελέτη είχε δείξει πως οι μαύρες σοκολάτες με περιεκτικότητα 70-85% σε στερεά κακάο μπορεί να ελαττώσουν την κόπωση στους πάσχοντες από σύνδρομο χρονίας κοπώσεως.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Oxford Brookes στη Βρετανία και άλλα ερευνητικά κέντρα αναρωτήθηκαν εάν θα ασκούσαν την ίδια δράση και στους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Έτσι, επιστράτευσαν 40 ασθενείς (οι 10 ήσαν άνδρες), ηλικίας 34 έως 54 ετών, που έπασχαν από υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας. Η συγκεκριμένη μορφή της νόσου εκδηλώνεται με εξάρσεις και υφέσεις και είναι η πιο συχνή (αντιπροσωπεύει το 85% των κρουσμάτων).

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές τους σε δύο ομάδες. Οι 19 από αυτούς έπιναν μια ζεστή σοκολάτα πλούσια σε φλαβονοειδή. Οι υπόλοιποι μια ζεστή σοκολάτα χαμηλή σε φλαβονοειδή.

Οι ασθενείς έπρεπε να πίνουν το ρόφημά τους την ίδια ώρα κάθε πρωί, με άδειο στομάχι. Ύστερα έπρεπε να περιμένουν 30 λεπτά πριν καταναλώσουν οτιδήποτε άλλο ή πάρουν τα φάρμακά τους.

Οι ασθενείς έπιναν ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα την ημέρα επί 6 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στο τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως η κόπωση των ασθενών που έπιναν το πλούσιο σε φλαβονοειδή ρόφημα είχε μειωθεί κατά 45% κατά μέσον όρο.

Είχε επίσης βελτιωθεί κατά 80% η ταχύτητα της βάδισής τους, η οποία αποτελεί σημαντικό αντικειμενικό δείκτη της κόπωσης.

Όταν, εξάλλου, οι ερευνητές τούς ρώτησαν και για άλλα συμπτώματα που τυχόν ένιωθαν, ανέφεραν πως είχε μειωθεί και ο πόνος τους. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φλαβονοειδών.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι είναι εφικτή μια διατροφική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κούρασης που προκαλεί η πολλαπλή σκλήρυνση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Shelly Coe, λέκτορας Διατροφής στο Oxford Brookes.

Πολλαπλή σκλήρυνση είναι η σύγχρονη ονομασία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Επειδή, όμως, η παρούσα μελέτη είναι μικρή, η Dr. Coe και οι συνεργάτες της τονίζουν πως πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες, σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά της.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Πηγή: iatropedia

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...