Κύπρος

Σε στρατιωτική βάση μετατρέπεται η Κύπρος: ΗΠΑ-Ισραήλ στέλνουν τελεσίγραφο στον Ερντογάν - Αλλάζει o χάρτης της Α. Μεσογείου

Αλλάζουν όλα πλέον στην Α. Μεσόγειο. Χθες, Αναστασιάδης και Μακρόν, αποφάσισαν την δημιουργία γαλλικής ναυτικής βάσης και προβλέπει πέραν της βάσης και διευκολύνσεις στα γαλλικά πολεμικά πλοία.

Σημειώνεται ότι τη βάση αυτή ζήτησαν οι Γάλλοι, οι οποίοι έχουν συμφέροντα στην ΑΟΖ Κύπρου. Ενήμερη για την δημιουργία γαλλικής ναυτικής βάσης στην Κύπρο είναι και η ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, ως μια κίνηση – ματ στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής, περιγράφουν διπλωματικές πηγές την αυριανή ιστορική σύνοδο της Ιερουσαλήμ. Αναστασιάδης, Τσίπρας, Νετανιάχου και Πομπέο βάζουν τις βάσεις για τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα και από την κοινή δήλωση που θα δημοσιευθεί μετά το πέρας της τετραμερούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω της κοινής δήλωσης τα τρία κράτη θα καλωσορίζουν την ad hoc συμμετοχή των ΗΠΑ στο σχηματισμό – με την υπερδύναμη να ανταποδίδει αναγνωρίζοντας το ρόλο που Κύπρος – Ελλάδα και Ισραήλ διαδραματίζουν στην ευρύτερη περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed αναμένεται να πάει λίγο πίσω χρονικά, εξαιτίας των ενστάσεων που προβάλλουν άλλες χώρες για τους δικούς τους λόγους (όπως Ιταλία και Λίβανος), η σημασία της συνόδου δεν μειώνεται. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο κοινό ανακοινωθέν που θα υπογράψουν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αποτυπώνοντας προφανώς και την πολιτική βούληση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναμένεται να γίνεται μνεία και στο δικαίωμα των τριών χωρών να εκμεταλλεύονται τον φυσικό πλούτο που βρίσκεται στις ΑΟΖ τους, αλλά και στις «προκλήσεις» που απειλούν την «ασφάλεια» στην ευρύτερη περιοχή.

Με τον τρόπο αυτό, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο του Τελ Αβίβ θα «φωτογραφίσουν» τις ενέργειες της Άγκυρας, η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με τις στρατιωτικές της ασκήσεις και τις έρευνες που προαναγγέλει και πραγματοποιεί, δεσμεύοντας «επίμαχες» περιοχές του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα και ενόψει των κρίσιμων δημοτικών-περιφερειακών εκλογών της 31ης Μαρτίου, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανεβάσει τους τόνους επικίνδυνα, απευθυνόμενος για μια ακόμη φορά στα εθνικιστικά ένστικτα μεγάλου μέρους της τουρκικής κοινωνίας και ελίτ. Παράλληλα, ο ίδιος και τα μέλη της κυβέρνησής του επιχειρούν να διαμηνύσουν σε όλους τους τόνους πως είτε η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα αφορά ισότιμα και τους Τουρκοκύπριους είτε δεν θα καταστεί δυνατή.

Με τον τρόπο αυτό, πάντως, ο Ερντογάν φέρνει απέναντί του όχι μόνο τους Αμερικανούς αλλά και τους Ευρωπαίους και κυρίως τους Γάλλους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επίσης έντονα στα «οικόπεδα» της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, όπως αποκάλυψε πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, από σήμερα μονάδες επιφανείας και υποβρύχιο του γαλλικού πολεμικού ναυτικού σε συνεργασία με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, διεξάγουν κοινές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Α.Μεσόγειο κοντά στην Κύπρο.

Οι μοίρες των μαχητικών αεροσκαφών υλοποιούν αποστολές A2A & A2G στην Α.Μεσόγειο. Επίσης, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16D υλοποιούν σενάρια SEAD ( εξουδετέρωσης σταθμών ραντάρ) προετοιμαζόμενα για πιθανές πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Ιρανών φρουρών στην Συρία .

Την ίδια στιγμή εκρηκτικό κλίμα επιχειρεί η Τουρκία ενόψει της τριμερούς συνάντησης, ενώ ανεβάζει το θερμόμετρο κατά Ισραήλ και Κύπρου.

Η Τουρκία, δεσμεύει με NAVTEX 0359/19 περιοχή που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ νότια της Λεμεσού (η οποία έχει δεσμευθεί και για την 25η Μαρτίου), ενώ το μεσημέρι της Κυριακής οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν νέα NAVTEX 0368/19 με την οποία δεσμεύεται για ασκήσεις μεγάλη περιοχή δυτικά της Πάφου.

Η κόντρα Τουρκίας–Ελλάδος και Κύπρου έχει μεταφερθεί και απέναντι στο Ισραήλ, το οποίο βλέπει να απειλούνται με την «τουρκική ΑΟΖ» δικά του ζωτικά συμφέροντα, μεταβάλλοντας και αναβαθμίζοντας την κόντρα με τον Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...