Εκκλησία

Πρώτα η ψηφοφορία στην Βουλή, μετά η Ιεραρχία – Διαβεβαιώσεις Αρχιεπισκόπου, ανησυχία των κληρικών

Συνεδρίαση Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 19 Μαρτίου. Νέα ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στις 14 Μαρτίου. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Πάλι ασθμαίνουσα πίσω από τις εξελίξεις αναμένεται να βρεθεί η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία μέσω της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αποφάσισε να παραπέμψει όλα τα φλέγοντα ζητήματα σε έκτακτη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας στις 19 Μαρτίου.

Μόνο που όπως αναφέραμε και πιο πάνω την Πέμπτη 14 Μαρτίου, θα έχει προηγηθεί στη Βουλή η δεύτερη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, από την οποία θα αποκρυσταλλωθεί ποιές διατάξεις θα προχωρήσουν τελικά στην επόμενη τρίτη και οριστική ψηφοφορία της Αναθεωρητικής Βουλής που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

«Χωρίς την συγκατάθεση των κληρικών δεν θα γίνει τίποτε» τόνισε από την πλευρά του χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απαντώντας σε δημοσιογράφους σχετικά με την πορεία των συζητήσεων της Ειδικής Επιτροπής για τη μελέτη κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε, επίσης, ότι θα συγκληθεί εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος από την Τρίτη 19 έως και την Πέμπτη 21 Μαρτίου, όπου θα ασχοληθεί με το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας επισημαίνοντας πως το βασικό είναι η συναίνεση και η συγκατάθεση των κληρικών σε ό,τι συζητηθεί.

Στους κύκλους των κληρικών πάντως επκρατεί αναβρασμός. Τα μηνύματα από Κρήτη και Χίο είναι χαρακτηριστικά του κλίματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συνδέσµων Κληρικών της Εκκλησίας Κρήτης (Ε.Σ.Κ.Ε.Κ.) οι πρόεδροι και οι αντιπρόσωποι των κατά τόπους Ιερών Συνδέσµων του νησιού, συνήλθαν σε έκτακτη γενική συνέλευση χθες 7 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης στο Ηράκλειο.

Όπως ανακοινώθηκε:

“Παραβρέθηκε και ο νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης ο οποίος ενημέρωσε από νομικής πλευράς τους ιερείς για όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία μας το τελευταίο διάστημα.

Ομόφωνα αποφασίστηκε ότι οι ιερείς παραμένουν σταθεροί στις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί από το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης (Ε.Σ.Κ.Ε.Κ) και τον Ιερό Σύνδεσμό Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε) όσον αφορά την αναθεώρηση των άρθρων 3 και 21 του συντάγματος που αφορούν την ουδετεροθρησκεία της Ελληνικής πολιτείας και την Ελληνική οικογένεια αντίστοιχα, καθώς και το μισθολογικό των ιερέων. Επίσης αποφασίστηκε να συγκεντρωθεί από το μισθό των ιερέων της Κρήτης ένα ποσό για τους πλημμυροπαθείς της Κρήτης.

Εμμένουν στις θέσεις τους και οι Χιώτες Κληρικοί όσον αφορά την αναθεώρηση των άρθρων 3 και 21 του Συντάγματος, που αφορούν την ουδετεροθρησκεία της Ελληνικής πολιτείας και την Ελληνική οικογένεια αντίστοιχα, καθώς και το μισθολογικό των ιερέων. Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση, που εξέδωσαν μετά την χθεσινή Γενική Συνέλευση τους.

Αναλυτικά σ' αυτήν τονίζονται τα εξής:

"Την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών στην ενοριακή αίθουσα του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου.

Μετά την έγκριση του οικονομικού απολογισμού του 2018 και της σχετικής έκθεσης της Ελεγκτικής Επιτροπής καθώς και του προϋπολογισμού του 2019, το σώμα ενημερώθηκε διεξοδικά για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα και τη μισθοδοσία των Κληρικών και για τις θέσεις και τον αγώνα του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος.

Το σώμα ενημερώθηκε για σειρά πολυσέλιδων υπομνημάτων, τα οποία κατέθεσε ο ΙΣΚΕ σε όλο αυτό το διάστημα, προς πάσα κατεύθυνση (Αρχιεπίσκοπο, Μητροπολίτες, Υπουργό Παιδείας, Συνοδική Επιτροπή Διαλόγου, Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Μ.Μ.Ε.) με τεκμηριωμένες θέσεις, απαντήσεις και αντιρρήσεις έναντι του λεγομένου «σχεδίου συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας».

Ομόφωνα αποφασίστηκε ότι οι Κληρικοί της ακριτικής και νησιωτικής Μητροπόλεώς μας παραμένουν σταθεροί στις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί από το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε) και την Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης (Ε.Σ.Κ.Ε.Κ) όσον αφορά την αναθεώρηση των άρθρων 3 και 21 του Συντάγματος που αφορούν την ουδετεροθρησκεία της Ελληνικής πολιτείας και την Ελληνική οικογένεια αντίστοιχα, καθώς και το μισθολογικό των ιερέων."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...