Ιστορία

Πρόεδρος ελληνικής επιτροπής Unesco: Πρωτοφανείς οι δηλώσεις Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθεί το ζήτημα των δηλώσεων Ερντογάν για την Αγία Σοφιά, στην συνάντηση των εθνικών επιτροπών της Unesco, όπου θα μετέχει και η ελληνική επιτροπή, σύμφωνα με την επικεφαλής της οργάνωσης στην Ελλάδα, Μαρία Τζιτζικώστα.

«Μου κάνει εντύπωση όσα λέει ο κ. Ερντογάν για την Αγία Σοφία, διότι όλοι θέλουν να “μπουν” στην λίστα της Unesco», δήλωσε στον ΑΝΤ1 η κ. Τζιτζικώστα - Παπαχριστοπούλου.

Όπως είπε, μπορεί μια χώρα να κάνει κάποιες κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε έξοδο της από την Unesco ή στον αποχαρακτηρισμό ενός Μνημείου και σε έξοδο του από την λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Κάτι τέτοιο, όπως επεσήμανε η κυρία Τζιτζικώστα - Παπαχριστοπούλου, θα περιορίσει την δυνατότητα παρέμβασης από την Unesco για την χρήση του μνημείου, εν προκειμένω της Αγίας Σοφίας.

Σημειώνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε καθημερινή βάση στο πλαίσιο της εν εξελίξει προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία, τονίζει ότι έχει ωριμάσει η ιδέα της μετατροπής του Συμβόλου του Χριστιανισμού σε τζαμί, λέγοντας ότι «στο μυαλό μας δεν υπήρξε ποτέ ως μνημείο, ήρθε η ώρα να ξαναγίνει τζαμί η Αγία Σοφία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ