Κόσμος

Πρόβα σύγκρουσης: Το ΝΑΤΟ στο «κατώφλι» της Ρωσίας για την άσκηση «GEO EXERCISE 2019» - Η Μόσχα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα

Πρώτο θέμα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων INTERFAX και στον ρωσικό τύπο έχει γίνει  η νατοϊκή άσκηση με την επωνυμία GEO EXERCISE 2019, η οποία ξεκίνησε σήμερα στη Γεωργία με τη συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού 24 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και εταίρων της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος, σύμφωνα με το ΥΠΑΜ της Γεωργίας.

Αν και ο υπουργός Άμυνας της Γεωργίας Λεβάν Ιζόρια δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ασκήσεις δεν στρέφονται κατά τρίτων χωρών και ότι η άσκηση αφορά καθαρά θέμα στρατιωτικής εκπαίδευσης και δεν απειλεί «κανέναν», η Μόσχα έχει σαφώς διαφορετική άποψη και θεωρεί ως απειλή οποιαδήποτε παρουσία της συμμαχίας σε χώρα της περιοχής. 

«Από τον βόρειο γείτονά μας (Ρωσία), οι ασκήσεις αυτές θεωρούνται απειλή, αλλά λέμε και πάλι ότι αυτές οι ασκήσεις δεν απευθύνονται σε καμία χώρα», δήλωσε ο υπουργός.

Πριν μερικούς μήνες ισχυρές ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν τα  δυτικά σύνορα συμπεριλαμβανομένων και αυτών με την Γεωργία, ενδεικτικό για το πως αντιμετωπίζει η Μόσχα την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή. 

Η  άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στο Κοινό Κέντρο Εκπαίδευσης και Αξιολόγησης (JTEC) με το ΝΑΤΟ, θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Το γεωργιανό υπουργείο σημείωσε ότι σκοπός της άσκησης είναι η αύξηση της διαλειτουργικότητας των ενόπλων δυνάμεων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και των εταίρων της συμμαχίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, περισσότεροι από 350 στρατιώτες θα συμμετέχουν από την Αλβανία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Γερμανία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Τουρκία, ΗΠΑ, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και Σουηδία.

Στην άσκηση συμμετέχουν  επίσης  διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC), το Τμήμα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών (DPKO) και ως παρατηρητής, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), κάτι που αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό για το τι ετοιμάζουν εκεί στο ΝΑΤΟ για αυτή την πλευρά των ρωσικών συνόρων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg θα παρακολουθήσει  προσωπικά την πορεία των ασκήσεων στις 25 Μαρτίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Γεωργία, γεγονός της τεράστιας σημασίας που δίνει το ΝΑΤΟ σε οτιδήποτε έχει σχέση με την χώρα αυτή.

Η "Άσκηση ΝΑΤΟ-Γεωργίας 2019" είναι μια πολύ σημαντική άσκηση για τη Γεωργία και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την ενίσχυση της στρατιωτικο-πολιτικής συνεργασίας ΝΑΤΟ-Γεωργίας.

Πρόκειται για την διαδικασία της δημιουργίας  της πρώτης πολυεθνικής ταξιαρχίας, με επικεφαλής τις Γεωργικές δυνάμεις άμυνας, υπό την επίβλεψη του ΝΑΤΟ.

Στόχος τους είναι να βοηθήσουν τη Γεωργία και τις χώρες εταίρους  στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των ενόπλων δυνάμεων τους με την συμμαχία, σε τομείς  διοίκησης και ελέγχου Ενόπλων Δυνάμεων κά.

Η άσκηση αποτελεί επίσης μια συνολική προσέγγιση για την αντιμετώπιση "κρίσης", που δεν ανήκει στο άρθρο 5. 

Εκπρόσωποι διεθνών και μη κυβερνητικών οργανώσεων θα συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία που θα ενισχύσει τη στρατιωτική-πολιτική συνεργασία. 

  • 18 Μαρτίου - Η επίσημη τελετή έναρξης άσκησης .
  • 28 Μαρτίου - Ημέρα βετεράνων και καλεσμένων υψηλού επιπέδου αλλά και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, συνέντευξη τύπου - JTEC.

Από τις 18 έως τις 28 Μαρτίου, το JTEC θα λειτουργεί ως κέντρο μέσων μαζικής ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης, καταλήγει η ανακοίνωση του γεωργιανού ΥΠΑΜ.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2008, στην ίδια περιοχή είχαμε πενθήμερης διάρκειας  πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας, που έληξε με τη συνθηκολόγηση των Γεωργιανών.

Η σύγκρουση κράτησε πέντε μέρες και είχε ως επίκεντρο τις αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, που στη συνέχεια αυτοανακηρύχτηκαν ανεξάρτητες δημοκρατίες.

 Αυτή η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους, οι οποίοι θα μεγαλοποιηθούν μετά την είσοδο του ΝΑΤΟ δια της πλαγίας οδού κοντά στα ρωσικά σύνορα. Αυτό ας το έχουμε υπόψιν μας.

https://youtu.be/oj3REpPOR_E?t=23

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...