Πνευματικά ωφέλιμα

Πρωτ. Παναγιώτου Δ. Ρούβαλη: Δευτέρα Παρουσία και Κρίση

Βεβαιότερον γεγονός στη ζωή μας από τον θάνατο δεν υπάρχει. Το ότι γεννηθήκαμε και βρισκόμαστε σε αυτόν τον κόσμο, οδηγεί και στη βεβαιότητα ότι καποια ημέρα θα φύγουμε απ’ αυτόν τον μάταιονκόσμον. Το βλέπουμε και το διαπιστώνουμε καθημερινά. Άνθρωποι γεννιόνται και πεθαίνουν. Μα το ίδιο βέβαιο όμως είναι πως όταν φύγουμε απ’ αυτόν τον κοσμο, θα δώσουμε λόγο και θα κριθουμε για την επίγεια βιωτή μας. Αυτή η πίστη είναι βαθειά ριζωμένη στις καρδιές όλων των ανθρώπων, όλων των αιώνων. Αυτόν τον λόγον τον τονίζει όλως ιδιαιτέρως η Αγία Γραφή, το σημερινόν Ιερόν Ευαγγέλιον που ομιλεί περί της Δευτέρας Παρουσίας του Κυριου ημών Ιησου Χριστού. Ομιλεί περί Κρίσεως, η οποία θα είναι γενική και πανανθρώπινη, θεία και αλάνθαστος, κρίσις μέλλουσα αλλά και βεβαιοτάτη. Κρίσις οριστική και αιωνίου σημασίας. Αυτήν την ευαγγελικήνπερικοπήν ο Ιερός Χρυσόστομος την ονομάζει «ηδίστην» δηλαδή γλυκυτάτην, την οποιαν ο κάθε πιστός πρέπει να την μελετά μετά πολλής σπουδής και με κατάνυξη να την κρατά στη μνήμη του. Η Αγία μας Εκκλησία επισφραγίζει το σύμβολον της πίστεως με το «προσδοκώ ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος». Τόσον ο λόγος του Κυρίου, όσον και η φωνή της συνειδήσεώς μας είναι υπέρ αρκετά για να μας πείσουν, όμως και ο λόγος του Απ.Παύλου είναι σαφέστατος εις την προς Εβραίους επιστολήν του όταν γράφει «απόκειται τοις ανθρώποις, άπαξ αποθανείν, μετά δε τούτο κρίσις».

Πολλοί όμως δεν το βάζουν στο μυαλό τους ούτε ότι θα πεθάνουν , μα ούτε ότι θα δώσουν λόγο στο Θεό και θα κριθούν για τα έργα τους. Είναι ότι χειρότερο μπορεί να πάθει ο άνθρωπος. Αν φύγει από μέσα σου η μνήμη του θανάτου και ο φόβος της κρίσεως, τότε κατέβηκες στο επίπεδο του κτήνους και δεν σταματάς πουθενά. Και μάλιστα όταν είσαι νέος. Οι νέοι, δυστυχώς, δεν βλέπουν το τι γίνεται γύρω τους. Τους ξεγελούν τα νιάτα και η υγεία τους και θαρρούν πως θα είναι για πάντα νεόι, πως δεν θα πεθάνουν ποτέ και πως δεν θα δώσουν λόγο των πράξεών τους.

Όμως, η μεγάλη ευεργεσία για όλους μας , νέους και γέρους είναι η μνήμη θανάτου. Αυτή η μνήμη κυριαρχούσε σε όλους τους σοφούς της ανθρωπότητας, αλλά και σε όλους τους αγίους του Θεού. Όποιος έχει μνήμη θανάτου, δεν αμφιβάλλει πως τον περιμένει η κρίση και η δίκαιη ανταπόδοσις του Θεού.

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός ομίλησε πολύ καθαρά περί της Δευτέρας Παρουσίας Του. Την πρώτη φορά είπε, ήλθε ταπεινά και φτωχικά. Τη δεύτερη θα έλθει με όλη τη θεϊκή του δόξα. Την πρώτη φορά ήλθε για να σώσει τον κόσμο, τη δεύτερη θα έλθει να τον κρίνει. Την πρώτη φορά έδωκε την εντολή της αγάπης. Τη δεύτερη θα υπάρξει δικαία κρίσις. Και θα κρίνει όχι μόνον ως Θεός ή μόνον ως άνρθωπος αλλά ως θεάνθρωπος. Ως Θεός ο απόλυτα δίκαιοςκαι ως άνθρωπος, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την ανθρωπίνηνασθένειαν. Ο λόγος του σαφέστατος «ο Πατήρ πάσαν την κρίσιν δέδωκε τω Υιώ». Ο Υιός ήλθε στη γη για να σώσει τον κόσμο και ο Υιός θα τον κρίνει. Και θα τον κρίνει με τα λιγότερα για να σωθούν περισσότεροι. Ο Θεός θέλει να σωθεί όλος ο κόσμος. Μόνον όσοι δεν το θελήσουν δεν θα σωθούν. Αυτοί και τώρα το ίδιο λένε και τότε το ίδιο θα πουν «Κύριε, πότε Σε είδομεν;». Πού όμως και πότε είδαμε τον Χριστό; Εδώ Ευαγγελική περικοπή αποκτά απροσμέτρητο βάθος και μέγιστη κοινωνική σημασία. Δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια και θεωρίες, θυσίες και πράξεις θεαματικές, αλλά καθημερινά, μικρά πράγματα. Λίγο ψωμί για τον νηστικό, ένα ρούχο για τον γυμνό, ένα ποτήρι νερό για τον διψασμένο. Το πλέον ελάχιστο που μπορεί να δώσει ο καθένας και όχι το μέγιστο που μπορούν και πρέπει να δώσουν οι λίγοι. Όταν καταδικάζουμε την κοινωνική ανισότητα και αδικία και όχι αδίκως ξεχνάμε την ευθύνη που αναλογικά πέφτει σε όλους μας. Και αυτοί που φωνάζουν συνήθως για αυτά τα πράγματα δεν είναι οι πιο φτωχοί και αδικημένοι. Και είναι πολύ φυσικό, διότι το κάθε κοινωνικό κήρυγμα όταν δεν ξεκινά από την πίστη στον Θεό και από την εντολή του Θεού για αγάπη και δικαιοσύνη, ούτε και στον άνθρωπο πιστεύουμε.

Ο άνθρωπος παύει να είναι αδελφός του Ιησού Χριστού, που μας πονάει , αλλά ένα δόγμα, μια κάποια θεωρητική διδασκαλία κάποιου κοινωνικού συστήματος, στο οποίο πιστεύουμε.

Η αλήθεια είναι μία, ότι μας περιμένει ο θάνατος και μετά μας αναμένει η κρίσις. Θα δώσουμε λόγο για τα πεπραγμένα μας . μην ξεχνάμε δε ότι οι ηθικοί νόμοι είναι περισσότερον απαράβατοι και αμετάθετοι σε σχέση με τους φυσικούς νόμους, διότι τίποτε δεν γίνεται στην τύχη. Θα ‘ρθει καιρός που θα βρούμε μπροστά μας ολόκληρη τη ζωή μας και τις πράξεις μας και θα μας δικάσει ο Θεός «δια Ιησού Χριστού». Και αν μας δικάσει ο Χριστός σαν Θεός, ουδείς θα σωθεί. Θα μας δικάσει ως Θεός και Άνθρωπος μέσα στα ανθρώπινα μέτρα. Και τι θα μας ζητήσει; Αν είχαμε αγάπη μεταξύ μας. Η αγάπη λέγει ο Απόστολος Ιάκωβος «καλύπτει πλήθος αμαρτιών» Η αγάπη δεν είναι κάτι το αόριστον, δεν είναι κάποια θεωρία ή μια λέξη, αλλά κάθε φορά είναι συγκεκριμένη, προς τον συνάνθρωπο, προς τον πλησίον μας, που είναι αδελφός «εν ονόματιΙησού Χριστού». Όχι ο άνθρωπος απρόσωπα, ούτε αόριστα η ανθρωπότητα, αλλά προσωπικά ο πλησίον και ο αδελφός.

Αδελφοί μου, αγάπη, ας έχουμε αγάπη, να πιστεύουμε στο Θεό, την Εσταυρωμένη Αγάπη, που από αγάπη προς τον άνθρωπον έγινε Άνθρωπος, για να σώσει έναν έναν τον άνθρωπον. Για να αξιωθούμε κι εμείς όταν θα μας κρίνει κατά την φοβεράν εκείνην ημέραν και ώραν της κρίσεως, να ακούσωμε «Δεύτε οι ευλογημένοι του Πατρός μου κληρονομήσατε την ητοιμασμένην υμίν Βασιλείαναπό΄καταβολής κόσμου» Αμήν.

Πρωτ. Παναγιώτου Δ. Ρούβαλη
Πηγές: Σ.Κ.Δ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...