Περιβάλλον

Προειδοποίηση σοκ ερευνητών: Τεράστια ηλιακή καταιγίδα που πυρπόλησε την γη πριν από 2.600 χρόνια θα μπορούσε να χτυπήσει ξανά

Μια τεράστια ηλιακή θύελλα που πυρπόλησε τη γη πριν από 2.600 χρόνια, θα μπορούσε να ξαφνιάσει ξανά, προειδοποιούν ερευνητές σκορπώντας παγκόσμια ανησυχία!

Η σημαντικότερη γνωστή γεωμαγνητική καταιγίδα στην Γη συνέβη το 660 π.Χ., σύμφωνα με τους ερευνητές, με βάση τα ίχνη των σωματιδίων της καταιγίδας που διατηρήθηκαν στους δύο πυρήνες πάγου και στους δακτυλίους δέντρων. Παρόλο που δεν είχε αντίκτυπο στον προ-βιομηχανικό και στον τεχνολογικό κόσμο, ένα τέτοιο γεγονός σήμερα θα προκαλούσε εκτεταμένες διακοπές ισχύος και θα κατέρρεε τα συστήματα επικοινωνίας και πλοήγησης. Εν ολίγοις, η σύγχρονη κοινωνία θα κατέρρεε.

Η μελέτη με τίτλο Multiradionuclide evidence for an extreme solar proton event around 2,610 B.P. (∼660 BC)  δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Raimund Muscheler, καθηγητής Τετραμετρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, δήλωσε ότι μια έκρηξη ηλιακής ενέργειας από τον ήλιο θα μπορούσε να συντρίψει τα ηλεκτρικά δίκτυα, τα αεροπορικά ταξίδια και να διαταράξει τις δορυφορικές επικοινωνίες αν αυτό συνέβαινε.

"Σήμερα, έχουμε πολλές υποδομές που θα μπορούσαν να καταστραφούν σοβαρά και ταξιδεύουμε στον αέρα και στο χώρο όπου είμαστε πολύ πιο εκτεθειμένοι σε ακτινοβολία υψηλής ενέργειας", δήλωσε ο Muscheler στο LiveScience.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πυρήνες πάγου από τη Γροιλανδία για να αποκαλύψουν το μυστήριο των ισχυρότερων ηλιακών καταιγίδων της Γης. Ένας πυρήνας πάγου, συγκεκριμένα, χρονολογείται περισσότερο από 100.000 χρόνια και περιείχε ραδιενεργά ισότοπα που έδειξαν μια τεράστια ηλιακή καταιγίδα που έπληξε τον πλανήτη περίπου 2.700 χρόνια πριν.

"Εάν αυτή η ηλιακή καταιγίδα είχε συμβεί σήμερα, θα μπορούσε να είχε σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία μας της υψηλής τεχνολογίας", δήλωσε ο Muscheler.

Ένα παράδειγμα τεκμηριωμένης σοβαρής γεωμαγνητικής καταιγίδας ήταν γνωστό ως «το Γεγονός του Carrington», το 1859, το οποίο χτύπησε κυκλώματα τηλεγραφημάτων σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από πυρκαγιές και προκαλώντας μαζικές επιπτώσεις στο νότο εως τη Χαβάη.

Ένα άλλο παράδειγμα ήταν η ηλιακή θύελλα που κατέστρεψε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε όλο το  Κεμπέκ, στον Καναδά, το 1989 και στο Malmö της Σουηδίας το 2003.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης προστατεύει από τις βλαβερές εκρήξεις ενέργειας του ήλιου, αλλά μερικές φορές ο ήλιος εξουδετερώνει τις άμυνες του πλανήτη.

Τον Απρίλιο του 2017, αναφέρθηκε ότι το San Fransisco, η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, βίωσαν ταυτόχρονα μια εμπλοκή του ηλεκτρικού δικτύου.

Ήταν βολικό εκείνη την εποχή για πολλούς να κατηγορούν τους Ρώσους. Ωστόσο, η έρευνα  έδειξε  πώς η μεγάλη διακοπή ρεύματος πιθανότατα προκλήθηκε από μια γεωμαγνητική καταιγίδα.

Η έκθεση καταλήγει προειδοποιώντας ότι η επόμενη σοβαρή ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να είναι άμεση και να «απειλήσει τη σύγχρονη κοινωνία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...