Οικονομία

Προβόπουλος: Μαύρα τα επόμενα χρόνια για την ελληνική οικονομία

Τα δάνεια είναι το μείζον πρόβλημα. Τόσο αυτά που έχουν ληφθεί και δεν αποπληρώνονται όσο και εκείνα που δεν μπορούν να δοθούν σε νέες και υγιείς επιχειρήσεις.

Εξηγώντας τη θέση του, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επισήμανε ότι η χώρα μας έχει τη χειρότερη επίδοση σε αυτό το θέμα, αναφέροντας ότι τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονται στο 46,5-47% του συνόλου των δανείων, ενώ στην Ευρώπη δεν ξεπερνούν το 4%. «Οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν νέα δάνεια σε υγιείς επιχειρήσεις», σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ακόμη ότι τα επόμενα χρόνια προβλέπονται αποκαρδιωτικά για την ελληνική οικονομία, τόσο βάσει των οικονομικών μοντέλων του ΔΝΤ όσο και της Κομισιόν.

«Τα επόμενα 40 χρόνια η οικονομία θα τρέχει με κατά μέσο ετήσιο όρο με 1% του ΑΕΠ… Αρχικά τα μοντέλα του Ταμείου έδειχναν και -0,7%, καθώς οι δημογραφικές προοπτικές είναι πολύ άσχημες, οι χειρότερες στην ευρωζώνη», εξήγησε.

Ακόμη, σχολίασε ότι η Ελλάδα θα πρέπει καθημερινά να πείθει τις αγορές για να αναχρηματοδοτεί το χρέος της που είναι τεράστιο, της τάξεως του 180% του ΑΕΠ. «Αν η χώρα γυρίσει σε πρακτικές του παρελθόντος και δεν γίνουν επενδύσεις θα υπάρξει δυσπιστία στις αγορές. Δεν έχουμε μάθει το μάθημα μας επανερχόμαστε με μεγαλύτερη ευκολία στο παρελθόν», σχολίασε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ