Πατριαρχεία

Προβληματισμός στο Φανάρι για το μέλλον της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Προσωρινά τα χρέη του Πατριαρχικού Επιτρόπου αναλαμβάνει ο Επίσκοπος Δέρβης Θεοφιλέστατος κ.κ. Ιεζεκιήλ

Χωρίς να κρύψει τον προβληματισμό του για το μέλλον της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και για το αν αυτή τελικά θα παραμείνει μία ενιαία εκκλησιαστική οργάνωση στο μέλλον, ανακοίνωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, Στυλιανού Χαρκιανάκη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δημοσιοποίησε τη θλιβερή είδηση κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στην Αίθουσα του ιερού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βαφεοχωρίου.

«Σήμερα την ώρα λειτουργίας πληροφορηθήκαμε την κοίμηση εν Κυρίω του μακαριστού πλέον Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού» είπε ο Πατριάρχης, προσθέτοντας ότι ο «άγιος Αυστραλίας ήταν ένας πάρα πολύ μορφωμένος ιεράρχης του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, απόφοιτος της Χάλκης με πολλά χρόνια Ανωτέρων Σπουδών στην Γερμανία, γλωσσομαθής, συγγραφέας πολλών βιβλίων και πάνω από 40 χρόνια ήταν στην Αυστραλία ως Αρχιεπίσκοπος».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφού αναφέρθηκε στο σχίσμα που βρήκε ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός όταν ήρθε στην Αυστραλία το 1975, εξήρε τις ηγετικές ικανότητες του μακαριστού πλέον Αρχιεπισκόπου επισημαίνοντας ότι κατάφερε να το εξαλείψει στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά αυτό εξακολουθεί να υπάρχει στην Αδελαΐδα.

Αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού αφήνει ένα μεγάλο κενό στην διοίκηση της Ιεράς Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε χαρακτηριστικά: «Τώρα δημιουργούνται νέες συνθήκες. Ομολογώ και δημόσια ότι μας προβληματίζει το αν θα πρέπει να συνεχίσει η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και στο μέλλον να είναι μία ενιαία εκκλησιαστική οργάνωση, μία αρχιεπισκοπή με έναν αρχιεπίσκοπο και βοηθούς επισκόπους. Η μητέρα εκκλησία, η Αγία και Ιερά Σύνοδος θα προσπαθήσει να λάβει τας καλυτέρας αποφάσεις».

»Αυτό θα το αποφασίσει η Αγία και Ιερά Σύνοδος αφού θα ζυγίσει προηγουμένως τα υπέρ και τα κατά των εκατέρας δύο πιθανών εναλλακτικών λύσεων» συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζητώντας για τον ίδιο και την Αγία και Ιερά Σύνοδο την φώτιση του Αγίου Θεού ώστε «πάρουμε τις καλύτερες και σωστότερες αποφάσεις για την εκκλησιαστική πρόοδο, την σταθερότητα και άνοδο του ποιμνίου μας στους Αντίποδες».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ολοκλήρωσε την ανακοίνωση της κοιμήσεως του Αρχιεπισκόπου με τα εξής λόγια: «Εμείς ευχόμεθα για την ανάπαυση της ψυχής του αδελφού Στυλιανού, ο οποίος πέραν των άλλων προσόντων του και της λοιπής Θεολογικής μορφώσεώς του είχε και το λογοτεχνικό τάλαντον. Ήταν σπουδαίος ποιητής, έχουν εκδοθεί πολλές ποιητικές συλλογές του. Ήταν ένας άξιος ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ας έχουμε την ευχή του όλοι από το υπερπέραν πλέον».

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, το Φανάρι ανακοίνωσε ότι προσωρινά τα χρέη του Πατριαρχικού Επιτρόπου αναλαμβάνει ο Επίσκοπος Δέρβης Θεοφιλέστατος κ.κ. Ιεζεκιήλ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ