σκλήρυνση κατα πλάκας
Διατροφή
Ενημερώθηκε στις:

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Το αγαπημένο ρόφημα που μειώνει το αίσθημα κόπωσης

 

Η υψηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών στο κακάο το καθιστά σύμμαχο στην ανακούφιση της κόπωσης που συνδέεται με την πολλαπλή σκλήρυνση, σύμφωνα με έρευνα.

Το κακάο μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της κόπωσης των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας), σύμφωνα με τα αποτελέσματα μικρής μελέτης σκοπιμότητας που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα, που περιέχει κακάο σε ποσοστό μεταξύ 70% – 85%, συνδέεται με τη βελτίωση της υποκειμενικά εκτιμώμενης κόπωσης σε άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να εξετάσουν τις δυνατότητες του κακάο για την αντιμετώπιση της κόπωσης που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση.

Στη μελέτη τους συμπεριέλαβαν 40 τυχαία επιλεγμένους ενήλικες, οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί πρόσφατα με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση και εκδήλωναν την σχετική με αυτήν κούραση. Τους συνέστησαν, λοιπόν, να πίνουν είτε ένα φλιτζάνι σκόνης κακάο με υψηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών αναμεμειγμένο με ζεστό γάλα ρυζιού είτε μια άλλη εκδοχή κακάο με χαμηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών καθημερινά για έξι εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να μην πάρουν οποιοδήποτε συνταγογραφημένο φάρμακο, να μην φάνε και να μην πιουν τίποτα για 30 λεπτά μετά την κατανάλωση του ροφήματος, σε γενικές γραμμές, όμως, να ακολουθούν τη συνήθη διατροφή τους.

Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την ψυχική και σωματική κόπωση καθώς και την ταχύτητα με την οποία τους κατέβαλλε στην έναρξη, στη μέση και στο τέλος της δοκιμής, ενώ σε καθημερινή βάση παρακολουθούσαν τη δραστηριότητά τους με βηματομετρητή και αξιολογούσαν την κούρασή τους σε μία κλίμακα από 1 έως 10, στις 10.00 το πρωί, στις 15.00 το μεσημέρι και στις 20.00 το βράδυ.

Μετά από έξι εβδομάδες, παρατηρήθηκε μια μικρή βελτίωση στην κόπωση σε 11 από αυτούς που κατανάλωναν κακάο πλούσιο σε φλαβονοειδή, σε σύγκριση με μόνο οκτώ από εκείνους που κατανάλωναν τη δεύτερη εκδοχή του ροφήματος. Υπήρξε, επίσης, μια μέτρια επίδραση στην κόπωση, με εκείνους που έπιναν την πρώτη εκδοχή του κακάο να είναι σε θέση να καλύψουν μεγαλύτερη απόσταση στο περπάτημα διάρκειας έξι λεπτών.

Επιπρόσθετα, εκείνοι που έπιναν το πλούσιο σε φλαβονοειδή κακάο εμφάνισαν βελτίωση 45% στην υποκειμενικά εκτιμώμενη κόπωση και 80% βελτίωση στην ταχύτητα του βαδίσματος. Τέλος, τα συμπτώματα του πόνου βελτιώθηκαν περισσότερο στην ομάδα υψηλών φλαβονοειδών.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες, μπορούν να προσφέρουν μια απλούστερη διατροφική προσέγγιση σε ένα επίμονο και δύσκολο στη θεραπεία σύμπτωμα, το οποίο επηρεάζει εννέα στους 10 ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση.

«Η χρήση διατροφικών προσεγγίσεων για τη μείωση της κόπωσης και των συναφών παραγόντων σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να αποτελέσει έναν εύκολο, ασφαλή και οικονομικό τρόπο που θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής και την ανεξαρτησία, επιτρέποντας στους ανθρώπους να αισθάνονται ότι έχουν περισσότερο τον έλεγχο της κατάστασής τους», σημειώνουν σχετικά, τονίζοντας, ωστόσο, ότι απαιτούνται ακόμα περαιτέρω έρευνες για να υποστηρίξουν την εγκυρότητα της εν λόγω διαπίστωσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...