Ένοπλες Συρράξεις

Ποιος θα κέρδιζε σε έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας-Κίνας; (βίντεο)


Ανησυχία στο Πεντάγωνο από τις πολεμικές προσομοιώσεις του αμερικανικού ιδρύματος RAND

Το αμερικανικό ίδρυμα RAND πραγματοποίησε σενάρια πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και Κίνας και το συμπέρασμα που κατέληξε προκαλεί ήδη πονοκεφάλους στους ιθύνοντες του Πενταγώνου:

Οι ΗΠΑ χάνουν κατά κράτος από τις δύο αυτές υπερδυνάμεις με τα χέρια κάτω μη μπορώντας να απορροφήσουν τις απώλειες σε υλικό έμψυχο και άψυχο.

«Στις προσομοιώσεις που πραγματοποιήσαμε οι ΗΠΑ χάνουν εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας», εξηγεί ο αναλυτής του RAND David Ochmanek.

Στις προσομοιώσεις αυτές, όπως  εξηγείται, οι ΗΠΑ χάνουν από το ένα σενάριο στο άλλο υφιστάμενες σημαντικές απώλειες, χωρίς να καταφέρουν να απωθήσουν τις δυνάμεις Ρωσίας και Κίνας.

"Χάνουμε πολλούς στρατιώτες. Χάνουμε πολύ υλικό και αποτυγχάνουμε να επιτύχουμε τους αντικειμενικούς μας σκοπούς ή να αναχαιτίσουμε τις επιθετικές επιχειρήσεις του αντιπάλου", αναφέρει ο Ochmanek.

Στον επόμενο παγκόσμιο πόλεμο που πολλοί πιστεύουν ότι θα γίνει κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ΄20 όλα τα πεδία μάχης (ξηρά, θάλασσα, αέρας, διάστημα και κυβερνοχώρος) θα είναι απελπιστικά κορεσμένα από εχθρικές δυνάμεις κάτι που σημαίνει πως για τις ΗΠΑ θα είναι πολύ δύσκολο να επιτύχουν υπεροχή, όπως έκαναν παλαιότερα.

Και πώς να γίνει αυτό, διερωτούνται, από τη στιγμή που η αμερικανική Αεροπορία για παράδειγμα διαθέτει μόλις 187 F-22. Με τέτοιους αριθμούς δεν επιτυγχάνεις υπεροχή.

Στα σενάρια μάχης, που πραγματοποιήθηκαν σε ψηφιακό περιβάλλον, διαπιστώθηκε ότι ο ή οι εχθροί καταστρέφουν πολλά F-35 στα αεροδρόμια πριν καν απογειωθούν, στέλνουν πολλές μονάδες επιφανείας στο βυθό ή πίσω στους ναυστάθμους με σοβαρές ζημιές, καταστρέφουν αμερικανικές βάσεις, παίρνουν υπο τον έλεγχό τους βασικές μονάδες κόμβους επικοινωνίας εν ολίγοις διαμορφώνουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Σε κάθε σενάριο, που γνωρίζω το F-35 κυριαρχεί στους ουρανούς, αλλά όταν είναι εκεί. Όταν είναι όμως είναι στο έδαφος εκεί καταστρέφεται σε μεγάλους αριθμούς», λέει ο Robert Work πρώην υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Ochmanek συμπληρώνει:

«Όσο Ρωσία και Κίνα αναπτύσσουν τα δικά τους μαχητικά 5ης γενιάς και πολυηχητικούς πυραύλους εγκαταστάσεις στην υποδομή των οποίων στηρίζονται υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως το F-35 αλλά και αποθήκες πυρομαχικών ή καυσίμων θα αποφύγουν δύσκολα την καταστροφή».

Αλλά και στο Ναυτικό τα πράγματα είναι ζοφερά.

«Στον προϋπολογισμό του 2020 προβλέπεται η απόσυρση του αεροπλανοφόρου USS Η.Truman δεκαετίες νωρίτερα και ετοιμάζεται να αποσύρει δύο σκάφη αμφίβιων επιχειρήσεων. Για αυτό το λόγο οι Πεζοναύτες παίρνουν το μαχητικό f-35 στην έκδοση «-Β» για να μπορούν να επιχειρούν από πρόχειρες εγκαταστάσεις. Το θέμα όμως είναι πως θα μπορέσεις να διατηρήσεις αυτό το αεροσκάφος ετοιμοπόλεμο σε ένα περιβάλλον που δεν θα έχει τις απαραίτητες υποδομές».

Ο Work για την Ευρώπη αναφέρει:

«Σε εντελώς υποθετική βάση, εννοείται εάν πηγαίναμε σε πόλεμο στην Ευρώπη, θα υπήρχε μόνο μια πυροβολαρχία Patriot έτοιμη να μετακινηθεί και αυτή θα πήγαινε στο Ramstein. Και αυτό είναι. Θέλω να πω οι ΗΠΑ έχουν 58 έτοιμες ταξιαρχίες για να ρίξουν στη μάχη αλλά μόνο μια Α/Α πυροβολαρχία για να αντιμετωπίσουν το μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων από τη Ρωσία»

https://twitter.com/RT_com/status/1105155172064407552?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ