Κόσμος

Περικοπές στο γερμανικό στρατό, κόντρα στη θέληση του ΝΑΤΟ

Η αποτυχία του Βερολίνου να ακολουθήσει τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ για την κάλυψη του 2% του ΑΕΠ στην άμυνα υπήρξε πηγή έντασης μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ. Η Μέρκελ δεσμεύτηκε νωρίτερα να ενισχύσει τις στρατιωτικές δαπάνες έως το 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2024.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς, παρουσίασε το δημοσιονομικό σχέδιο της χώρας για τα επόμενα χρόνια διαθέτοντας επιπλέον 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τις στρατιωτικές δαπάνες το 2020. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των αμυντικών δαπανών θα αυξηθεί στο 1,37% του ΑΕΠ και πιο κοντά στο 2% του στόχου του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, μετά από αυτό που το υπουργείο χαρακτήρισε ως "αξιοσημείωτη αύξηση", το μερίδιο των δαπανών θα κυμανθεί πίσω στο 1,25% του ΑΕΠ, ή 50,2 δισ. δολάρια μέχρι το 2023.

Το Υπουργείο Οικονομικών δικαιολόγησε τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού λόγω των επιδεινούμενων οικονομικών προοπτικών, σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel.

Εκτός από τις στρατιωτικές δαπάνες, το υπουργείο σκοπεύει επίσης να μειώσει σταδιακά τις δαπάνες του για αναπτυξιακή βοήθεια από 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί από την κυβέρνηση στις 20 Μαρτίου, είναι αντίθετο με την προηγούμενη δέσμευση της Γερμανικής καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να αυξήσει τις γερμανικές αμυντικές δαπάνες στο 1,5% μέχρι το 2024.

Το ζήτημα της κάλυψης των δαπανών της συμμαχίας παραμένει ένα κομβικό σημείο τριβής μεταξύ της Μέρκελ και των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς και ένας σημαντικός παράγοντας έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Τα νέα ώθησαν τον αμερικανό πρεσβευτή Ρίτσαρντ Γκρένελ να αναδείξει τον οικονομικό σχεδιασμό της Γερμανίας, διευθυνόμενος το Βερολίνο μακριά από την επίτευξη της ποσόστωσης του ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σαφώς να προχωρήσουν στο στόχο του 2% μέχρι το 2024 και όχι μακριά από αυτό.

«Το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και τη μείωση της ήδη απαράδεκτης συμβολής της στη στρατιωτική ετοιμότητα είναι ένα ενοχλητικό μήνυμα από τη Γερμανία στους 28 συμμάχους της στο ΝΑΤΟ», ανέφερε, όπως ανέφερε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ και ο γεν. γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσαν τους συμμάχους στο μπλοκ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους, μετά από συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών το 2014 για να δαπανήσουν 2% του ΑΕΠ στις στρατιωτικές τους δυνάμεις.

Αν και η Γερμανία αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες της, από 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στον στόχο του ΝΑΤΟ, προκαλώντας επανειλημμένες καταγγελίες από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ επεσήμανε ότι μόνο μερικά από τα 29 κράτη μέλη δαπάνησαν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα και επέμεινε ότι τα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας θα πρέπει να πληρώσουν το «δίκαιο μερίδιο» τους.

Ενώ οι ΗΠΑ δαπάνησαν περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια για τις στρατιωτικές δαπάνες το 2018, όλοι οι ευρωπαίοι συμμάχοι τους στο ΝΑΤΟ σε συνδυασμό έδωσαν μόνο 280 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές