Οικονομία

Πενταπλές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Όχι ένα , όχι δύο αλλά πέντε ειδοποιητήρια θα λάβουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες έως τις 31/3/2019 για την πληρωμή των εισφορών αλλά και αναδρομικών οφειλών.

Η προθεσμία για την καταβολή εισφορών των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2019 παρατείνεται έως την Δευτέρα 8/4/2019.

Νωρίτερα , το μήνα Μάρτιο ξεκίνησε η ανάρτηση των εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την τρέχουσα μηνιαία εισφορά , οι εν λόγω ασφαλισμένοι καλούνται να καταβάλλουν σε 36 δόσεις τα οφειλόμενα αναδρομικά (1/1/2017 έως 31/12/2018). Ειδικότερα , το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο ( ΕΤΕΑΕΠ) καταλόγισε για πρώτη φορά , με δύο χρόνια καθυστέρηση στους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς , δικηγόρους και γιατρούς εισφορές υπέρ επικούρησης και εφάπαξ οι οποίες θα υπολογίζονται ως ποσοστό (7% για το επικουρικό και 4% για το εφάπαξ) επί του νέου βασικού μικτού μισθού των 650 ευρώ. ( 71.5 ευρώ μηνιαίως). Ειδικά τα πρώτα ειδοποιητήρια θα πρέπει να εξοφληθούν από 5 έως 12 Απριλίου.

Και πάλι όμως τα ειδοποιητήρια βρίθουν λαθών καθώς μισθωτοί η παραλλήλως ασφαλισμένοι εκλαμβάνονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με αποτέλεσμα να τους καταλογίζεται έξτρα εισφορά. Όπως διαβεβαίωσε ο Διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ Νίκος Μπρίκης τα λάθη θα διορθωθούν και όπου κρίνεται απαραίτητο, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να αποστείλουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στο email [email protected], δίχως να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στο Ταμείο.

Με βάση τις νέες εισφορές οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες αρχής γενομένης από το Μάρτιο και για 3 χρόνια θα λαμβάνουν πέντε ειδοποιητήρια:

-Τις τρέχουσες εισφορές της κύριας ασφάλισης (κατ’ έλάχιστον 13,3% για εισόδημα άνω των 7032 ευρώ ) και τις τρέχουσες εισφορές της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (6,9%)

-Τις τρέχουσες εισφορές επικουρικού (κατ΄ελάχιστον 41 ευρώ/μήνα)

- Τις τρέχουσες ελάχιστες εισφορές εφάπαξ (κατ΄ελάχιστον 23,4% ευρώ/μήνα)

-Τη δόση εξόφλησης των αναδρομικών εισφορών για το επικουρικό της περιόδου 2017-2018

- Τη δόση εξόφλησης των αναδρομικών εισφορών για το εφάπαξ τα περιόδου 2017 -2018.

Οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα. Υπενθυμίζεται πως η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για επικούρηση και εφάπαξ τον μήνα Ιανουάριο ορίζεται στα 64,5 ευρώ το μήνα (41,02 ευρώ για επικούρηση και 23,43 ευρώ για εφάπαξ). Ωστόσο από τον Φεβρουάριο, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, οι εισφορές αναπροσαρμόζονται στα 71,50 ευρώ το μήνα (45,50 ευρώ για επικούρηση και 26 ευρώ για εφάπαξ).

Από 1η Ιουνίου 2019, το ασφάλιστρο της επικουρικής πέφτει στο 6,5% από 7% σήμερα για όλους, οπότε τα ποσά θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...