Τεχνολογία

Παγκόσμιος ιστός: Αφιέρωμα της Google στο γεγονός που άλλαξε τον κόσμο

Παγκόσμιος ιστός ή ίντερνετ. To Google Doodle σήμερα είναι αφιερωμένο σε αυτήν την μοναδική επέτειο. Σήμερα συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού, γνωστού ως «World Wide Web», που άλλαξε τον κόσμο. Δημιουργός του είναι ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς Λι, ο οποίος ανέπτυξε το δικό του παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN στην Ελβετία τη δεκαετία του 1980.

Στις 12 Μαρτίου του 1989 o Βρετανός επιστήμονας Τιμ Μπέρνερς – Λι, που εργαζόταν στο CERN, παρουσίασε ξαφνικά σε μία τεχνική εργασία, την ιδέα του για έναν νέο εύκολο τρόπο, με τον οποίο οι χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούσαν να αποκτούν πρόσβαση σε αρχεία και ιστοσελίδες.
Μπορεί το Internet να είχε, δημιουργηθεί 5 χρόνια νωρίτερα από την παρουσίαση της ιδέας του Τιμ Μπέρνερς – Λι, με τον συνδυασμό των δύο το internet κατάφερε να εξαπλωθεί και να γίνει όπως το ξέρουμε σήμερα και γι’ αυτό, αυτή η ημερομηνία θεωρείται η ημέρα γέννησης του Παγκόσμιου Ιστού.

H ιδέα του Μπέρνερς- Λι, αρχικά θεωρήθηκε υπερβολικά τολμηρή και δεν της έδωσα και πολύ σημασία στο CERN αφού τα συστήματα online δικτύωσης που χρησιμοποιούσαν τότε ήταν το Compuserve, το Gopher και το Minitel, τα οποία ανταγωνίζονταν να κερδίσουν το ενδιαφέρον των χρηστών όμως επειδή δεν ήταν δωρεάν όπως Μπέρνερς- Λι μάλλον δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.\

Βλέποντας ότι η ιδέα του δεν είχε μεγάλη αποδοχή στο CERN ο Τιμ Μπέρνερς – Λι, τα Χριστούγεννα του 1990 δημοσιοποίησε τον κώδικα προγραμματισμού για την πρότασή του, με αποτέλεσμα πάνω σε αυτή να “πατήσει” το 1993 το Mosaic που ήταν ο προκάτοχος του Netscape (1994), του πρώτου browser, που επέτρεπε στον χρηστή την πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Καθοριστικό ρόλο στη διάδοση του www έπαιξε και η υποστήριξη της τότε αμερικανικής κυβέρνησης για την εδραίωσή του στις ΗΠΑ και διεθνώς, μετά το 1993, ενώ το 1995 όταν η Microsoft κυκλοφόρησε τον πρώτο Internet Explorer το internet έγινε ακόμα πιο δημοφιλές με αποτέλεσμα σήμερα περίπου 2,7 δισεκατομμύρια κάτοικοι της Γης δηλαδή σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού να είναι συνδεμένοι στο Διαδίκτυο, αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες του Ιστού.

Τι είναι
Ο παγκόσμιος ιστός (αγγ.: World Wide Web ή www) είναι ένα ανοιχτό σύστημα διασυνδεδεμένων πληροφοριών και πολυμεσικού περιεχομένου, που επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να αναζητήσουν πληροφορίες μεταβαίνοντας από ένα έγγραφο στο άλλο.

Κάθε δικτυακή δομομονάδα του διαδικτύου αποτελείται από συνδεδεμένους υπολογιστές σε τοπικό επίπεδο, για παράδειγμα το δίκτυο υπολογιστών των κεντρικών γραφείων μιας εταιρίας. Αυτά τα δίκτυα με τη σειρά τους συνδέονται σε ευρύτερα δίκτυα, όπως εθνικά και υπερεθνικά. Το ευρύτερο δίκτυο στον κόσμο λέγεται παγκόσμιος ιστός το οποίο είναι μοναδικό (δηλαδή δεν υπάρχουν παραπάνω από ένα δίκτυα υπολογιστών παγκόσμιας κλίμακας), και συμπεριλαμβάνεται τόσο τα γήινα δίκτυα, όσο και τα δίκτυα των δορυφόρων της και άλλων διαστημικών συσκευών που είναι συνδεδεμένα σε αυτό.

Η τεχνολογία του ιστού καθιστά δυνατή την δημιουργία "υπερκειμένων", μία διασύνδεση δηλαδή πάρα πολλών μη ιεραρχημένων στοιχείων που παλαιότερα ήταν απομονωμένα. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να πάρουν και άλλες μορφές πέραν της μορφής του γραπτού κειμένου, όπως εικόνας και ήχου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ