Ρωσία

Παίρνει «φωτιά» η Α. Μεσόγειος: Σε σχηματισμό μάχης τέθηκαν Ρωσικά πολεμικά πλοία - Μεγάλη κινητικότητα

Μεγάλη κινητικότητα των ρωσικών αεροναυτικών δυνάμεων στη Συρία αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με ασκήσεις των ρωσικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο έχουμε την υλοποίηση ασκήσεων στα ανοικτά των ακτών της Συρίας από ρωσικά πλοία και υποβρύχια, ενώ το θέμα της ισραηλινής κατοχής του Γκολάν και ο αγωγός East Med πυροδοτούν εξελίξεις στην περιοχή.   

Η φρεγάτα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας Ναύαρχος Έσσεν υλοποιεί  σενάρια αναχαίτισης πυραύλων από έναν υποθετικό εχθρό σε μια άσκηση στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού στόλου.

«Ρωσικά αεροσκάφη και η φρεγάτα ναύαρχος Έσσεν υλοποίησαν σενάρια που αφορούν την προστασία ναυτικής  βάσης από μια μεγάλη πυραυλική και αεροπορική επίθεση, ενός υποθετικού εχθρού στη Μεσόγειο.

Οι εικονικοί στόχοι εντοπίστηκαν, ταξινομήθηκαν και εξαλείφθηκαν με επιτυχία ως αποτέλεσμα προσομοιωμένων ηλεκτρονικών εκτοξεύσεων», καταλήγει η ανακοίνωση .

Την ίδια στιγμή ρωσικό ντηζελοκίνητο υποβρύχιο  Krasnodar κλάσης 'Kilo' βρίσκεται στην περιοχή ανοικτά  της Κύπρου με συγκεκριμένη αποστολή.

Ενώ το έτερο ρωσικό υποβρύχιο Stary Oskol, του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βρίσκεται καθ’ οδόν για την ίδια περιοχή.

Ο Διοικητής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας δήλωσε ότι και τα δύο υποβρύχια προετοιμάζονται για ειδικές αποστολές στην Α.Μεσόγειο.

Προορισμός των δύο υποβρυχίων θα είναι πιθανότατα το λιμάνι της  Ταρτούς της Συρίας, στο οποίο ελλιμενίζονται προς το παρόν τα υποβρύχια  Kolpino και  Velikiy Novgorod.

Το αντιτορπιλικό  Udaloy Severomorsk και η φρεγάτα Admiral Essen βρίσκονται επίσης στην ίδια περιοχή μαζί με την  φρεγάτα Admiral Gorshkov και την ομάδα υποστήριξης,  αφού πέρασαν τα στενά του Γιβραλτάρ στις 12 Μαρτίου.

Επισημαίνουμε ότι η Φρεγάτα «Ναύαρχος  Έσσεν» είναι μια νεότευκτη  φρεγάτα, η οποία συμμετάσχει στη μόνιμη ομάδα της Ρωσίας στη Μεσόγειο από τον Μάρτιο του 2019.

Τα πλοία αυτής της κατηγορίας έχουν εκτόπισμα  4.000 τόνους, ταχύτητα 30 κόμβων και αυτονομία  30 ημερών.

Ο ναύαρχος Έσσεν είναι οπλισμένος με πυραύλους κρουζ Kalibr, σύστημα πυραυλικής αυτοάμυνας Shtil-1, πυροβόλο  100 χιλ. A-190,  εκτοξευτή πυραύλων RBU-6000 και τορπίλες και μεταφέρει  ένα ελικόπτερο τύπου Ka- 31.

Ενεργειακά ρωσικά σχέδια στην περιοχή

Η Ρωσία,  επιθυμεί να επεκταθεί και στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς σχεδιάζει την υλοποίηση του αγωγού Turkishstream, o οποίος αν υλοποιηθεί θα τροφοδοτεί την Ιταλία μέσω του αγωγού Poseidon.

Αυτά τα σχέδια όμως τα διαλύειο αγωγός East Med ο οποίος θα διέλθει από το ελληνικό έδαφος προς Σκόπια και ΕΕ, αλλάζοντας τα πάντα.

Στην περίπτωση του αγωγού  EAST MED (που αφορά άμεσα Ισραήλ- Ελλάδα -Κύπρο), η Ρωσία ουσιαστικά χάνει τα πάντα και στην ουσία «ακυρώνεται» ο  αγωγός Turk Stream μαζί με την δυνατότητα ελέγχου της ΕΕ μέσω αγωγών.

Υπενθυμίζουμε ότι τις ημέρες που αναμέναμε τον Τούρκο σουλτάνο στην Ελλάδα το 2017, Τούρκος ειδικός αναλυτής και δημοσιογράφος είχε προτείνει στην Αθήνα  την δημιουργία μιας ένωσης στα αρχικά πρότυπα της δημιουργίας της ΕΕ , αναφέροντας ως (άκουσον-άκουσον) «οικονομική ένωση Ελλάδος-Τουρκίας με την επωνυμία «Ένωση εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Αιγαίο», για να συνεκμεταλλευτούμε λέει από κοινού τους  ενεργειακούς πόρους στο Αιγαίο»

Ο ίδιος ο δημοσιογράφος με το επώνυμο  Erhan, είχε τονίσει  ότι η πρόταση αφορούσε όλες τις φάσεις από την εξόρυξη, την επεξεργασία και τη μεταφορά υδρογονανθράκων, ενώ είχε υπογραμμίσει «ότι είναι πιθανό μια τέτοια επιχειρηματική ένωση να θέλει να συμπεριλάβει πολλές χώρες, ιδίως τη Ρωσία».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ