Αθλητισμός

Πέρασε το νέο αθλητικό νομοσχέδιο του Βασιλειάδη -Τι αλλάζει

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την  Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Υπέρ της αρχής του νέου αθλητικού νομοσχέδιου τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ κατά ψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ και ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δήλωσε παρόν.

Τομή που βάζει τέλος στα φαινόμενα διαφθοράς, διαπλοκής και δικαστικών διενέξεων και διώξεων, χαρακτήρισε το νέο αθλητικό νομοσχέδιο ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

Από την πλευρά τους τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για προσπάθεια κρατικού παρεμβατισμού και κομματικοποίησης του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Δέκα σημεία από τον νέο αθλητικό νόμο

1) Αναβαθμίζεται η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία θα είναι εφοδιασμένη με ευρείες εξουσίες διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου καθώς και επιβολής κυρώσεων.

2) Αναμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται το ευρύτερο πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου του επαγγελματικού αθλητισμού με σκοπό την εμπέδωση της νομιμότητας και των αρχών της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστής διοίκησης.

3) Για πρώτη φορά ενσωματώνονται στο εθνικό μας δίκαιο βασικές αρχές λειτουργίας των αθλητικών ομοσπονδιών που προωθούνται τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως η ισότητα των φύλων και η κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών μέσω του αθλητισμού.

4) Θεσπίζονται κανόνες μέσω της υποχρεωτικής αυτοπρόσωπης παρουσίας εκπροσώπων στις γενικές συνελεύσεις με σκοπό να εξαλειφθούν φαινόμενα συμμετοχής «σωματείων-σφραγίδα» που δεν ασκούν αγωνιστική δράση.

5) Για τις αθλητικές ομοσπονδίες που επιθυμούν τη χρηματοδότησή τους από το κράτος, εισάγεται το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, προκειμένου να κατοχυρωθεί η «φωνή της μειοψηφίας», η δημοκρατική εκπροσώπηση και να αποφευχθούν τα συνεχή φαινόμενα καταγγελιών και δικαστικών διενέξεων.

6) Η οικονομική εποπτεία των αθλητικών οργανώσεων, καθώς και των άλλων επιχορηγούμενων από τη Γ.Γ.Α φορέων ανατίθεται στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Ε.Δ.Δ) ο οποίος παρέχει αυξημένα εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας, διαθέτει ευρείες ελεγκτικές εξουσίες.

7) Ενισχύεται η κοινωνική ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων μέσω του αθλητισμού επιτρέποντας τη συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών, με νόμιμη διαμονή στη χώρα, στα πανελλήνια διασυλλογικά πρωταθλήματα και αγώνες Κυπέλλου.

8) Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται και παραχωρείται δικαίωμα συμμετοχής στα πανελλήνια διασυλλογικά πρωταθλήματα και αγώνες Κυπέλλου στους πολίτες τρίτης χώρας που διαμένουν στη χώρα, ως δικαιούχοι ή αιτούντες διεθνούς προστασίας.

9) Κατοχυρώνεται ο εκδημοκρατισμός της εκπροσώπησης στην ολομέλεια της διοίκησης της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε).

10) Παρέχεται η δυνατότητα επιβολής περιοριστικών όρων σε βάρος όσων κατηγορούνται για αθλητική βία κατά το στάδιο άσκησης της ποινικής δίωξης, υιοθετώντας τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της UEFA, προστατεύοντας τόσο τους φιλάθλους και το αθλητικό ιδεώδες, όσο και τις ομάδες από φαινόμενα βίας.

Tο Υφυπουργείο παρουσίασε μέσω 10 σημείων τα πιο σημαντικά στοιχεία που προβλέπει ο νέος νόμος

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...