Κόσμος

Ο πόλεμος δεν τελείωσε: Συγκρούσεις σε Ιντλίμπ, Χάμα, Μπαγκούζ - Αναπτύσσει δυνάμεις ο SAA - Αεροπορικές επιδρομές από τους Ρώσους

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) συνέχισαν τη μάχη τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS / ISIL / IS / Daesh) την Παρασκευή, παρά τη δήλωση νίκης κατά της τρομοκρατίας από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την εκτεταμένη αναπαραγωγή της είδησης από διεθνή ΜΜΕ.

Ο ISIL ακόμα δεν έχει ηττηθεί. Σφοδρές συγκρούσεις έλαβαν χώρα κατά μήκος της Συρίας, ενώ μικρότεροι πυρήνες ισλαμιστών εξτρεμιστών είναι πλήρως ενεργοί. Η απειλή υπάρχει ακόμα και δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Υποστηριζόμενοι από το βαρύ πυροβολικό, οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας επιτέθηκαν στις τελευταίες θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική πλαγιά του Jabal Baghouz.

Καμία πρόοδος δεν αναφέρθηκε από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις την Παρασκευή. Ωστόσο, επιβεβαίωσαν ότι τα στρατεύματά τους εξακολουθούν να στοχεύουν τις θέσεις των τρομοκρατών.

Σύμφωνα με αναφορές από το κυβερνείο του Deir Ezzor, δεκάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εξακολουθούν να κατέχουν αυτή τη μικρή περιοχή στο Jabal Baghouz, αλλά έχουν σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, γεγονός που υποδεικνύει ότι η εξτρεμιστική κατοχή δεν θα συνεχιστεί για πολύ καιρό.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ισλαμικό Κράτος παραχώρησε το στρατόπεδο Baghouz στις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας μετά από αρκετούς μήνες έντονων συγκρούσεων.

Μετά από αυτή τη σοβαρή απώλεια για τον ISIS, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους είχε εξαλειφθεί από τη Συρία.

Είναι θέμα χρόνου πριν το Ισλαμικό Κράτος εγκαταλείψει και την τελευταία περιοχή ελέγχου στην ανατολική περιοχή του Ευφράτη, η οποία τελικά θα τους αναγκάσει να στηριχθούν σε μικρότερα καταφύγια τους, καθώς δεν ελέγχουν πλέον κανένα έδαφος σε αυτό το τμήμα της χώρας.

Σχετικό χάρτη παρουσίασε ο Αμερικανός Πρόεδρος:

[caption id="attachment_6692271" align="alignnone" width="387"] Ο χάρτης του 2019 παραβλέπει την ισλαμική παρουσία στην περιοχή Badiya Al-Sham μεταξύ των κυβερνείων Χομς και Deir Ezzor. [/caption]

Ισχυρές εκρήξεις στην Ινλίμπ

Νωρίς το πρωί, μια τεράστια έκρηξη ταρακούνησε την πόλη Ιντλίμπ για δεύτερη φορά τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με μια αναφορά από την Ιντλίμπ, μια αυτοσχέδια εκρηκτική συσκευή (IED) στόχευσε ένα όχημα γύρω από τον κυκλικό κόμβο Al-Wahda, προκαλώντας μια μεγάλη έκρηξη που έγινε αντιληπτή σε όλη την επαρχιακή πρωτεύουσα.

Το IED φέρεται να στοχεύει το όχημα ενός υπηκόου της Λιβύης από τον Hay'at Tahrir Al-Sham.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτές τις δύο επιθέσεις στην πόλη Ιντλίμπ. Ωστόσο, ορισμένοι αντάρτεςτου HTS έχουν κατηγορήσει τα πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS/ISIL/IS/Daesh) εσωτερικά της επαρχίας.

https://www.facebook.com/syrianarmy.sy/videos/309132359774706/

Επιδρομές ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων στη ΒΔ Συρία

Για πρώτη φορά φέτος, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποίησε επιθετικά ελικόπτερα για να χτυπήσει τους αντάρτες στη βορειοδυτική Συρία.

Με βάση τα στοιχεία που έλαβε το πρακτορείο ειδήσεων STEP, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία φαίνεται να επιχειρεί με ελικόπτερα Mi-28, που χρησιμοποιείται συνήθως στη Συρία.

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία στόχευε την πόλη Al-Latamnah στη βόρεια επαρχία του κυβερνείου της Χάμα.

Το Al-Latamnah θεωρείται το πρωτογενές προπύργιο του Jaysh Al-Izza και συχνά αποτελεί στόχο των πυραύλων και των όπλων πυροβολικού του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA).

Από τις αρχές Μαρτίου, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις εναντίον των Jaysh Al-Izza και Hay'at Tahrir Al-Sham εξίσου και στα δύο κυβερνεία Χάμα και Ιντλίμπ.

Αυτές οι καθημερινές αεροπορικές επιδρομές από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία έρχονται τη στιγμή που ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) αναπτύσσει τις δυνάμεις του γύρω από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Ο Συριακός Αραβικός Στρατός προετοιμάζεται να ξεκινήσει μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας που θα στοχεύει σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε εξέγερση εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης των κυβερνείων του Χάμα και Ιντλίμπ.

https://www.youtube.com/watch?v=2D4fafKcGjw

Η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που αναφέρθηκε παραπάνω δημιουργήθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στις 17 Σεπτεμβρίου 2018 στο Σότσι.

Στρατιωτική επιχείρηση κατά τρομοκρατών στην επαρχία Χάμα

Οι μονάδες του Συριακού Στρατού, το Σάββατο κρησφύγετα τρομοκρατών του Jabhat al-Nusra στις πόλεις al-Nashama και Morek στην επαρχία Χάμα.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου SANA δήλωσε ότι υπήρξαν μεγάλες απώλειες εξοπλισμού και προσωπικού στις τάξεις των τρομοκρατών.Επεσήμανε ότι οι στρατιωτικές μονάδες διευρύνουν την κλίμακα των επιχειρήσεων που περιβάλλουν τις σήραγγες και τα οδοφράγματα των τρομοκρατών στα ανατολικά προάστια της πόλης Morik στην επαρχία.

Πολλοί από τους τρομοκράτες είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Μια στρατιωτική μονάδα στόχευσε τρομοκρατική ομάδα που προσπάθησε να διεισδύσει από την πόλη Qalet al-Madik προς στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Al-Karim στη βόρεια ύπαιθρο της Χάμα, προκαλώντας σοβαρές απώλειες στους τρομοκράτες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ