Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Ιερό Μετόχιον της Αγίας Λαύρας

Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατανύξεως, αλλά και εθνικής υπερηφάνειας, εορτάσθη η διπλή εορτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της εθνικής παλιγενεσίας εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Αλέξιου Πατρών, μετόχιον της ιστορικής Ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, εψάλη η Δοξολογία επί τη Εθνική Εορτή, συμμετέχοντας ψαλμικώς όλο το εκκλησίασμα. Απέδωσαν θαυμάσια ποιήματα για τη Σημαία και την Ελληνίδα Μάνα του 1821, κρατώντας τη Σημαία μας μικρά παιδιά με τις εθνικές ενδυμασίες της Δεσφίνας.

Η είσοδος της Σημαίας εις τον Ιερόν Ναόν πραγματοποιήθηκε ψαλλωμένου υπό όλου του εκκλησιάσματος του εθνικού ύμνου της Εκκλησίας μας «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια» και απαγγελωμένου εμμελώς του εμβατηρίου «όλη δόξα , όλη χάρη» υπό ευσεβούς συμπολίτη μας.

Ευχάριστη έκπληξη προξένησε η παρουσία και συμμετοχή στη μικρά αυτή εορτή των μητέρων των παιδιών ενδεδυμένες με εθνικές ενδυμασιες της Μάνης, της Κρήτης και της Τσακωνιάς.

Τέλος, εψάλλει ο Εθνικός μας Ύμνος απ’ όλο το εκκλησίασμα και ζητωκραυγάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα μας, Ζήτω το Έθνος»!

Ακολουθεί απόσπασμα εκ του ποιήματος του Ιωάννη Πολέμη που απεγγέλθη και ο λόγος του πρωτοπρεσβυτέρου π.Παναγιώτου Δ. Ρούβαλη.

 

Ο αποχαιρετισμός της Μάνας

Τα δάκρυά μου να γενούν διαμάντια σε ότι αγγίζεις

Και το ποτήρι της χαράς ποτέ να μη στραγγίζεις

Να πίνεις και να ξεδιψάς και να ‘ναι αυτό γεμάτο

Σα να ‘ναι η βρύση από ψηλά και εσύ να ‘σαι από κάτω.

Παιδί μου, αν εμένανε πάψεις να με θυμάσαι

Με δίχως βαρυγγόμηση , συγχωρεμένος να ‘σαι!

Κι αν πάλι το φτωχό καλύβι μας ντροπή σου φέρνει, ωστόσο

Και πάλι θα μια πρόθυμη συγχώρεση να δώσω!

Μα αν την πατρίδα απαρνηθείς που τη λατρεύουμε όλοι

Να ‘ναι η ζωή σου όπου κι αν πας αγκάθια και τριβόλοι.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Ελληνίδα μάνα αποχαιρετούσε την εποχή εκείνη τα παιδιά της. Πού φώλιασε όμως η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός στα 400 χρόνια σκλαβιάς; Πού φώλιασε η Ελληνίδα μάνα τα παιδιά της; Στο κρυφό σχολειό! Που φως δεν είχαν στις σπηλιές και στα υπόγεια, αλλά φώτιζε τις ψυχές τους ο Θεός! Που λαμπτήρα δεν είχαν να φυλαχθούν απ’ το σκοτάδι, αλλά τα σκέπαζε η Εκλαμπροτέρα των Ουρανών. Εκεί μεγάλωσαν και γαλουχήθησαν τα παιδιά των σκλαβωμένων Ελλήνων. Ώσπου να φθάσει η μέρα…

…εκείνη η μέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της χαρμοσύνου αναγγελίας της συλλήψεως του Σωτήρος του Κόσμου από την Παναγία μας. Την ίδια εκείνη μέρα η Ελληνίδα μάνα του 1821 παρέδιδε με χαρά τα παιδιά της στη μάχη, ίσως και στο θάνατο! Για την Ορθοδοξία, για την Ελλάδα, για τη Λευτεριά! Για να βρει ξανά η χώρα μας τη θέση της στο χάρτη.

Μετά από 198 χρόνια αιματοχυσίας και θυσίας, παλεύουμε ακόμα και για τη θέση μας στο χάρτη. Μόνο που τώρα ο εχθρός είναι και εγχώριος. Σήμερα, η Ελληνίδα μάνα νιώθει προδομένη, υποδουλωμένη μέσα στην ίδια της τη Χώρα, καθώς βλέπει να πριονίζεται η ακεραιότητα της Πατρίδος μας. Σήμερα το Μακεδονικό, αύριο ποιος ξέρει τι…!

Αγνοούν όμως τον Θείο παράγοντα. Όπως τότε, το 1821, συν Θεώ και με τη βοήθεια της Υπερμάχου Στρατηγού, της Κεχαριτωμένης Θεοτόκου, ευλογήθησαν ο ενθουσιασμός και ο ψυχικός παλμός και ο ηρωισμός των εθνικών μας αγωνιστών και πολεμιστών και επετεύχθη ο γλυκύς καρπός τη Νίκης, η Ελευθερίας, έτσι και σήμερα να είναι όλοι τους σίγουροι, ότι η Ελληνίδα μάνα θα ξαναθυσιάσει αν χρειαστεί, τον εαυτό της και τα παιδιά της, για να γραφούν και πάλι συν Θεώ «χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν» νέες σελίδες Λευτεριάς στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδος. Και τότε θα προκόψουμε συν Θεώ και ως άτομα και ως έθνος «ότι ουκ αδυνατίσει παρά τω Θεώ παν ρήμα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...