Κόσμος

Οριστική απόφαση Τραμπ: Δεν στέλνει τα μαχητικά F-35 στην Άγκυρα - Ετοιμάζεται να «διαλύσει» & την τουρκική αμυντική βιομηχανία

Η αναμενόμενη αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που παρήγγειλε η Τουρκία, αποτελεί πρόβλημα εθνικής ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση γενικότερα, ανακοίνωσαν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπό καθεστώς εχεμύθειας.

Λόγω αυτής της εξέλιξης η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να αναπτύξει τα αεροσκάφη F-35 και να τα παραδώσει στην Τουρκία.

Οι αξιωματούχοι ενημέρωσαν ενημέρωσαν μια ομάδα δημοσιογράφων υπό τον όρο της ανωνυμίας. Υποστήριξαν ότι η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία δεν ισοδυναμεί με την αποχώρηση της από το ΝΑΤΟ, αλλά τόνισαν ότι η αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού συστήματος πρέπει να θεωρηθεί ως θέμα εθνικής ασφάλειας και όχι απλώς μία εμπορική απόφαση . “Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε μια σειρά επιλογών για να διασφαλίσουμε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και στις διμερείς σχέσεις μπορεί να συνεχιστεί αμείωτη και χωρίς επιπτώσεις”, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

“Η σοβαρότητα του κινδύνου για τα F-35 τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, είναι τέτοια που τα δύο συστήματα δεν μπορούν να εγκατασταθούν μαζί”, τόνισαν οι αξιωματούχοι.

ΔΙΑΛΥΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

«Καταιγίδα» μέτρων ετοιμάζουν οι ΗΠΑ για να διαλύσουν την ανταγωνιστική πλέον τουρκική αμυντική βιομηχανία, η οποία στηρίχθηκε σε συμπαραγωγές με άλλες χώρες κρίσιμων συστημάτων για όλα αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα που διαφήμιζε ο ίδιος ο Τούρκος ηγέτης.    

Η αρχή έγινε με την απόσυρση από την Τουρκία Rolls royce, ΒΑΕ SYSTEMS, αυστριακών εταιρειών κά, ενώ έπεται και συνέχεια, σύμφωνα με άρθρο μας με το οποίο επιβεβαιωνόμαστε.

Ολόκληρη η «πανίσχυρη» κατά τον σουλτάνο τουρκική αμυντική βιομηχανία παράγει οπλικά συστήματα με «ξένα» ανταλλακτικά και υποσυστήματα και ένα συνολικό εμπάργκο θα έριχνε σαν χάρτινο πύργο ότι έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα για λογαριασμό του τουρκικού στρατού και άλλων χωρών, από ελικόπτερα ΑΤΑΚ , drone ANKA, μέχρι το τουρκικό υποτίθεται αυτόματο τυφέκιο που εξοπλίζει τους τουρκικές ειδικές δυνάμεις.

Διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν ότι τα προβλήματα αδειοδότησης εξαγωγής κρίσιμων συστημάτων τα οποία είναι απαραίτητα για την δημιουργία ελικοπτέρων, UAV, αρμάτων μάχης θα υπονομεύσουν τις εξαγωγές της Τουρκίας, το επόμενο διάστημα.

«Τα κρίσιμα μέρη, όπως κινητήρες, σε πολλά τουρκικά συστήματα είναι κατασκευασμένα από τη Δύση, και χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και την Γερμανία, οι οποίες θα γίνουν προφανώς απρόθυμες να εκδώσουν άδειες εξαγωγής για αυτά τα μέρη, μετά από  κεντρική οδηγία της Ουάσιγκτον», ανέφερε  αμυντικός αναλυτής της Άγκυρας.

Βαλκανικές χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον για την ανάθεση στη Τουρκία προγραμμάτων αναβάθμισης σε κορβέτες και φρεγάτες, ενώ το Πακιστάν και η Μαλαισία είναι πελάτες τουρκικών ναυτικών συστημάτων, σύμφωνα με το Defense News.

Όλοι αυτοί όμως ήταν και θα είναι στο μέλλον πελάτες της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας που διαπίστωσε ότι η γιγάντωση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας κόβει θέσεις εργασίας και παραγγελίες στις ΗΠΑ.  

Η παραλαβή των πυραύλων S-400 από την Άγκυρα ήταν η αφορμή για την «σμίκρυνση» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας που υφάρπαζε  πρώην «πελάτες» αμερικανικών εταιρειών και αυτό εκτός όλων των άλλων δεν το συγχωρεί ποτέ ο «επιχειρηματίας» Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ.  

Η Τουρκία εργάζεται για την τόνωση των εξαγωγών της άμυνας και της αεροδιαστημικής για την αντιμετώπιση οικονομικών και οικονομικών προβλημάτων καθώς η χώρα βυθίζεται στην ύφεση, αναφέρει το αμυντικό portal Defense News.

Με την τουρκική λίρα να υποχωρεί  στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Αύγουστο, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε τις διπλωματικές αποστολές της Τουρκίας σε περισσότερες από 150 χώρες να εργαστούν σκληρότερα για να κερδίσουν συμβάσεις για τις τουρκικές αμυντικές εταιρείες.

«Οι εξαγωγές είναι ολοένα και πιο σημαντικές για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας», δήλωσε ο Μουράτ Σέραν, επικεφαλής του οργανισμού προμηθειών της κυβέρνησης. «Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις εξαγωγές σε 130 χώρες», τόνισε ο ίδιος.

Η λίρα έχει καταγράψει  απώλειες 28% έναντι του δολαρίου το 2018, ενώ αυτή την εβδομάδα η οικονομία της Τουρκίας είναι σε ύφεση, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τις τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου.

Από το 2013, οι εξαγωγές της Τουρκίας στον τομέα της άμυνας και της αεροδιαστημικής έχουν αυξηθεί πάνω από 68%, και από 1,388 δισ. Δολάρια που ήταν έφτασαν στα 2,035 δισ. Δολάρια το 2018, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Εκεί περιλαμβάνονται συναλλαγές αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων με το Κατάρ τα τελευταία δύο χρόνια, για την πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων , αεροσκαφών και διαφόρων πλοίων, σύμφωνα με το Defense News.

Η κορυφαία αγορά της Τουρκίας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με πωλήσεις 726 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018, ακολουθούμενες από τη Γερμανία, το Ομάν, το Κατάρ και τις Κάτω Χώρες.

Πέρυσι, οι κρατικές αεροναυπηγικές βιομηχανίες της Τουρκίας κέρδισαν συμφωνία ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση  ελικοπτέρων στο Πακιστάν. Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν  ότι μπορεί επίσης να παραγγείλουν  τα ίδια ελικόπτερα.

Επίσης, πέρυσι, η ιδιωτική τουρκική εταιρεία Baykar υπέγραψε συμφωνία για την πώληση έξι συστημάτων drone  στην Ουκρανία.

Όλα αυτά όμως ήταν «αγκάθι» στα μάτια της δύσης και των ΗΠΑ που είδαν τους πελάτες τους  να «φεύγουν» ο ένας μετά τον άλλο,  και για αυτό,  αλλά και για άλλους σημαντικούς λόγους, φέρονται να έχουν έτοιμο σχέδιο εξόντωσης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και των παραγγελιών που αυτή έχει λάβει για το μέλλον.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης