Κόσμος

Οι Κούρδοι χλευάζουν την Άγκυρα: Μεγάλη στρατιωτική παρέλαση του YPG στα τουρκικά σύνορα - Δείτε εικόνες και βίντεο

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν μια στρατιωτική παρέλαση των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) την Πέμπτη, καθώς γιόρταζαν τη νίκη επί του λεγόμενου ισλαμικού κράτους (IS/ISIS/ISIL) στην πόλη Qamishli του του κυβερνείου Al Hasakah.

Το στρατιωτικό προσωπικό του YPG βάδισε περήφανα με τις σημαίες του ψηλά και παρουσίασε στρατιωτικά οχήματα. Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε πολύ κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Με φόντο τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν κατά των Κούρδων, το προσωπικού του YPG προχώρησε στην εν λόγω κίνηση στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα. Μετά από την σκληρή πολυετή μάχη με το Ισλαμικό Κράτος, η οποία δεν έχει τελειώσει οριστικά, οι Κούρδοι παραμένουν σε ετοιμότητα να υπερασπιστούν τα εδάφη τους από την τουρκική ισλαμιστική απειλή.

Δείτε το βίντεο:

https://cdnm.almasdarnews.com/wp-content/uploads/2019/03/20190328-045_h264_1280x720_2Mbps.mp4

Το YPG ελέγχει ένα τεράστιο τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας που συνορεύει τόσο με το Ιράκ όσο και με την Τουρκία, με την τελευταία να χαρακτηρίζει την ομάδα των Κούρδων ως «τρομοκρατική οντότητα» με δεσμούς με το αποκλεισμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

Αυτή η μεγάλη παρέλαση έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) της «ολικής εξάλειψης του λεγόμενου χαλιφάτου και 100% της εδαφικής ήττας του ISIS» στη Συρία.

Η πτώση του Ισλαμικού Κράτους ξεκίνησε αρχικά το Μάρτιο του 2015, όταν το YPG νίκησε τις ισλαμικές κρατικές δυνάμεις στην συνοριακή πόλη Κόμπανι (Ayn Al-'Arab).

Το ISIS είχε προηγουμένως πολιορκήσει το YPG στο Κόμπανι στα τέλη του 2014. Ωστόσο, ο τελευταίος μπόρεσε όχι μόνο να σταματήσει την πρόοδο και επέκταση της τρομοκρατικής οργάνωσης αλλά και να ανακαταλάβει σχεδόν ολόκληρη την επικράτειά στη βορειοανατολική Συρία.

Έντονα αντέδρασε ο τουρκικός Τύπος στον απόηχο της στρατιωτικής παρέλασης των Κούρδων. Χαρακτηριστικά, ανέφεραν πως στην παρέλαση υπήρχαν "τρομοκρατικά σύμβολα" καθώς και πορτραίτα του Οτσαλάν.

Αναλυτικά οι Τούρκοι γράφουν:

"Μια παρέλαση που υποτίθεται ότι διοργανώθηκε στη βόρεια Συρία για τον εορτασμό της νίκης επί της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh έγινε ευκαιρία προπαγάνδας για μια άλλη τρομοκρατική ομάδα που αναπτύχθηκε από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη χώρα που είχε διασπαστεί από τον πόλεμο.

Ως συνήθως, τα σύμβολα του ΡΚΚ -που χαρακτηρίστηκαν τρομοκράτες από τις Η.Π.Α. και την ΕΕ- εκτέθηκαν εκ νέου, μαζί με πανό του φυλακισμένου ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Το YPG κυριαρχεί στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες οδήγησαν το Ισλαμικό Κράτος εκτός της βορειοανατολική Συρία και κατέλαβαν σχεδόν ολόκληρη τη συριακή επικράτεια που βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευφράτη, συμπεριλαμβανομένης της Raqqa, που κάποτε ήταν η πρωτεύουσα του Daesh.

Η Άγκυρα έχει από καιρό εκφράσει την αντίρρησή της για τη συμμετοχή του YPG στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι θεωρεί την παρουσία του YPG στα νότια σύνορά της μια σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας. Ο Τούρκος στρατός απελευθέρωσε την περιοχή Αφρίν από την τρομοκρατική ομάδα με την επιχείρηση "Κλαδί Ελαίας" που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018".

Από τις έντονες αντιδράσεις εντός της Τουρκίας, αλλά και λόγω της αμερικανικής υποστήριξης στους Κούρδους, είναι εμφανές πως η Άγκυρα έχει ταραχθεί ιδιαίτερα από την ισχύ του YPG, σε περιοχές του οποίου σχεδιάζει να επιτεθεί. Προφανώς, το τουρκικό καθεστώς το ξανασκέφτεται πλέον.

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ