Εκκλησία της Ελλάδος

Οι κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος για την Εκκλησία

Η Ι. Μητρόπολη Μεσσηνίας πραγματοποίησε ημερίδα για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας.

Με μεγάλη επιτυχία και την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε απόψε στην Καλαμάτα, από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: «Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας με αφορμή την Συνταγματική Αναθεώρηση».

Πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Βουλευτής Αχαΐας και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ο κ. Παπαθεοδώρου έκανε διεξοδική αναφορά στην διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, όπως αυτή εξελίσσεται στη παρούσα φάση και επεσήμανε την προβληματική σχετικά με το προς αναθεώρηση Άρθρο 3 του Συντάγματος, το οποίο διαλαμβάνει τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.

Ακολούθησε ο δεύτερος εισηγητής κ. Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Ε.Α.Π. Ο κ. Ανθόπουλος ασχολήθηκε με την επιστημονική προσέγγιση της διαδικασίας της αναθεωρήσεως και την σημασία της υπό το φως του Συνταγματικού Δικαίου. Επεσήμανε δε τον κίνδυνο ο οποίος ελλοχεύει από την απλούστευση, έπειτα από την αναθεώρηση ειδικών Άρθρων, όπως του Άρθρου 3 για τον δημόσιο βίο.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο τελευταίος εισηγητής κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Συντάγματος από της ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους και επεσήμανε τις κατά καιρούς «ανωμαλίες» του, υπό το πρίσμα της Θεολογίας και της Ιστορίας.

Τέλος την Ημερίδα έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε για την παρουσία τους τόσο τους προσκεκλημένους ομιλητές, όσο και το πυκνό ακροατήριο. Συνοψίζοντας κατέθεσε την αντίθεσή του περί της επιχειρουμένης ουδετεροθρησκείας του Κράτους και των επικινδύνων διαστάσεών της. Αναφερόμενος δε στο πολυσυζητημένο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η Πολιτεία δεν μισθοδοτεί τους Ιερείς χάριν φιλανθρωπίας και ότι η όποια αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος, πρέπει να γίνει έπειτα από σοβαρό και διεξοδικό διάλογο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ