Αρχείο

Οι ΗΠΑ "βουλιάζουν" την Άγκυρα - Reuters: «Παγώνει η παράδοση των F 35 στην Τουρκία" - "Πολύ κοντά οι αμερικανικές κυρώσεις"

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να «παγώσουν» την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία λόγω της απόφαση της Άγκυρας να προμηθευθεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S – 400 μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το οποίο υποστηρίζει ότι αυτό θα ήταν ένα ηχηρό μήνυμα της Ουάσινγκτον προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να έχει και τα αμερικανικά μαχητικά και το ρωσικό οπλικό σύστημα.

Αυτό έρχεται μία μέρα μετά από τις δηλώσεις του Διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων του προγράμματος στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu περί άμεσης παράδοσης και τήρησης του χρονοδιαγράμματος. Μπορεί η εταιρεία να θέλει να τηρήσει τη συμφωνία για το εν λόγω πρόγραμμα, ωστόσο όλα θα κριθούν από την Ουάσινγκτον και τις σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη την παράδοση των F-35, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο να λάβουν την οριστική τους απόφαση, καθώς φαίνεται πως δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τον πρόεδρο Ερντογάνότι αγοράζοντας το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των F -35.

«Οι S -400 είναι ένας υπολογιστής. Τα F -35 είναι εξίσου ένας υπολογιστής. Δεν μπορείς να «εγκλωβίζεις» τον υπολογιστή σου στον υπολογιστή του αντιπάλου σου» ανέφερε μιλώντας στο Reuters η Katie Wheelbarger, βοηθός υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ σε θέματα διεθνούς ασφάλειας.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι αν και δεν υπάρχουν ακόμα αποφάσεις, Αμερικάνοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η Ουάσινγκτον μελετά το σενάριο να σταματήσει τα βήματα εκείνα που είναι σε εξέλιξη προκειμένου η Τουρκία να παραλάβει τα F -35, που κατασκευάζονται από την Lockheed Martin Corp.

Σύμφωνα με την Wheelbarger, οι ΗΠΑ μελετούν διάφορα σενάρια προκειμένου να δώσουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι εννοούν σοβαρά αυτά που λένε ενώ άλλος Αμερικάνος αξιωματούχος ανέφερε πως υπάρχουν και εναλλακτικά σενάρια που μπορούν να αφορούν π.χ. την κατασκευή των κινητήρων των F – 35 που γίνεται στο Εσκισεχίρ της Τουρκίας χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Εάν η Τουρκία απομακρυνθεί από το πρόγραμμα των F -35, θα αποτελέσει τη σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών εδώ και δεκαετίες» αναφέρει ο Bulent Aliriza, διευθυντής του προγράμματος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, αν και το δημοσίευμα επισημαίνει πως οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας κλονίζονται και από τις διαφορετικές στρατηγικές που έχουν στη Συρία, στο Ιράν.

«Το «πάγωμα» των F -35 είναι το σύμπτωμα, όχι η αιτία του προβλήματα μεταξύ των δύο κρατών» υποστηρίζει ο Aliriza.

Μάλιστα Αμερικάνοι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και τη βελτίωση των σχέσεων της με τη Ρωσία, ενώ δεν κρύβουν και την ανησυχία τους για την παρουσία Ρώσων σε τουρκικές βάσεις, όπου κατασκευάζονται τμήματα των F – 35.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι σχέσεις των δύο κρατών θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περισσότερο, εάν η Άγκυρα προχωρήσει τη συμφωνία με τη Μόσχα για τους S -400, καθώς σε αυτήν την περίπτωση η Τουρκία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τις αμερικανικές κυρώσεις.

"Καίγεται" για παράδοση η Lockheed Martin

Τα ανωτέρω ακυρώνουν τις δηλώσεις του Διευθυντή Δημοσίων σχέσεων του προγραμμάτος, ο οποίος μίλησε για ολοκλήρωση της παραδόσης των F-35 στην Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι θέμα μηνών.

Ωστόσο, όσο κι αν καίγεται η Lockheed Martin να παραδώσει τα μαχητικά στην Τουρκία, αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ όσο το Κογκρέσο και το βαθύ κράτος των ΗΠΑ έχουν το βλέμμα τους σε άλλα συμφέροντα.

Και ενώ η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία αποτελεί τεράστιο "αγκάθι" στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, φαίνεται πως οι αρμόδιοι του προγράμματος F-35, του stealth μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς των ΗΠΑ, προχωρούν ακάθεκτοι στο χρονοδιάγραμμα παράδοσής τους στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων του προγράμματος F-35 , "άναψε φωτιά" με πρόσφατες δηλώσεις του, όχι μόνο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τουρκία να παραλάβει τα stealth μαχητικά αεροσκάφη, αντιθέτως έκανε λόγο για "ζήτημα μηνών".

Ο Joe DellaVedova δήλωσε στον πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι το πρόγραμμα F-35 για την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του τουρκικού προσωπικού για το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς συνεχίζεται "μέχρι να ρυθμιστεί διαφορετικά", ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η παράδοση δύο μαχητικών F-35 προχωρά ως έχει.

"Η Τουρκία διαθέτει σήμερα δύο αεροσκάφη F-35A στην αεροπορική βάση Luke της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και δύο ακόμα αεροσκάφη βρίσκονται σε τελική προετοιμασία για να κατευθυνθούν εκεί", δήλωσε ο DellaVedova. "Τα πρώτα δύο αεροσκάφη πρόκειται να φτάσουν στην Τουρκία τον Νοέμβριο."

Ωστόσο, πηγές εξοικειωμένες με το θέμα δήλωσαν ότι η παράδοση του τελευταίου ζεύγους θα πραγματοποιηθεί μέσα σε εβδομάδες, ωστόσο ο DellaVedova απέφυγε να δώσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία λόγω των τελικών προετοιμασιών, των τεχνικών θεμάτων, των καιρικών συνθηκών και του τελικού χρονοδιαγράμματος πτήσεων.

Σύμφωνα με τους όρους του χρονοδιαγράμματος, οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι θα στείλουν το stealth μαχητικό αεροσκάφος στην Τουρκία εντός ενός έως δύο ετών, αφού οι πτητικές εκπαιδεύσεις ολοκληρωθούν υπό αμερικανική επίβλεψη, εποπτεία και επιθεώρηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ