Υγεία

Οι ενδείξεις που λένε ότι το παιδί χρειάζεται γυαλιά

Μπορεί να γίνει δύσκολο το να εντοπίσετε προβλήματα στην όραση του παιδιού αλλά μόνο έτσι θα το αποτρέψετε από προβλήματα απόδοσης στο σχολείο.

Το οφθαλμολογικό σύστημα του ανθρώπου διαμορφώνεται τα πρώτα 7 ή 8 χρόνια της ζωής του και τα γυαλιά οράσεως ίσως χρειάζονται από νωρίς προκειμένου να βοηθήσουν το παιδί στη φυσιολογικού ανάπτυξη της όρασής τους. Αν, για παράδειγμα, το παιδί είναι αλλήθωρο ή έχει ένα πιο ‘τεμπέλικο’ μάτι, τα γυαλιά βοηθούν στη βελτίωση της κατάστασης όταν γίνεται σε μικρή ηλικία.

Οι παρακάτω ενδείξεις θα σας βοηθήσουν στο να αντιληφθείτε αν το παιδί χρειάζεται γυαλιά: βλέπετε ότι κλείνει λίγο τα μάτια όταν προσπαθεί να δει κάτι μακρινό ή να διαβάσει. Η κλασική κίνηση των ανθρώπων που έχουν πρόβλημα με την όρασή τους και προσπαθούν να δουν πιο καθαρά κάτι συγκεκριμένο. Όταν καλύπτει το ένα μάτι, σημαίνει ότι αυτό το μάτι αντιμετωπίζει κάποιο θέμα. Μία άλλα ένδειξη είναι όταν κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση ή όταν φέρνει το tablet και το laptop πολύ κοντά στα μάτια του. Αυτό είναι και κλασικό δείγμα μυωπίας.

Όταν τρίβει συνέχεια τα μάτια του, σημαίνει ότι είναι πολύ κουρασμένα αλλά και αλλεργίες που αφορούν στην όρασή του. Αν παραπονιέται για συχνούς πονοκεφάλους ή πόνους στο μάτι, σημαίνει ότι ανοίγει και πιέζει πολύ τους βολβούς στην προσπάθεια να δει πιο καθαρά. Τέλος, μειώνεται η απόδοσή του στο σχολείο αφού κουράζεται εύκολα και δεν μπορεί να συγκεντρωθεί.

Ένας έξυπνος τρόπος για να σιγουρευτείτε ότι δεν βλέπει καθαρά είναι να το βάλετε να σας διαβάσει δυνατά και να δείτε αν κομπιάζει και πώς αντιδρά όταν σταματά να διαβάζει. Επίσης, ίσως διαπιστώσετε ότι την ώρα που διαβάζει ακολουθεί τις λέξεις με το δάχτυλό του, αν και δεν είναι απόλυτο ότι πρόκειται για θέμα όρασης.

Προκειμένου να σιγουρευτείτε για την κατάσταση της όρασης του παιδιού, απευθυνθείτε σε οφθαλμίατρο και επαναλάβετε έστω και προληπτικά τον έλεγχο ετησίως γιατί τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν από τον ένα χρόνο στον άλλο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...