Ιστορία

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αποδείξει πως η Γη είναι στρογγυλή 2.000 χρόνια πριν (βίντεο)

Πως ο Ερατοσθένης, με ιδιοφυή τρόπο, υπολόγισε την περιφέρεια της Γης

Το ότι η Γη είναι στρογγυλή είναι αδιαμφισβήτητο στις μέρες μας. Φωτογραφίες το αποδεικνύουν "χειροπιαστά" παρά το ότι η νέα μόδα που μιλά για επίπεδη Γη έχει ξαναεμφανιστεί. Όμως το γεγονός αυτό φαίνεται πως ήταν γνωστό για τους αρχαίους Έλληνες χιλιάδες χρόνια πρίν. 

Σήμερα βέβαια οι δορυφορικές εικόνες της Γης θα μπορούσαν να πείσουν και τον πιο δύσπιστο. Ωστόσο, περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν, χωρίς τα σύγχρονα τεχνικά μέσα, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αποδείξει ότι ο πλανήτης μας είναι στρογγυλός.

Όπως γράφει το Business Insider, πριν 2.000 χρόνια, ένας αρχαίος Έλληνας έφτασε στο συμπέρασμα ότι η Γη είναι στρογγυλή μπήγοντας απλώς ένα κοντάρι στο έδαφος. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Ερατοσθένης. Ένας Έλληνας μαθηματικός, επικεφαλής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Ο Ερατοσθένης πληροφορήθηκε ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν) ο ήλιος κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού. Την ίδια στιγμή στην Αλεξάνδρεια οι ακτίνες του ηλίου σχηματίζουν μια γωνία 7,2ο με την κατακόρυφο του τόπου. Στη συνέχεια μέτρησε την απόσταση Αλεξάνδρειας - Συήνης και υπολόγισε με μεγάλη ακρίβεια την περιφέρεια της γης.

Δείτε παραστατικά τη μέθοδο του Ερατοσθένους στο βίντεο που ακολουθεί:

https://youtu.be/DFdW5kqWh48

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές