Κόσμος

Οι Αιγύπτιοι «συνθλίβουν» τον Ερντογάν: Ετοιμάζουν αποκαλύψεις-«φωτιά» για τις σχέσεις του με το ISIS - Στην αντεπίθεση ο Σίσι

Το περιοδικό Ελ Αχράμ Ελ Αράμπι που εκδίδεται εβδομαδιαία με την γνωστή αιγυπτιαkή εφημερίδα Ελ Αχράμ, έχει εξώφυλλο τον Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον ¨αφεντικό της τρομοκρατίας¨ και αναφέρεται μέσα στα πεπραγμένα του.

Το περιοδικό Ελ Αχραμ Ελ Αράμπι καθώς αντανακλά τις απόψεις του αιγυπτιακού κράτους θεωρείται ένα ημιεπίσημο περιοδικό. Στο εξώφυλλο του έχει τη φράση ¨σατανάς¨ για τον Ερντογάν. Εντύπωση επίσης προκαλούν τα κεφάλαια που παραθέτει όπως “βρώμικοι φάκελοι”, “κρυφές συμφωνίες και “έγγραφα συνωμοσίας”.

Στο “ειδικό” τεύχος για τον Ερντογάν εμφανίζεται μία εικόνα του Ερντογάν με αίματα και χρησιμοποιείται η φράση “σατανάς”. Επίσης στο εξώφυλλο αναγγέλλεται το άρθρο του εκδότη του περιοδικού Τζεμάλ Ελ Κεσκ με τίτλο “Οι αντιθέσεις του Ερντογάν”.

Ο Αμπντουλλάχ Χασάν σε κείμενο με τίτλο ¨Ψευδαισθήσεις χαλιφάτου¨, αναφέρει πως ο Ερντογάν διαμέσου των εκπροσώπων του ¨πολιτικού Ισλάμ¨ στην Τουρκία, στον αραβικό και στον ισλαμικό κόσμο, έστησε ένα όνειρο ίδρυσης χαλιφάτου, αλλά αυτό το όνειρο χάλασε όταν η Αραβική Άνοιξη μετατράπηκε σε φθινόπωρο.

Ο αρθρογράφος Μουχάμμεντ Ισά σε κείμενο με τίτλο ΄Τουρκία…Χώρα των κλεμμένων ελευθεριών¨ θέτει επι τάπητος τον φάκελο του νόμου για τον Ερντογάν και αναφέρει: ¨Έστησε ειδικά δικαστήρια για να κυνηγήσει όλους όσους θεωρούσε απειλή για την πολιτική του, ενώ φυλάκισε δημοσιογράφους και γυναίκες. Ο αρθρογράφος στηρίζει το άρθρο του στις εγχώριες αλλά και διεθνείς αναφορές σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία του Ερντογάν . Επίσης υπενθυμίζεται πως δικηγορικοί σύλλογοι και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ένωσης Ευρωπαίων Συλλόγων Νομικών έκαναν έκκληση στο καθεστώς Ερντογάν ¨να απελευθερώσει αμέσως του δικηγόρους¨.

Ο Ιχάμπ Σεμρά σε κείμενο με τίτλο ¨Κράτος πειρατής…Οικονομία της επιτροπίας¨, υπογραμμίζει πως στην Τουρκία, με την κήρυξη Εκτάκτου Καταστάσεως που έγινε με πρόφαση την εναντίωση κατά των πραξικοπηματιών, διορίστηκαν επίτροποι σε εταιρίες σχηματίζοντας έτσι ένα φιλικό κύκλο κεφαλαίων. Επίσης αναφέρει πως με τα ανοίγματα και την οικονομική βοήθεια που παρέχει η Τουρκία στον αραβικό κόσμο και σε χώρες της Αφρικής, δημιουργούνται στις περιοχές εκεί οι τοπικές τους παραφυάδες.

Ένας από τους φακέλους που προκαλεί εντύπωση στο περιοδικό είναι η ανάλυση ¨Τουρκία-ISIS..ένας οργανικός δεσμός¨ του Δρ. Χιντ Οσμάν, που εξετάζει τις σχέσεις του καθεστώτος Ερντογάν με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Αναφέρεται πως η οικογένεια Ερντογάν και η ISIS έχουν μια ¨ειδική σχέση¨ και υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν διαμέσου της ISIS κάνει εμπόριο πετρελαίου. Επίσης αναφέρεται πως ο Ερντογάν διαμέσου της ISIS και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, προσπαθεί να έχει λόγο πάνω στο φυσικό αέριο σε Συρία και Ιράκ.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

Όπως είχε αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πριν λίγες ημέρες, ο Tamer al-Shahawi, μέλος της επιτροπής άμυνας του πανίσχυρου αιγυπτιακού κοινοβουλίου, θεωρεί ότι ο περιφερειακός αγώνας εξουσίας στην Α.Μεσόγειο μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα θέματα αυτή τη στιγμή, αναφέρει το επίσημο αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων σε μια είδηση που αλλάζει όλα τα δεδομένα.

Ο Shahawi, ο οποίος είναι επίσης πρώην αξιωματικός πληροφοριών, δήλωσε στην Al-Monitor ότι το Κάιρο έχει απομονωθεί από την περιφερειακή παρουσία του από την αιγυπτιακή επανάσταση το 2011 και τώρα προσπαθεί να αποκαταστήσει την εξουσία του στην περιοχή.

Η δήλωση του Αλ Σίσι, η οποία εξόργισε την Τουρκία, ήρθε καθώς η συζήτηση μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας γύρω από τη χρήση του όρου «Γενοκτονία» ήταν στο αποκορύφωμά της.

«Αν και η Τουρκία αναγνωρίζει τη δολοφονία πολλών Αρμενίων το 1915 υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αμφισβητεί τον αριθμό των θυμάτων και αρνείται να χρησιμοποιήσει τον όρο Γενοκτονία», ανέφερε ο Αλ Σίσι,

Ο Shahawi εξήγησε ότι η αναφορά του Αιγύπτιου προέδρου στην Αρμενική Γενοκτονία ήταν μια υπενθύμιση για το πόσο επικίνδυνη θα μπορούσε να είναι η ( στρατιωτική) επέκταση της Τουρκίας στην περιοχή της Α.Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Τόνισε ότι μετά την εκτέλεση των εννέα μελών των Αδελφών μουσουλμάνων από την Αίγυπτο, ο Ερντογάν κατήγγειλε την ΕΕ, γιατί συμμετείχε στην πρώτη διάσκεψη κορυφής Αραβικού κόσμου και ΕΕ που έλαβε χώρα στις 24 Φεβρουαρίου στο Sharm el-Sheikh.

Ο Shahawi πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να έχουμε περιφερειακούς συμμάχους, για να αποκαταστήσουμε την περιφερειακή επιρροή μας»….εννοώντας φυσικά και την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου στις 16 Φεβρουαρίου 2019, ο Σίσι μίλησε για τις σφαγές των Αρμενίων λέγοντας: «Πριν από εκατό χρόνια, η Αίγυπτος υποδέχτηκε τους Αρμένιους μετά τις σφαγές στις οποίες υποβλήθηκαν. Έφθασαν στην Αίγυπτο όπου βρήκαν ασφάλεια, ειρήνη και σταθερότητα ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ