Εσωτερική Ασφάλεια

Νομιμοποιούν τη βία των μπαχαλάκηδων - Πλημμέλημα η απόπειρα φόνου κατά αστυνομικών με μολότοφ

Από κακούργημα μετατρέπεται σε πλημμέλημα η ρίψη μολότοφ - Μπάχαλο με τον νέο ποινικό κώδικα - Παίρνουν πίσω μετά την κατακραυγή διατάξεις για την αλλαγή του

Σε πλημμέλημα μετατρέπονται οι βόμβες «μολότοφ» με τον νέο Ποινικό Κώδικα που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Η διάταξη μέσω της οποίας διώκεται η κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών, δηλαδή και οι βόμβες μολότοφ, μετατρέπονται από κακούργημα με ποινή έως 20 χρόνια σε πλημμέλημα με ποινή τουλάχιστον 3 χρόνια.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 272 του νέου Ποινικού Κώδικα αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

Υπάρχει μάλιστα και ειδική διάταξη που προβλέπει ότι αν ο επίδοξος μπαχαλάκιας παραδώσει τα εκρηκτικά υλικά πρίν εξεταστεί από τις αρχές δεν τιμωρείται. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο προτεινόμενος Κώδικας:

« Ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ’ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι’ αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Δημήτρη Μπόλη, που μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, αδικήματα που τελέστηκαν έως το 2011 και εκκρεμούν προς εκδίκαση ενώπιον των δικαστηρίων, οδηγούνται στην παραγραφή και οι κατηγορούμενοι στην απαλλαγή τους.

Μετά τις αντιδράσεις για κάποιες από τις αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο Δικαιοσύνης με τον νέο Ποινικό Κώδικα και το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση στις 6 Μαρτίου 2019 πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης αναγκάστηκαν να κάνουν διευκρινήσεις.

Όπως ανέφεραν, επανεξετάζονται ζητήματα όπως η μετατροπή αδικημάτων σε πλημμελήματα, η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αλλά και πως ορίζεται ο βιασμός.

Συγκεκριμένα οι πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρουν πως: «θέματα, όπως η περαιτέρω ενίσχυση των αντιρατσιστικών προβλέψεων, οι προτεινόμενες διατάξεις για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, η  μετατροπή ορισμένων αδικημάτων σε πλημμέλημα καθώς και η οριοθέτηση της έννοιας του βιασμού έχουν καταγραφεί από το Υπουργείο και έχουν ήδη τεθεί υπόψη των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ