Οικονομία

Νέες αντικειμενικές αξίες σε 7.000 περιοχές - Βάζουν "φωτιά" στους φόρους μεταβίβασης και τον ΕΝΦΙΑ

Φωτιά στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ βάζουν οι νέες αντικειμενικές τιμές που ετοιμάζει με γοργούς ρυθμούς το υπουργείο Οικονομικών για 7.000 "ξεχασμένους" δήμους και οικισμούς από ολόκληρη την Ελλάδα. Η "κεραμίδα" που θα έρθει μετεκλογικά, προς το τέλος του 2019, αφορά σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε αυτές τις περιοχές οι οποίες μπαίνουν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν τον Δεκέμβριο του 2010 με την ένταξη 4.500 περιοχών από συνολικά 25 νομούς της χώρας. Με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ σε αυτό τον "αστερισμό" βρίσκονται σήμερα 6.500 δήμοι και οικισμοί που αντιστοιχούν στο 85% του πληθυσμού της επικράτειας. Υπολείπεται ένα 15% που δεν έχει ακόμα ενταχθεί με αποτέλεσμα στις περιοχές αυτές να εφαρμόζεται το σύστημα των ενδεικτικών τιμών στις φορολογητέες αξίες: σε περίπτωση δηλ. μεταβίβασης ενός ακινήτου ο προσδιορισμός της αξίας γίνεται με συγκριτικά στοιχεία που διαθέτει η εφορία από πωλήσεις γειτονικών ακινήτων. Πρόκειται για ένα "τυφλό" σύστημα υπολογισμού των φόρων στην ακίνητη περιουσία που θίγει τον φορολογούμενο και πρέπει να διορθωθεί.
Στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ οι τιμές στις αντικειμενικές αξίες είναι "τεχνητά συμπιεσμένες", ώστε ο ετήσιος λογαριασμός του φόρου να παραμείνει σε λογικά επίπεδα. Βέβαια, η απόφαση για την ένταξη αυτών των περιοχών, που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης και ορίων οικισμού στο αντικειμενικό σύστημα, θα διαμορφώσει υψηλότερες αξίες σε σχέση με αυτές που ισχύουν στις τιμές ζώνης αυτών των δήμων. Συνεπώς, οι κάτοικοι αυτών των οικισμών, έστω και αν πρόκειται για μικρού πληθυσμιακού μεγέθους θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους σε περίπτωση που μεταβιβάσουν ή κληρονομήσουν ακίνητα ή προβούν σε γονική παροχή. Επίσης, με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές θα υπολογιστεί από το νέο έτος και ο ΕΝΦΙΑ.

Βέβαια, οι εισηγήσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα γίνουν από πιστοποιημένους εκτιμητές τους οποίους θα προσλάβει το ΥΠΟΙΚ όπως έκανε και πέρυσι, προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία αναθεώρησης των αντικειμενικών που αποτελεί μεταμνημονιακή υποχρέωση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...