Κόσμος

Νέα Ζηλανδία: Το τελευταίο «αντίο» στα θύματα του μακελιού - Σκόρπισε τον θάνατο με νόμιμα όπλα



Η Νέα Ζηλανδία λέει το αντίο στους νεκρούς από το μακελιό. Κλάματα και γιατί για τον άδικο χαμό και το βασικότερο... πώς αυτός ο άνθρωπος κατείχε νόμιμα όπλα;

Η αστυνομία στην Νέα Ζηλανδία γνωστοποίησε ότι έχει θέσει υπό κράτηση τρεις ανθρώπους, μεταξύ αυτών έναν άνδρα κοντά στα 30, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο. Αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου το Σάββατο, ενώ οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία κανενός εκ των υπόπτων.

«Οι έρευνές μας βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο κι επιδιώκουμε να σκιαγραφήσουμε μια εικόνα των υπόπτων που εμπλέκονται και τις ενέργειές τους πριν από αυτό το φοβερό γεγονός» δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Μάικ Μπους.

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι ο κίνδυνος έχει περιοριστεί στο Κάντερμπερι και πρέπει, όλοι εμείς οι Νεοζηλανδοί, να βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση».

Μεταξύ των τραυματιών, δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανάμεσά τους ένα τετράχρονο παιδί, σύμφωνα με τον αξιωματικό.

Περίπου είκοσι άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, όπως είπε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο νοσοκομείο, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι οικογένειες των τραυματιών.

Θρήνος στην Νέα Ζηλανδία

Την ίδια ώρα, δεκάδες άνθρωποι άφησαν λουλούδια κοντά στις κορδέλες που τοποθέτησε η αστυνομία για να αποκλείσει την πρόσβαση και στα δύο τεμένη στο Κράιστσερτς, που ακόμη προσπαθεί να επανέλθει μετά τον φονικό σεισμό του 2011 με 200 νεκρούς.

Για το Σάββατο, έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες κηδείες των θυμάτων, αρκετοί εκ των οποίων είχαν γεννηθεί στο εξωτερικό.

Η ενημέρωση της πρωθυπουργού

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι ο ύποπτος για το μακελειό στο Κράιστσερτς ταξίδευε σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν διέμενε στη χώρα πολύ καιρό.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, ο φερόμενος ως δράστης ήταν υπήκοος Αυστραλίας «που ταξίδευε σποραδικά στη Νέα Ζηλανδία, όπου διέμενε για διάφορα χρονικά διαστήματα».

«Δεν θα τον περιέγραφα ως επί μακρόν διαμένων» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το όνομά του δεν ήταν καταγεγραμμένο σε καμία λίστα παρακολούθησης στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία.

Σύμφωνα με τη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, ο ύποπτος διέθετε ένα μικρό οπλοστάσιο ημιαυτόματων όπλων και είχε άδεια οπλοφορίας.

«Ο δράστης ήταν κάτοχος άδειας οπλοφορίας την οποία είχε αποκτήσει τον Νοέμβριο του 2017» είπε η Άρντερν.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι οι νόμοι μας για τα όπλα θα αλλάξουν» υποσχέθηκε η ίδια.

Τα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης ήταν μεταξύ άλλων από το Πακιστάν, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία, εξήγησε η Τζασίντα Άρντερν.

«Πυροβολούσε τους πάντες εντός του τεμένους» – Σοκαριστικές μαρτυρίες από την Νέα Ζηλανδία

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, που βρισκόταν στο τέμενος Αλ Νουρ, είπε σε ΜΜΕ ότι ο ένοπλος εισέβαλε στο τέμενος, την ώρα που οι πιστοί είχαν σκύψει για να προσευχηθούν.

«Είχε ένα μεγάλο όπλο… Μπήκε κι άρχισε να πυροβολεί τους πάντες μέσα στο τέμενος, παντού» αφηγήθηκε ο Άχμαντ αλ Μάχμουντι. Ο ίδιος, μαζί με άλλους, κατάφεραν να γλυτώσουν σπάζοντας μια γυάλινη πόρτα.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι διέγραψε τους λογαριασμούς του ενόπλου «λίγο μετά την έναρξη του livestream», που κατέγραφε ο ίδιος με το μακελειό κι αφού ειδοποιήθηκε από την αστυνομία. Τόσο το Facebook όσο και το Twitter και το YouTube διαβεβαίωσαν ότι έλαβαν μέτρα για τη διαγραφή των βίντεο με το αιματοκύλισμα.

Σαράντα ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν στο τέμενος Αλ Νουρ, επτά στο τέμενος στο Λίνγουντ και ένας υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Παιδιά βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων.

Μεταξύ των επιζώντων, ένας Παλαιστίνιος που αφηγήθηκε ότι είδε έναν άνδρα να πέφτει νεκρός από μια σφαίρα στο κεφάλι.

«Άκουσα τρεις πυροβολισμούς και έπειτα από περίπου 10 δευτερόλεπτα, άρχισε να πυροβολεί πάλι. Πρέπει να ήταν οπλισμένος με ένα αυτόματο όπλο…» εξήγησε ο άνδρας στο Γαλλικό Πρακτορείο, όπως αναφέρει και το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Κατόπιν ο κόσμος άρχισε να τρέχει έξω. Κάποιοι ήταν καλυμμένοι με αίμα».

Την ίδια ώρα, είδε το φως της δημοσιότητας η ηρωική παρέμβαση ενός άνδρα στο τέμενος Λίνγουντ, όπου, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, τον Σάγιεντ Μαζχαρουντίν, ο άνδρας αυτός κατάφερε να αρπάξει το όπλο από τον δράστη, που σταμάτησε το μακελειό και έτρεξε προς ένα αυτοκίνητο που τον περίμενε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...