Περιβάλλον

Μόνο οι δυνατοί επιβιώνουν: Ο βαρύς φόρος αίματος των αρσενικών λιονταριών μέχρι την αρχηγία της αγέλης (βίντεο)

Το να είσαι βασιλιάς των ζώων μόνο εύκολο δεν είναι και τα λιοντάρια το ξέρουν αυτό καλύτερα από τον καθένα.

Οι αγέλες αποτελούνται εξάλλου από πολύ περισσότερα θηλυκά παρά αρσενικά, συνήθως σε μια αναλογία 3-4:1. Τι απογίνονται όμως όλα τα αρσενικά μικρά, αν σκεφτεί κανείς πως τα λιοντάρια γεννούν συνήθως ίδιο αριθμό αρσενικών και θηλυκών;

Η επιστήμη έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με το φαινόμενο και σήμερα ξέρει καλά πώς καταλήγουν τα μικρά αρσενικά. Το National Geographic έχει καταφέρει εξάλλου να το καταγράψει και στον φακό, στα περίφημα ντοκιμαντέρ «The Last Lions» και «Relentless Enemies».

Μόλις 1 στα 8 αρσενικά λιονταράκια επιβιώνει λοιπόν και δεν είναι απλώς ο μεγάλος δείκτης θνησιμότητας των μικρών από ατυχήματα, πείνα και αρρώστιες. Είναι κυρίως ότι πέφτουν θύματα των ενήλικων αρσενικών.

Όταν το λιονταράκι αγγίξει λοιπόν τη σεξουαλική ενηλικίωση στην ηλικία των 2 ετών, θα εκδιωχθεί από τα μεγάλα αρσενικά εκτός αγέλης. Τα εξοστρακισμένα μικρά θα ζήσουν μόνα ή σε μικρές ομάδες με τα αδέλφια και τα ξαδέλφια τους αποφεύγοντας τους κινδύνους που καραδοκούν ολόγυρα. Γιατί αν εισβάλουν σε περιοχή λιονταριών, τότε θα θανατωθούν αμέσως από τα αντίπαλα αρσενικά. Για να επιβιώσουν, πρέπει όμως να ενταχθούν κάποια στιγμή σε μια άλλη αγέλη, πράγμα που μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς τα εκεί αφεντικά έχουν φυσικά άλλη γνώμη.

Αν τα καταφέρουν, καθώς επιτίθενται κατά του αρχηγού σε ομάδες 3-4 μελών συνήθως, κάποιο θα στεφθεί νέος βασιλιάς. Και τότε το πρώτο που θα κάνει είναι να σκοτώσει όλα τα μικρά αρσενικά της αγέλης, αφού δεν συνδέονται βιολογικά μαζί τους και τα θηλυκά δεν θα συνάψουν ερωτικές σχέσεις με τον νέο ηγεμόνα όσο είναι αφοσιωμένα στο μεγάλωμα των παιδιών τους.

Αυτή είναι η μοίρα του μικρού αρσενικού λιονταριού, γι’ αυτό και επιβιώνουν τόσο λίγα μέχρι την ενηλικίωση…

https://youtu.be/dSpuIb6WS7I

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ