Κόσμος

Με τη θηλιά στο λαιμό η Μέι: 48 ώρες της δίνει η ΕΕ να βρει λύση για το Brexit

Στενεύουν τα περιθώρια για την Μέι με την πιθανότητα μιας άτακτης εξόδου από την ΕΕ να είναι πιο ισχυρή από ποτέ.

Τελεσίγραφο 48 ωρών δίνουν οι Βρυξέλλες στην κυβέρνηση του Λονδίνου για την υποβολή «αποδεκτών προτάσεων» προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με το Brexit.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε ανέφεραν ότι θα εργάζονται χωρίς διακοπή το Σαββατοκύριακο εάν λάβουν "αποδεκτές προτάσεις» μέχρι αύριο σε ότι αφορά το θέμα των βορειοιρλανδικών συνόρων, το λεγόμενο «backstop».

Το τελεσίγραφο των Βρυξελλών έρχεται λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη της Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες.

Την Κυριακή η Μέι μεταβαίνει ξανά στην βελγική πρωτεύουσα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Independent», η Βρετανή πρωθυπουργός παίρνει το αεροπλάνο την Κυριακή με προορισμό την βρετανική πρωτεύουσα την ώρα που ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι μία μη συμφωνία για το Brexit θα προκαλέσει ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την οικονομική ανάπτυξη να μειώνεται κατά 2%.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, επισημαίνει ότι, εάν οι βουλευτές απορρίψουν την προτεινόμενη από τη κυβέρνηση συμφωνία διαζυγίου, είναι αναπόφευκτη η παράταση εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δραματικά αφού κατά τις διαπραγματεύσεις της Τετάρτης ανάμεσα στους Ευρωπαίους αξιωματούχος και τους Βρετανούς ομολόγους τους δεν ήρθη το αδιέξοδο.

Η Βρετανία επιδιώκει νομικά δεσμευτικές τροποποιήσεις της ρύθμισης του backstop που θα διασφαλίζουν ότι η χώρα δεν θα παραμείνει επ' αόριστον καθηλωμένη στην τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Aπό τη βρετανική πλευρά, ο γενικός εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ, ο οποίος παρέχει νομικές συμβουλές στη κυβέρνηση δήλωσε ότι οι «συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο αλλά δεν υπήρξε ακόμα συμφωνία καθώς υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει».

Όσο αφορά τις επόμενες κινήσεις στο Brexit, στις 12 Μαρτίου αναμένεται να τεθεί προς ψηφοφορία το νέο (αν υπάρξει) σχέδιο της Τερέζα Μέι.

Εάν οι Βρετανοί βουλευτές απορρίψουν και πάλι την συμφωνία, η Μέι θα θέσει προς ψηφοφορία το ενδεχόμενο του Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι που αν δεν γίνει δεκτό από τους βουλευτές, θα ερωτηθούν στις 14 Μαρτίου επί μιας πρόταση για περιορισμένη χρονικά αναβολή του Brexit μετά την 29η Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ