ΗΠΑ

Με... άρωμα από Star Wars το νέο ραντάρ της Αμερικανικής Αεροπορίας

Ένα νέο ραντάρ Αirborne Ιnterception βρίσκεται υπό κατασκευή, το λένε Skyborg, και θα επιχειρεί είτε ως ρομποτικός συγκυβερνήτης είτε ως drone wingman, που θα εκτελεί κρίσιμες λειτουργίες ενώ ο "έμψυχος" πιλότος θα πιλοτάρει το αεροσκάφος. Ο Will Roper, βοηθός γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρει ότι το Ερευνητικό Εργαστήριο της Πολεμικής Αεροπορίας κατασκευάζει σήμερα μια τεχνολογία "που θα αλλάξει πλήρως το παιχνίδι".

Σύμφωνα με το C4ISRNET , ο Roper συγκρίνει το Skyborg με το R2-D2 του γνωστού Star Wars , το αξιόπιστο droid του Luke Skywalker που βρίσκεται πίσω από το πιλοτήριο σε ένα μαχητικό X-Wing. Στην οθόνη, ο Luke μπορεί να δώσει φωνητικές εντολές στο R2-D2, ζητώντας από το droid πληροφορίες πλοήγησης ή πως επισκευάσει τον starfighter ενώ πετάει.

Στον πραγματικό κόσμο, το Skyborg θα αποτελείται από δύο συστήματα. Το πρώτο είναι ένα AI τύπου R2-D2 σε επανδρωμένο μαχητικό σαν συγκυβερνήτης. Όπως και ο Luke Skywalker, ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας του προσεχούς μέλλοντος θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει με τον AI μέσω φωνητικών εντολών. Η AI θα μπορούσε επίσης να εκτελεί λειτουργίες για πιλότους σε μονοθέσια σκάφη που παραδοσιακά προορίζονταν για συγκυβερνήτες, όπως η λειτουργία ραντάρ και αναγνώριση στόχου, η πλοήγηση και η αυξημένη αντίληψη της κατάστασης.

Μια πολύ σημαντική λειτουργία που έχει προβλέψει ο Roper για το Skyborg είναι η αναγνώριση δεδομένων από τον αισθητήρα και ο εντοπισμός αεροσκαφών που πετάνε σε κοντινή απόσταση, και ειδικά βέβαια των εχθρικών. Αυτή είναι άλλωστε και βασική λειτουργία που είχαν στο μυαλό τους οι κατασκευαστές όταν έφτιαξαν το εμβληματικό αεροσκάφος F14 Tomcat.

Το δεύτερο σύστημα είναι ένα AI που θα πετάει ένα μη επανδρωμένο όχημα, όπως το Loyal Wingman της Boeing ή το XQ-58A Valkyrie της Kratos Defense . Σύμφωνα με το C4ISRNET, ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στο QF-16 drone. Ένα παροπλισμένο F-16 που αναδιαμορφώθηκε για μη επανδρωμένη πτήση. Το QF-16 λειτουργεί επί του παρόντος ως drone - στόχος. Αν εξοπλιστεί όμως με ένα εξελιγμένο AI, θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει ένα φθηνό, αναλώσιμο μαχητικό μάχης που φέρει τον δικό του οπλισμό

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές