Κόσμος

Μακρύς ο δρόμος για το BREXIT: Αίτημα παράτασης των διαπραγματεύσεων ετοιμάζει η Τερέζα Μέι


Παράταση των διαπραγματεύσεων φαίνεται πως θα επιδιώξει η Τερέζα Μέι, με την απόφαση αυτή να έχει ώς σύμμαχο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Το σχέδιο της Τερέζα Μέι, η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με τις Βρυξέλλες, απορρίφθηκε ξανά από τους Βρετανούς βουλευτές. Οι οποίοι όμως δεν θέλουν ούτε «άτακτο» Brexit, έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Και όλα δείχνουν πως στη νέα ψηφοφορία που θα γίνει αργότερα την Πέμπτη (14.03.2019) το βρετανικό κοινοβούλιο, οι βουλευτές θα ταχθούν υπέρ του να ζητηθεί μια νέα παράταση στην αποχώρηση. Ήδη, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αν οι βουλευτές ψηφίσουν υπέρ της παράτασης, η Τερέζα Μέι θα στείλει επιστολή στον Τουσκ, με την οποία θα του εξηγεί για ποιο λόγο και για πόσο διάστημα θέλει να… παίξει καθυστερήσεις.

Σε έγγραφο που παραθέτει τις παραμέτρους της όποιας καθυστέρησης, η κυβέρνηση ανέφερε ότι θα έχει συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία και ότι η Βρετανία θα παραμείνει πλήρες μέλος της ΕΕ κατά την παράταση αυτή, μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Ενώ το Άρθρο 50 δεν καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η όποια πλευρά θα πρέπει να ζητήσει μια παράταση, η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ήταν σωστό για την πρωθυπουργό να γράψει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξηγώντας για ποιο λόγο το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά μια παράταση και για πόσο», αναφέρει το έγγραφο.

Η Μέι θα μπορούσε να ζητήσει μια παράταση έως τις 30 Ιουνίου, εάν οι βουλευτές στηρίξουν τη συμφωνία της την επόμενη εβδομάδα. Δεν αποκλείεται όμως μια πολύ μεγαλύτερη καθυστέρηση, αλλά αυτό θα προκαλούσε άλλα προβλήματα.

Σύμμαχος Τουσκ

Αν και κανείς θα περίμενε μετά τις δηλώσεις του Γιούνκερ πως δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση, ο Ντόναλντ Τουσκ έστειλε μήνυμα στο Λονδίνο μέσω twitter. Είπε πως θα ζητήσει από τους 27 αρχηγούς κρατών να είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο νέας παράτασης στο Brexit.

«Θα κάνω έκκληση στους 27 της ΕΕ να είναι ανοικτοί σε μια μακρά παράταση εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρήσει ότι είναι απαραίτητη για να επανεξετάσει τη στρατηγική του για το Brexit και να συγκεντρώσει συναίνεση για αυτή», ανέφερε ο Τουσκ σε ανάρτησή του στο Twitter.


https://platform.twitter.com/widgets.js

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν να συζητήσουν το Brexit στις 21-22 Μαρτίου. Ο Τουσκ δήλωσε ότι θα ζητήσει να είναι ανοικτοί σε αυτή την επιλογή, στις διαβουλεύσεις του με τους ηγέτες πριν τη σύνοδο.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ε.Ε., ο Τουσκ θεωρεί πως η Βρετανία, αν η Μέι αποφύγει τρίτη κοινοβουλευτική ήττα την άλλη εβδομάδα, θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν χρόνο ίσως και περισσότερο για να… βρει την εθνική συναίνεση ώστε να καταλήξει στο Brexit. Ή ακόμα στο να μη γίνει το Brexit.

Σε περίπτωση παράτασης, όμως, η Βρετανία θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωκλογές (23 – 26 Μαΐου) και να εκλέξει ευρωβουλευτές. Θα απαιτήσει επίσης ομόφωνη στήριξη των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών, των οποίων οι θέσεις μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρες.

Πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Τουσκ θα ταξιδέψει για να συναντήσει ηγέτες, μεταξύ άλλων τη Δευτέρα τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Τρίτη τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ.

Ο Τουσκ, ωστόσο, ενώ ελπίζει ότι η Μέι θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη των βουλευτών για τη συμφωνία της επί του Brexit πριν από τη Σύνοδο, πιστεύει ότι μια μικρή παράταση δεν θα είναι πολύ αποτελεσματική και παροτρύνει τους ηγέτες να μην αρνηθούν τις επιλογές του να δοθεί περισσότερος χρόνο στη Βρετανία. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να περιλαμβάνει βουλευτικές εκλογές ή ένα νέο δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ