Πολιτική

Λύνονται τα χέρια της ΝΔ για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας -Τι σημαίνει

Νέο πολιτικό τοπίο διαμορφώνει η υπερψήφιση χθες βράδυ από την Βουλή, με 224 ψήφους, του άρθρου 32 του Συντάγματος που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές.

Κι αυτό γιατί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, θα μπορεί να διαμορφώσει το σχετικό άρθρο κατά το δοκούν, με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων. Με δυο λόγια, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα διαμορφώσει το σχετικό άρθρο όπως εκείνη επιθυμεί, αφού θα διαθέτει την πλειοψηφία στην Βουλή.

Είναι ένα από τα παράδοξα της χθεσινής ψηφοφορίας. Μπορεί η πρόταση που υπερψηφίστηκε να είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που με μια ντρίμπλα που έπιασε το κυβερνών κόμμα στο ύπνο, ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία… αλλα το σχετικό άρθρο τελικά θα διαμορφωθεί, όπως το επιθυμεί η πλειοψηφία της επόμενης Βουλής.

Δηλαδή όπως όλα δείχνουν, η Νέα Δημοκρατία. Και συνεπώς ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί το 2020, οπότε και λήγει η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, από την Βουλή και μόνο από την Βουλή, σε 3 διαφορετικές ψηφοφορίες.

Στην πρώτη θα απαιτηθούν 200 ψήφοι, στην δεύτερη 180 και αν αποτύχουν οι προσπάθειες για συναίνεση, Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί, με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Δηλαδή από την επόμενη κυβέρνηση. Και εφόσον η ΝΔ διαθέτει αυτοδυναμία, δεν θα χρειάζεται και την βοήθεια κανενός αλλού, μικρότερου κόμματος, όπως θα ήταν πιθανώς το ΚΙΝΑΛ.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα είναι από τις πρώτες ενέργειες της νέας Κυβέρνησης, δημιουργεί νέα δεδομένα. Και αυτό γιατί στερεί από την αντιπολίτευση το όπλο των πρόωρων εκλογών, εφόσον δεν συναινεί στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης που ίσως ορισμένοι ονειρεύονταν στον ΣΥΡΙΖΑ «πάει περίπατο». Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες, θα έχει καθαρό ορίζοντα 4ετίας. Δεν θα μπορεί να ανατραπεί από απρόοπτα, όπως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτο σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαθέτει τον χρόνο να προωθήσει την δική του ατζέντα στην οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί και τον απαραίτητο χρόνο να της δει να αποδίδουν. Επίσης θα στείλει ένα μήνυμα στις αγορές και στους επενδυτές για πολιτική σταθερότητα, που στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται κρίσιμο, ώστε να ανατραπεί το κλίμα δυσπιστίας που επικράτησε τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχουν φυσικά και οι παρενέργειες. Στο ΚΙΝΑΛ, το γεγονός ότι η ΝΔ δεν θα χρειάζεται τις ψήφους των κεντροαριστερών βουλευτών για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, αλλά και για να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος το 2020, μπορεί να απομακρύνει τη δύσκολη απόφαση της σύμπραξης με την γαλάζια κυβέρνηση, αλλά στερεί από το Κίνημα Αλλαγής και την χρησιμότητά του, στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν εξαιρετικά πιθανή την αυτοδυναμία της ΝΔ και συνεπώς απολύτως εφικτή και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το Κίνημα χάνει και την δυνατότητά του να επηρεάσει τις εξελίξεις. Εξέλιξη που μπορεί να αποτυπωθεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ποιος θα εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2020; Το ερώτημα τίθεται ήδη από χθες, χωρίς να μπορεί να δοθεί απάντηση. Αν δεν υπάρξει απρόοπτο και επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, η ΝΔ θα μπορεί να επιλέξει οποίον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιθυμεί.

Θα επιδιώξει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης όπως επιβάλει το πνεύμα του Συντάγματος; Σε αυτήν την περίπτωση, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουμε μια δεύτερη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, που είναι και η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Αν πάλι η ηγεσία της ΝΔ, δεν επιθυμεί νέα θητεία του σημερινού Προέδρου, θα μπορεί να επιλέξει τον δικό της υποψήφιο. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη αντιπαράθεση για το θέμα στην Βουλή, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...