Κόσμος

Κυρώσεις εναντίον οκτώ Ρώσων για το περιστατικό στο Κερτς επέβαλε η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε σήμερα οκτώ Ρώσους στον κατάλογο των προσώπων σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις, επικαλούμενη το περιστατικό στο Στενό του Κερτς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκτεινε τη λίστα των κυρώσεων κατά Ρώσων, προσθέτοντας οκτώ άτομα σε σχέση με το περσινό περιστατικό στο Στενό του Κερτς, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «προσέθεσε σήμερα 8 Ρώσους αξιωματούχους στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα».

«Το Συμβούλιο ενέκρινε τις νέες αυτές καταχωρίσεις αντιδρώντας στην κλιμάκωση στον πορθμό του Κερτς και την Αζοφική Θάλασσα καθώς και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία, η οποία άσκησε αναίτια στρατιωτική βία», επισημαίνεται.

Την κίνηση αυτή των Βρυξελλών προανήγγειλε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία είχε κάνει λόγο για επικείμενες «προσωποποιημένες» κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για το περιστατικό.

Τον περασμένο Νοέμβριο, τρία ουκρανικά πλοία εισήλθαν παρανόμως στα ρωσικά θαλάσσια ύδατα στο Στενό του Κερτς, στην είσοδο της Αζοφικής Θάλασσας. Η Μόσχα κατάσχεσε τα συγκεκριμένα πλοία και έθεσε υπό κράτηση το πλήρωμά τους, καθώς αγνόησαν το σήμα για διακοπή του πλου.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως καταγγείλει τις προσπάθειες του Κιέβου να παρουσιάσει τους κρατούμενους ναύτες ως αιχμάλωτους πολέμου, τονίζοντας ότι αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν πρόκληση που προετοιμάστηκε εκ των προτέρων ως πρόσχημα για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία, ο οποίος ανακοινώθηκε μετά το συμβάν και εφαρμόστηκε για ένα μήνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...