Περιβάλλον

"Κοκκίνισαν" τα νερά του Θερμαϊκού- Τι είναι η «ερυθρά παλίρροια»-Εικόνες

Κόκκινα βάφτηκαν τα νερά του Θερμαϊκού, από το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται και ευτροφισμός ενώ εμφανίζεται κυρίως απο την εμφάνιση μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν. Η κύρια αιτία εμφάνισης του φαινομένου είναι από την επιβάρυνση των υδάτων από τα αστικά λύματα.

Κόκκινα έγιναν για ακόμη μια φορά τα νερά του Θερμαϊκού κόλπου στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της λεγόμενης «ερυθράς παλίρροιας».

Συγκεκριμένα, το εν λόγω φαινόμενο μετέτρεψε το γαλάζιο της θάλασσας σε καφέ-κόκκινο, ενώ όπως φαίνεται στον φωτογραφικό φακό, στην επιφάνεια εμφανίστηκαν αρκετά σκουπίδια, κάνοντας την εικόνα ακόμα χειρότερη.

Το φαινόμενο, όπως πάντα, συνοδεύεται από έντονη δυσοσμία.

Τι είναι η «ερυθρά παλίρροια»

Το εν λόγω φαινόμενο ονομάζεται ερυθρά παλίρροια ή ευτροφισμός και εμφανίζεται όταν σημειώνεται ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν.

Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται συνήθως σε λίμνες ή κλειστούς αβαθείς κόλπους, ενώ στον Θερμαϊκό διαρκεί περίπου δυο εβδομάδες πριν κάνει τον κύκλο του και υποχωρήσει.

Οι σχετικές φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...