Καιρός

Καλοκαιρινός καιρός αύριο και την Καθαρά Δευτέρα -Δραματική αλλαγή από Τρίτη

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ολόκληρο της τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα είναι ηλιόλουστο, με καιρό ανοιξιάτικο, σχεδόν πασχαλινό! 

Η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει ακόμη και στους 23 βαθμούς Κελσίου αύριο Κυριακή, ενώ σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει και την Καθαρά Δευτέρα 2019. Ωστόσο, η καλοκαιρία θα σταματήσει μαζί με τις Απόκριες αφού από την Τρίτη αλλάζει εντελώς το σκηνικό του καιρού, με βροχές, καταιγίδες και κάθετη πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς.

Η καλοκαιρία του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, πάντως, ώθησε πολλούς να εγκαταλείψουν όπως όπως την Αθήνα για μια σύντομη απόδραση για τα Κούλουμα, τόσο προς την Πελοπόννησο αλλά και προς τα βόρεια, αλλά και προς τα νησιά.

Αυξημένη είναι ήδη από χθες η κίνηση και στις δύο εθνικές οδούς, προς Κόρινθο και προς Λαμία, στα ΚΤΕΛ τα λεωφορεία προς Πελοπόννησο και ειδικά όσα έχουν προορισμό την Πάτρα αναχωρούν ανά 10 λεπτά, ενώ ιδαιίτερα αυξημένη είναι η κίνηση προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Η πρόβλεψη του καιρού της ΕΜΥ για αύριο Κυριακή:

Μακεδονία, Θράκη

  • καιρός: γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά τόπους. τοπικά περιορισμένη ορατότητα η ομίχλη τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ανατολικά.
  • άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. από το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 και το βράδυ στο θρακικό έως 6 μποφόρ.
  • θερμοκρασία: από 06 έως 23 βαθμούς Κελσίου. στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

  • καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. τοπικά περιορισμένη ορατότητα η ομίχλη τις πρωινές και βραδινές ώρες.
  • άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στο ιόνιο από δυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
  • θερμοκρασία: από 06 ες 21 βαθμούς Κελσίου. στην ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

  • καιρός: γενικά αίθριος.
  • άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
  • θερμοκρασία: από 06 έως 23 βαθμούς Κελσίου. στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • καιρός: γενικά αίθριος.
  • άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
  • θερμοκρασία: από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

  • καιρός: γενικά αίθριος. τοπικά περιορισμένη ορατότητα η ομίχλη τις πρωινές και βραδινές ώρες.
  • άνεμοι: στα βόρεια από νότιες και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το βράδυ στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
  • θερμοκρασία: από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

  • καιρός: γενικά αίθριος.
  • άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
  • θερμοκρασία: από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • καιρός: γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους.
  • άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
  • θερμοκρασία: από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για την Καθαρά Δευτέρα 2019

  • καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το βραδύ στα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια.
  • άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
  • θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για την Τρίτη

  • καιρός: Αρχικά στα δυτικά και βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές, νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς καταιγίδες τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά. Τα φαινόμενα το βραδύ στα βορειοδυτικά θα σταματήσουν.
  • άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
  • θερμοκρασία: Σε αισθητή πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Στο ίδιο κλίμα και η πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου για αύριο και την Καθαρά Δευτέρα

«Την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα θα επικρατήσουν μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, νοτιάδες έως και 6 μποφόρ στα πελάγη και θερμοκρασίες ανεβασμένες για την εποχή, που τοπικά στα πεδινά ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα θα αγγίξουν τους 23-24°C και πιθανότατα πολύ τοπικά στη Φθιώτιδα και την Αργολίδα ακόμη και τους 25°C αντίστοιχα. Στην Αθήνα ο καιρός το επόμενο διήμερο θα είναι εξαιρετικός με τον υδράργυρο στους 23°C κατά μέση τιμή.

Η Καθαρή Δευτέρα, αν και ανοιξιάτικη, θα είναι μια μεταβατική ημέρα διότι παρόλο που αρχικά θα επικρατήσει ανοιξιάτικος καιρός και ζέστη, από το μεσημέρι και έπειτα οι λίγες αραιές νεφώσεις θα έχουν την τάση να πυκνώσουν αρκετά έως και τις βραδινές ώρες. Μέχρι εκεί όμως, δεν περιμένουμε να βρέξει (τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές της χώρας) την Καθαρά Δευτέρα.

Βαρομετρικό χαμηλό θα φέρει κακοκαιρία την Τρίτη και την Τετάρτη

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια της Τρίτης, ένα αρκετά βαθύ (αρκετά ισχυρό δηλαδή) βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς την περιοχή μας και ο καιρός σταδιακά θα καταστεί άστατος για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες που θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές του Ιονίου, της Ηπειρωτικής Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Θεσσαλονίκης) και του βορείου και βορειοανατολικού Αιγαίου. Την Τετάρτη ο καιρός θα βελτιωθεί στα δυτικά και βόρεια, θα παραμείνουν όμως οι βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά (και στην Αττική προφανώς) αλλά και στο Αιγαίο και σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν.

Χιόνια στα ορεινά, ισχυροί άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας

Λόγω των ισχυρών βοριάδων που θα επικρατήσουν στα πελάγη την Τετάρτη, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αισθητά. Ασφαλώς λόγω της πυκνής νεφώσεις και της μεταφοράς ψυχρότερων αερίων μαζών θα έχει ξεκινήσει σταδιακά η πτώση της θερμοκρασίας από την Τρίτη, όμως την Τετάρτη η πτώση θα κορυφωθεί και επομένως σε σχέση με την Καθαρά Δευτέρα θα έχουμε υποχώρηση του υδραργύρου κατά 8-9°C και πιθανότατα τοπικά ακόμη και 10°C. Βέβαια, στη βόρεια Ελλάδα η πτώση θα είναι σημαντικότερη και έτσι μέσα σε 48 ώρες (Από την Καθαρά Δευτέρα έως και την Τετάρτη) η υποχώρηση του υδραργύρου θα αγγίξει ακόμη και τους 12°-13°C. Οι άνεμοι την Τρίτη θα στραφούν σε βοριάδες και θα ενισχυθούν στα πελάγη φτάνοντας ακόμη και τα 8 μποφόρ (τοπικά ίσως και λίγο παραπάνω)».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...