Κόσμος

Κακόβουλο hoax αποδεικνύεται το Momo Challenge - Ανακοίνωση από το YouTube για το επικίνδυνο παιχνίδι αυτοκτονίας


Για hoax φαίνεται πως πρόκειται το «Momo Challenge» το οποίο έχει σπείρει τον τρόμο στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς, δεν φαίνεται να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για τους θανάτους παρά τον πανικό που έχει προκληθεί για το επικίνδυνο «παιχνίδι».

Στο «παιχνίδι», μία άγνωστη επαφή στέλνει έναν αριθμό και ζητά από τα υποψήφια, ανήλικα θύματα να συνδεθούν στο WhatsApp. Στη συνέχεια αρχίζει η κακοποιητική συμπεριφορά: σε ένα βίντεο, οι δράστες ζητούν από τα παιδιά να κόψουν τον λαιμό τους με μαχαίρι. Σε κάποιο άλλο, απειλούν τις οικογένειές τους.

Ωστόσο, οργανώσεις επισημαίνουν ότι δεν έχουν λάβει επίσημες αναφορές, πως κάποιος έχει λάβει τέτοιου είδους μηνύματα ή να έχουν τραυματιστεί κάποια παιδιά ως αποτέλεσμα αυτού.

Τι απαντά το YouTube

Το Κέντρο Ασφάλειας Διαδικτύου της Βρετανίας επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για fake news, ενώ το YouTube με τη σειρά του επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για βίντεο που δείχνουν ή προωθούν το Momo Challenge στην πλατφόρμα.Ένα ακόμα "παιχνίδι" αυτοκτονίας που έχει εμφανιστεί ανάγκασε το YouTube να προβεί σε σχετικές δηλώσεις. Το παιχνίδι αυτό ζητά από τα παιδιά να υλοποιήσουν διάφορες επικίνδυνες προκλήσεις.

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από την εμφάνιση ενός νέου επικίνδυνου «παιχνιδιού», του Momo Challenge, το YouTube προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος του YouTube δήλωσε αναφορικά με το Momo Challenge ότι: «Σε αντίθεση με δημοσιεύματα στα Μέσα, δεν έχει προκύψει καμία ένδειξη για βίντεο που δείχνει ή προωθεί το Momo Challenge στο YouTube. Τέτοιου είδους περιεχόμενο θα παραβίαζε τις πολιτικές μας και θα καταργείτο αμέσως μόλις επισημαινόταν».

Επίσης, παρακάτω μπορείτε να βρείτε σχετικούς συνδέσμους για:

  • Τη δήλωση του YouTube στο Twitter
  • Την ανάρτηση στο Help Center του YouTube
  • To δημοσίευμα του Guardian σχετικά με το θέμα

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι αυτοκτονίας που ζητάει από τα παιδιά να υλοποιήσουν με κίνδυνο τη ζωή τους, επικίνδυνες προκλήσεις. Το παιχνίδι άρχισε από το Facebook και «γιγαντώθηκε» στη συνέχεια μέσω WhatsApp.

Η πηγή όλων των… κακών

Σύμφωνα με την Guardian, παρά το γεγονός ότι το Momo challenge κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανάμεσα στα παιδιά της σχολικής ηλικίας με διάφορες μορφές από πέρυσι, η διάδοσή του φέρεται να ξεκίνησε από μια και μόνο ανάρτηση μιας μητέρας σε μια ομάδα του Facebook για τους κατοίκους του Westhoughton, μιας μικρής πόλης της κομητείας του Λανκασάιρ. Η ανάρτηση βασίστηκε απλά σε ένα ανέκδοτο που άκουσε ο γιος της στο σχολείο…

Η δημοσίευσή της έγινε viral και η τοπική εφημερίδα την αναμετέδωσε. Έπειτα, ακολούθησαν πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι σχεδιαστές του παιχνιδιού έκλεψαν τη συγκεκριμένη μορφή από τον Γιαπωνέζο καλλιτέχνη Midori Hayashi, ο οποίος όμως, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα της αστυνομίας, δεν είχε ιδέα για το «φονικό παιχνίδι».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ