Εκκλησία

Ιεραρχία ώρα μηδέν! Νυν υπερ πάντων ο αγών και όχι άλλοι ριψάσπισδες-Μηνύματα Ιεραρχών και τελεσίγραφο από Γαβρόγλου βάζει φωτιά

Σε τεταμένο κλίμα ξεκινάει αύριο η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα τις σχέσεις με την Πολιτεία και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η πιστή Ορθόδοξη κοινωνία περιμένει αποτέλεσμα και δεν θα ήθελε να δει πάλι ριψάσπιδες και μεσοβέζικες λύσεις.

Ήδη όλη την περασμένη εβδομάδα αρκετοί Ιεράρχες με συνεντέυξεις ή από άμβωνος έστειλαν μηνύματα αντίστασης.

Επίσης ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις σε σχέση με τις εκλογές των νέων Μητροπολιτών. Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης πρόσφατα αντέδρασε στην αυτο-τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου ως τοποτηρητή στην Γλυφάδα, ενώ ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας με ένα άρθρο-ποταμό για την εκλογή Τιτουλάριων Επισκόπων έστειλε πληθώρα μηνυμάτων.

Υπενθυμίζεται πως στην πρηγούμενη συνεδρίαση της Ιεραρχίας ο ίδιος ο κ. Χρυσόστομος , αλλά και ο Μητροπολίτης Καισαριανής είχαν αποχωρήσει θορυβωδώς, επιβεβαιώνοντας την εικόνα της αναταραχής στους κόλπους της διοικούσης Εκκλησίας.

Πάντως χθες ο κ. Ιερώνυμος έστειλε ενωτικό μήνυμα μιλώντας για συμπόρευση Πολιτείας και Εκκλησίας με στόχο το καλό του λαού

Συγκεκριμένα τόσο στο γεύμα του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο κα ιστην βράβευση που ακολούθησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας.

“Η φιλοξενία αυτή καταδεικνύει τη συμπόρευση της Ελληνικής Πολιτείας με την Εκκλησία μας, μία συμπόρευση που, στα πλαίσια του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος, στοχεύει πάντοτε στο καλό του λαού μας, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς” τόνισε με νόημα και σε άλο σημείο συμπλήρωσε: “Την ενότητα αυτή ποθούμε για την Εκκλησία μας και για όλη την Ορθοδοξία. Την ποθούμε για την πατρίδα μας, την ποθούμε και για όλο τον κόσμο”.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την τιμητική διάκριση ζητώντας "Να ευχηθούμε όλοι –και σεις κύριε Πρόεδρε- αυτή η ενότητα, η οποία μας χαρακτηρίζει μέχρι τώρα μέσα στο χώρο της Εκκλησίας μας, τους Ιεράρχες, τους Κληρικούς μας, παρά τις κατά καιρούς μικροταραχές, όλα αυτά να ξεπεραστούν και ενωμένοι να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί αυτό είναι και το καθήκον μας, αυτό ζητάει η Εκκλησία μας, αυτό θέλει και ο λαός μας. Μας θέλει όλους ενωμένους για να πάμε μπροστά"

Πληθώρα μηνυμάταων είχαμε από άμβωνος χθες Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος ΝΙκόλαος τόνισε : "Ας έρθουν να ιδούν οι θιασώτες της ουδετεροθρησκείας , αν η Ελλάδα είναι άθρησκο κράτος. Ας έρθουν να ιδούν τις Εκκλησιές μας που είναι γεμάτες από πιστούς, όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε Κυριακή και σε κάθε εορτή, για να καταλάβουν ότι η Ελλάδα, ήταν, είναι και θα είναι Ορθόδοξο κράτος, Ορθόδοξο Έθνος.

Να κρατήσουμε αδελφοί μου, ψηλά την δάδα της πίστεως και να μην αφήσουμε μια χούφτα αθέους να τα ισοπεδώσουν όλα. Ο λαός της Ελλάδος είναι Ορθόδοξος και η πίστη στην Ελλάδα έχει βαθιές ρίζες. Η Εκκλησία μας 2000 χρόνια πολεμουμένη νικά. Πρέπει να γίνουμε πιο θερμοί στην πίστη διότι δυστυχώς έχουμε φθάσει σε μια οδυνηρή κατάσταση και δεν την κάνουν οδυνηρή τα μηνύματα που προσπαθούν να επιβάλλουν οι άθεοι αλλά η δική μας αδράνεια, που τα δεχόμαστε όλα παθητικά.

Δεν μπορεί κανείς να αλλάξει την Ορθόδοξη ταυτότητα της Πατρίδος μας, διότι τότε θα σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει Ορθόδοξο λαό. Όλοι αυτοί που έπεσαν αγωνιζόμενοι υπέρ της Ορθοδοξίας και τους τιμήσαμε σήμερα να είστε βέβαιοι, αδελφοί μου, ότι εύχονται υπέρ ημών και προπάντων εύχεται και μας σκεπάζει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και η Υπέρμαχος Στρατηγός του Έθνους μας, Υπεραγία Θεοτόκος, διότι η Ελλάδα είναι το προπύργιο της Ορθοδοξίας. Χρόνια Πολλά σε όλους!".

Ο Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων ανέφερε: "εἶναι εὔκολο νά ὑποστέλλει κανείς τή σημαία τῆς πίστεως καί τῆς πα­τρίδος, γιά νά ἀπολαμβάνει τά προ­νόμια καί τίς εὐκολίες πού οἱ ἰσχυροί τοῦ κόσμου τοῦ προσ­φέ­­ρουν. Εἶναι εὔκολο νά κάνει συμ­βι­βασμούς στήν πίστη του καί στίς ἀξίες του γιά νά μήν χάσει τά δικαιώματά του, γιά νά μήν ὑψώ­σει τό ἀνάστημά του καί νά ἀρ­νη­θεῖ, σάν τόν Μωϋσῆ, νά γίνει «υἱ­ός Φαραώ».

Εἶναι εὔκολα ὅλα αὐτά, πού πολ­λές φορές ζητοῦνται ἤ καί ἀπαι­τοῦ­νται σέ κάθε ἐποχή, ἀκόμη καί στίς ἡμέρες μας, ἴσως μάλιστα πε­ρισσότερο στίς ἡμέρες μας. Ἀλ­λά δέν εἶναι ἀντάξια τῶν πα­τέ­ρων μας, δέν εἶναι ἀντάξια αὐτῆς τῆς πίστεως στόν Χριστό, τήν ὁποία ὑπερασπίσθηκαν μέ γενναιότητα καί ἀδιαφορώντας γιά τίς τιμω­ρί­ες καί γιά τίς ἐξορίες αὐτοί πού ἀγω­νίσθηκαν ὑπέρ τῶν ἱερῶν εἰκό­νων καί τῶν ὁποίων τά ὀνό­ματα μνη­μο­νεύουμε στό Συνοδικό τῆς Κυ­ριακῆς τῆς Ὀρθοδοξίας, πού δια­βά­ζουμε κατά τή λιτάνευση τῶν ἱερῶν εἰκόνων.

Εἶναι εὔκολα, ἀλλά δέν εἶναι ἀντά­ξια τῶν πατέρων μας, πού σάν σήμερα ξεσηκώθηκαν γιά νά ἀγω­νισθοῦν γιά τήν ἐλευθερία αὐτοῦ τοῦ αἱματοβαμμένου καί ἡρωικοῦ τόπου.

Εἶναι εὔκολα, ἀλλά δέν εἶναι ἀντάξια τῆς κληρονομιᾶς τῆς πί­στεως πού μᾶς κληροδότηταν οἱ ἀγωνιστές τῆς πίστεως καί τῆς πα­τρίδος πού τιμοῦμε σήμερα.

Γι᾽ αὐτό, ἀδελφοί μου, εἶναι χρέ­ος μας νά διαφυλάξουμε τήν πίστη μας στόν Χριστό ἀλλά καί στήν πατρίδα μας ἀπαρασάλευτη. Καί εὔχομαι νά εἶναι αὐτή πού θά μᾶς καθο­δη­γεῖ ἀλλά καί πού θά μᾶς ἐνι­σχύει, γιά νά ἔχουμε καί ἐμεῖς τό σθένος νά μήν δελεαζόμασθε ἀπό τίς προσ­φορές ὅσων θέλουν νά μᾶς ἐξαπατήσουν, ὅσων προτι­μοῦν νά ἐκλείψει ἡ ὀρθόδοξη πί­στη καί νά παύσει νά ὑφίσταται ἕνα λαός σάν τόν δικό μας πού πάντοτε γνώριζε νά ἀντιστέκεται καί νά ἀγωνίζεται γιά τήν πίστη του στόν Χριστό, γιά τήν ἱστορία καί τήν ἐθνική συνεί­δησή του καί γιά τήν ἐλευθερία του, ὥστε νά ἀπο­δει­χθοῦμε ἀντάξιοι ἐκείνων τούς ὁποίους τιμοῦμε σήμερα"

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος τόνισε ότι σήμερα δυστυχώς κυριαρχεί η εικόνα του διαδικτύου, η οποία και επηρεάζει εν πολλοίς την ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Στην επίπλαστη αυτή εικόνα στηρίζονται οι πολιτικοί, αλλά και η παγκόσμια λεγόμενη τάξη, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται και η ιστορία και η παράδοση της πατρίδος μας. Στον αντίποδα, εντός της Αγίας Ορθοδοξίας μας βιώνεται η όντως Αλήθεια, μέσα από το Μυστήριο των Μυστηρίων, την Θεία Κοινωνία, την μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Δεσπότου Χριστού. Έξω από το απάνεμο λιμάνι της Εκκλησίας μας, επικρατούν φουρτούνες και κύματα της παγκοσμιοποιήσεως και της Νεάς Τάξεως Πραγμάτων. Ο “Δημοσθένης” της Ορθοδοξίας Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος τόνισε ότι η Εκκλησία “πολεμουμένη νικά, υβριζομένη λαμπροτέρα καθίσταται”. Όσο και αν Την υβρίζουν, η Εκκλησία έχει κεφαλή Της τον Κύριο της Δόξης, ο Οποίος, σύμφωνα και με το βιβλίο της Αποκαλύψεως “ἐξῆλθε νικῶν καὶ ἵνα νικήσῃ”. Οι σημερινοί διώκτες της Εκκλησίας μας δεν έχουν παρά να μελετήσουν πού κατέταξε η ιστορία όσους πολέμησαν το Σώμα του Χριστού. Τόσους αιώνες η Ορθοδοξία θριαμβεύει, οι δε διώκτες Της πέρασαν στην αφάνεια, στην περιφρόνηση και στην λήθη.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος ανέφερε: "Ζούμε μια σταυρώσιμη εποχή για την οικουμενική Ορθοδοξία. Δύσκολες στιγμές και αποφάσεις. Η ενότητα διακυβεύεται. Κι εμείς καλούμαστε να πορευτούμε, έχοντας πάντοτε κατά νουν ότι δεν πρέπει να ζούμε με τις δόξες του παρελθόντος, που πέρασαν, ενδεχομένως και ανεπιστρεπτί, αλλά να κρατούμε ζωντανή την ελπίδα της παρουσίας του Χριστού, γιατί, τελικά, ο νικητής είναι Ένας, η Αλήθεια, ο Χριστός. Αυτή είναι η Ορθοδοξία. Όσο κι αν σταυρώνεται, όσο κι αν σταυρώνεται η ζωή του πιστού, ξέρουμε ότι αυτή είναι η ελπίδα και απαντοχή μας…".

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση καιροφυλακτεί. Σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στην Εφημερίδα των συντακτών (17.03.2019) αναφέρθηκε στην επερχόμενη Ιεραρχία.

“Ο διάλογος με την Εκκλησία βρίσκεται σε εξέλιξη με κοινή, πιστεύω, πρόθεση να οδηγηθούμε σε συγκλίσεις και όχι σε αδιέξοδα. Αναμένουμε τις θέσεις της Ιεραρχίας και θεωρούμε ότι θα εκτιμηθούν τα οφέλη που προκύπτουν συνολικά από τη συμφωνία και ειδικά στο μισθολογικό καθεστώς των κληρικών, το οποίο σήμερα είναι εξαιρετικά προβληματικό.

Δεν προκαταλαμβάνουμε την έκβαση της συνεδρίασης της Ιεραρχίας -εξάλλου πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία της Εκκλησίας- αλλά πιστεύουμε σταθερά ότι το σχέδιο εφαρμογής της Συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας που ανακοινώσαμε αίρει τις όποιες επιφυλάξεις και δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που η Εκκλησία έχει θέσει. Με βάση αυτή την πρόταση προχωρούμε και θα τοποθετηθούμε εκ νέου μετά τις ανακοινώσεις της Ιεραρχίας.

Πάντως έχει σημασία να σημειωθεί ότι δεν έχουν υπάρξει επιχειρήματα από πλευράς της Εκκλησίας ως προς το μισθολογικό, αλλά υπάρχει η πρώτη απόφαση της Ιεραρχίας ότι δεν το συζητά. Τότε δεν υπήρχε αναλυτικό δικό μας σχέδιο. Αναμένουμε, λοιπόν, τώρα που υπάρχει πρόταση να αρχίσουν να τη συζητούν” είπε.

Για την αρνητική στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχολίασε δε:

“Με την Εκκλησία της Ελλάδος έχουν γίνει περισσότερες συναντήσεις, καθώς η συμφωνία τούς αφορά, και έχουν υπάρξει σημαντικές συγκλίσεις. Τα θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι διαφορετικά και αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Αρα πρόκειται για διακριτά ζητήματα με κοινή συνισταμένη τον διάλογο, που είναι η μόνη οδός επίλυσης προβλημάτων και εξεύρεσης λύσεων. Αυτή η οδός είναι ανοιχτή προς όλους.

Φάνηκε αρκετά καθαρά ότι ακόμα κι αν ο διάλογος Εκκλησίας - Πολιτείας προχωρούσε, το Πατριαρχείο θα απαιτούσε διαφορετικό καθεστώς σε ό, τι αφορά το μισθολογικό. Αλήθεια, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια τέτοια εξέλιξη;

Σεβόμαστε και ακούμε με προσοχή τις απόψεις που διατυπώνονται από όλες τις πλευρές. Στον διάλογο με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου συζητήσαμε τα ιδιαίτερα θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως είναι οι θέσεις κληρικών στις μητροπόλεις του Θρόνου και το καθεστώς των μητροπόλεων Δωδεκανήσου. Γι’ αυτά δεν έχουμε ακόμη τις προτάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου”.

Και καταλήγει σε ένα γενικό σχόλιο: “Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: προχωρήσαμε μετά από συζητήσεις με τον αρχιεπίσκοπο στη διατύπωση ενός ιστορικού σχεδίου συμφωνίας ανάμεσα στην Πολιτεία και στην Εκκλησία. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν. Αυτά δεν λύνονται με απόλυτες δηλώσεις του τύπου «δεν συζητάω», αλλά με διάλογο και γνώμονα τι είναι καλό για την κοινωνία μας”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...