Κόσμος

Θορυβήθηκαν από τον "Τουρκοφάγο": Φωτογραφίες της Αγίας Σοφίας ως Τζαμί μετά το μανιφέστο του Μακελάρη - Δείτε εικόνες

Περίεργα παιχνίδια παίζει ο πλήρως ελεγχόμενος τουρκικό τύπος μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως Ι.Ν. με την δημοσίευση φωτογραφιών του ναού ως Τζαμί από το μακρινό 1934, σε μια προσπάθεια επαναφοράς του ζητήματος πιθανόν στην ατζέντα με την Ελλάδα.

Οι δηλώσεις του Τούρκου σουλτάνου το επιβεβαιώνουν άλλωστε:«Δεν θα κάνω την Αγία Σοφία τζαμί. Πρώτα γεμίστε το Σουλτάναχμέτ και μετά βλέπουμε”, απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν στους υποστηρικτές του που φώναζαν το σύνθημα ‘να ανοίξει η Αγία Σοφία’. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη πως το θέμα του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας έχει και πολιτική διάσταση και πως σε τέτοια παιχνίδια δεν θα μπουν.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στο Τεκίνρνταγ (Ραιδεστό) ο Τούρκος Πρόεδρος είπε “γεμίστε το Σουλτάναχμέτ και μετά βλέπουμε και αυτό. Κοιτάξτε τώρα κάναμε το Μεγάλο Τζαμί Τσαμλιτζά. Κάνει 4 – 5 σαν την Αγία Σοφία. Τόσο μεγάλο είναι. Έχει δυνατότητα να χωρέσει 60 χιλιάδες άτομα. Και είναι το μεγαλύτερο τζαμί στην ανατολική και ευρωπαϊκή πλευρά. Δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα έχει πολιτική διάσταση. Δεν θα γεμίσεις το Σουλτάναχμέτ που είναι δίπλα και θα πεις ας γεμίσουμε την Αγία Σοφία. Ας μην μπούμε σε αυτό το παιχνίδι. Αυτά είναι όλα παιχνίδια”.

Αμέσως μετά το τουρκικό κανάλι haber 7 δημοσίευσε φωτογραφίες της Αγίας Σοφίας όταν ήταν Τζαμί.

Η Αγία Σοφία χρησιμοποιείται πραγματικά από την Άγκυρα κατά δοκούν, ενώ υπενθυμίζουμε ότι πριν μερικά χρόνια (2015) ιμάμης για πρώτη φορά από το 1934 που διακόπηκε η λειτουργία του ναού ως Τζαμί, ανάγνωσε εντός του ναού της Αγίας Σοφίας, στίχους του Κορανίου, σε εκπομπή του κρατικού TRT Diyanet.

Η τελετή έγινε στο πλαίσιο του "sahur" (πρωινή προσευχή και γεύμα πριν από την έναρξη της νηστείας), παρουσία του γενικού γραμματέα θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος.

Τώρα τι ετοιμάζουν πάλι άραγε;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές