Υγεία

Θέλετε μεγαλύτερη αντοχή; Το μυστικό κρύβεται στη διατροφή

Επιλέξτε τα σωστά τρόφιμα για να δείτε βελτίωση της αντοχής σας

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σεντ Λούις διαπίστωσαν ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να βελτιώσει την αντοχή μόλις εντός τεσσάρων ημερών.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American College of Nutrition, οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι συμμετέχοντες έτρεξαν μια απόσταση πέντε χιλιομέτρων κατά 6% ταχύτερα, αφότου ακολούθησαν πλάνο Μεσογειακής διατροφής, συγκριτικά με το αν τρέφονταν με την πλούσια σε κακά λιπαρά δυτική διατροφή. Από την άλλη μεριά οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία διαφορά στην επίδραση των δύο διατροφών όσον αφορά την απόδοση στην αναερόβια προπόνηση (δηλαδή στις ασκήσεις με αντιστάσεις με σκοπό την μυική ενδυνάμωση).

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και δημητριακά ολικής αλέσεως ενώ αποφεύγει το κόκκινο επεξεργασμένο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα ραφιναρισμένα σάκχαρα και έλαια, το νάτριο και τα μεταποιημένα τρόφιμα.

Από την άλλη η Δυτική διατροφή χαρακτηρίζεται από χαμηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα μεταποιημένων ελαίων και υψηλή πρόσληψη trans και κορεσμένων λιπαρών, γαλακτοκομικών, ραφιναρισμένων σακχάρων, ραφιναρισμένων και μεταποιημένων φυτικών ελαίων, νατρίου και επεξεργασμένων τροφίμων.

«Αρκετά ξεχωριστά θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνονται στη Μεσογειακή διατροφή όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και τα δημητριακά ολικής άλεσης βελτίωσαν την απόδοση των αθλητών αμέσως ή σχεδόν αμέσως εντός πολύ λίγων ημερών. Συνεπώς αυτό εξηγεί το ότι ένα πλήρες διατροφικό μοτίβο το οποίο περιλαμβάνει αυτά τα συστατικά μπορεί επίσης να βελτιώσει την απόδοση» δήλωσε ο Edward Weiss, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις. «Ωστόσο τα οφέλη χάθηκαν γρήγορα όταν ο αθλητής άρχιζε να τρώει στα πρότυπα της δυτικής διατροφής, γεγονός που υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό η Μεσογειακή διατροφή να ακολουθείται μακροχρόνια».

Στη μελέτη συμμετείχαν επτά γυναίκες και τέσσερις άνδρες. Οι συμμετέχοντες έτρεξαν πέντε χιλιόμετρα σε ένα διάδρομο γυμναστικής κάτω από δυο διαφορετικές συνθήκες: τέσσερις μέρες αφότου τρέφονταν με βάση τη Μεσογειακή διατροφή και μετά, τέσσερις μέρες αφότου είχαν τραφεί με βάση τη δυτικού τύπου διατροφή. Ανάμεσα στα δύο τεστ μεσολάβησαν εννέα έως 16 μέρες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας όταν οι αθλητές έκαναν το τεστ αφότου είχαν τραφεί μεσογειακά έτρεξαν τα πέντε χιλιόμετρα ταχύτερα συγκριτικά με την περίπτωση όπου είχαν ακολουθήσει το πλάνο της δυτικής διατροφής. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο καρδιακός ρυθμός και ο βαθμός κόπωσης από την άθληση ήταν στα ίδια επίπεδα και στις δυο περιπτώσεις.

«Αυτή η μελέτη παρουσιάζει στοιχεία ότι η Μεσογειακή διατροφή η οποία είναι γνωστό πως είναι ωφέλιμη για την υγεία είναι επίσης χρήσιμη και για την απόδοση στην άσκηση. Όπως ο γενικός πληθυσμός έτσι και οι αθλητές, αλλά και όσοι γυμνάζονται συχνά ακολουθούν ανθυγιεινή διατροφή. Τώρα έχουν ακόμα ένα λόγο για να τρώνε υγιεινά», κατέληξε ο Edward Weiss.

ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...