Κυβέρνηση

Η Χρυσοβελώνη θα μας πει και τι θα ψηφίζουμε: «40% γυναίκες στα ψηφοδέλτια και άμα σας αρέσει»

Στο όνομα της ισότητας των φύλων και ενός δήθεν αποκλεισμού των γυναικών από την Πολιτική η κυρία Χρυσοβελώνη επιβάλει στις Ελληνίδες να ψηφίζουν γυναίκες ανεξαρτήτως ικανοτήτων αλλά μόνο βάσει φύλου. Αυτή είναι η Δημοκρατία της «κυβέρνησης κουρελούς»

Την αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στο 40% των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές ανά εκλογική περιφέρεια σχεδιάζει με νομοσχέδιο η κυβέρνηση.

Ήδη, το 40% έχει προβλεφθεί για τη συμμετοχή γυναικών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ το νέο νομοσχέδιο ανεβάζει στο ίδιο ποσοστό τη συμμετοχή τους και στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών.

«Σύμφωνα με το νέο Νομοσχέδιο θα υπάρξει αλλαγή. Στον «Κλεισθένη» ήδη προβλέπεται η ποσόστωση για την συμμετοχή των γυναικών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.[…] Αυτό που διεκδικούμε και μάλιστα το Υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να κάνει και καμπάνια προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή τι: αφενός μεν να προτρέπει τις γυναίκες να συμμετέχουνε σε ψηφοδέλτια και στην αυτοδιοίκηση και στις εθνικές εκλογές και να μην μπαίνουν οι γυναίκες, να μου επιτρέψετε να πω, σαν «παραγεμίσματα», και από την άλλη πλευρά, γιατί αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, να προτρέπει (η καμπάνια) να ψηφίζονται οι γυναίκες. Γιατί έχει παρατηρηθεί και το εξής φαινόμενο: ότι γυναίκες δεν ψηφίζουν και δεν στηρίζουν γυναίκες», εξήγησε η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μιλώντας στο ρ/σ «Πρακτορείο 104,9».

Όπως ανέφερε, «το 40% υπάρχει (στους Δήμους), εξάλλου είναι τουλάχιστον 40%, και μπαίνει τώρα και στις Εθνικές Εκλογές με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, το 40% θα υπολογίσετε, όχι ανά την Επικράτεια, αλλά ανά εκλογική Περιφέρεια».

Αναλυτικά, τα κύρια σημεία της συνέντευξης της κυρίας Χρυσοβελώνη είναι: 

- Η ΝΔ κατώτερη των περιστάσεων (Με αφορμή την κριτική για νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠ.ΕΣ.)

«Η Νέα Δημοκρατία όλο αυτό το χρονικό διάστημα το μόνο το οποίο κάνει είναι είτε να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ή να επιδίδεται σε επιθέσεις ανοίκειες πάσης φύσεως. Όπως για παράδειγμα έγινε εχθές. Υπήρξε μία ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα που αφορούσε την δυνατότητα των Ελλήνων που βρίσκονται στην Μεγάλη Βρετανία να ψηφίσουν, και εκεί διαστρέβλωσε τα πράγματα (η ΝΔ). Υπήρξε η ανακοίνωση και φαίνεται, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Δηλαδή, θα την χαρακτήριζα, μία αξιωματική αντιπολίτευση σαφώς κατώτερη των περιστάσεων. Ξέρετε εγώ πιστεύω στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν όμως ασκείται εποικοδομητικά, όταν υπάρχει ένας διάλογος σωστός, αντιπροτάσεις σωστές και όχι «κεραυνοί» και «πυροβολισμοί» που για μένα εντάσσονται στο πλαίσιο μίας κομματικής και μικροπολιτικής τακτικής».

- Για το Νομοσχέδιο για την Ισότητα των Φύλων (Με αφορμή αναφορά στην «Ημέρα της Γυναίκας» 8 Μαρτίου)

«Με το Νομοσχέδιο (που εισάγεται σύντομα στην Βουλή) […] δημιουργούμε Επιτροπές Ισότητας στους Δήμους και κατ’ επέκταση στις Περιφέρειες οι οποίες πλέον, θα είναι η δημιουργία τους υποχρεωτική. Γιατί και τώρα σε κάποιους Δήμους υπάρχουν Επιτροπές ισότητας, όπως υπάρχουν σε κάποιους Δήμους στον τίτλο και επί της ουσίας δεν λειτουργούν. Αυτό όμως που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι πλέον οι Δομές που θα λειτουργήσουνε, αναφέρομαι δηλαδή στα Συμβουλευτικά Κέντρα και στους Ξενώνες Φιλοξενίας, θα είναι προνοιακά ιδρύματα, δηλαδή θα λειτουργούν και θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που […] διασφαλίζει την βιωσιμότητα τους και μετά την λήξη του προγράμματος ΕΣΠΑ, με το οποίο αυτήν την στιγμή χρηματοδοτούνται.

[…] Όχι απλώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα Συμβουλευτικά Κέντρα, αλλά σκοπός μας είναι να δημιουργηθούν και άλλα και να δημιουργηθούν και άλλες Δομές Φιλοξενίας σε Δήμους. Διότι τα περιστατικά δυστυχώς των κακοποιημένων γυναικών και των έμφυλων διακρίσεων είναι πάρα πολλά και επομένως οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε και νομίζω ότι με τις προβλέψεις που έχουμε στο Νομοσχέδιο θα κάνουμε πολλά βήματα μπροστά. Και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο έχουμε υπογράψει, έχω υπογράψει δύο σύμφωνα συνεργασίας με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, αντίστοιχα τον κ. Πατούλη και τον κ. Αγοραστό, έτσι ώστε να ορίσουμε πως θα λειτουργήσουν οι Επιτροπές Ισότητας και βάσει αυτών και οι Δομές που ανέφερα προηγουμένως, πάντοτε υπό την στήριξη και την καθοδήγηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας.[…] Όλα αυτά θα λειτουργήσουν μετά το τέλος των αυτοδιοικητικών εκλογών».

- Στο 40% ανά εκλογική Περιφέρεια και στις Εθνικές εκλογές. (Με αφορμή ερώτηση για την ποσόστωση των Γυναικών στις εκλογές)

«Σύμφωνα με το νέο Νομοσχέδιο θα υπάρξει αλλαγή. Στον «Κλεισθένη» ήδη προβλέπεται η ποσόστωση για την συμμετοχή των γυναικών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.[…] Αυτό που διεκδικούμε και μάλιστα το Υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να κάνει και καμπάνια προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή τι: αφενός μεν να προτρέπει τις γυναίκες να συμμετέχουνε σε ψηφοδέλτια και στην αυτοδιοίκηση και στις εθνικές εκλογές και να μην μπαίνουν οι γυναίκες, να μου επιτρέψετε να πω, σαν «παραγεμίσματα», και από την άλλη πλευρά, γιατί αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, να προτρέπει (η καμπάνια) να ψηφίζονται οι γυναίκες. Γιατί έχει παρατηρηθεί και το εξής φαινόμενο: ότι γυναίκες δεν ψηφίζουν και δεν στηρίζουν γυναίκες.

Τα 40% υπάρχει (στους Δήμους), εξάλλου είναι τουλάχιστον 40%, και μπαίνει τώρα και στις Εθνικές Εκλογές με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, το 40% θα υπολογίσετε, όχι ανά την Επικράτεια, αλλά ανά εκλογική Περιφέρεια».

- Για την πρόσφατη εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.  (Γενικότερα με αφορμή την συζήτηση για τα θέματα Ισότητας) 

«Ήθελα να πω, μιας και μιλούμε για την Ισότητα και τις έμφυλες διακρίσεις, εγώ πραγματικά χαιρετίζω, διότι ειλικρινά δεν το είχαμε στο παρελθόν, και επικροτώ την πρωτοβουλία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της κ. Δημητρίου, με αφορμή το περιστατικό που συνέβη σ’ ένα γηροκομείο των Καλαβρύτων, όπου πραγματικά διέταξε να διενεργηθεί έρευνα, για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, υπάρχει περίπτωση να τελείται αδίκημα, έγκλημα έμφυλης διάκρισης».

- Υλοποιούνται δεσμεύσεις (Για τις ρυθμίσεις οφειλών)

«Δεν γίνονται στο πλαίσιο προεκλογικών παροχών, όπως ενδεχομένως είχε μάθει η Νέα Δημοκρατία να κάνει. Είναι πρωτοβουλίες, νομοθετικές πρωτοβουλίες τις οποίες αυτή η Κυβέρνηση είχε εξαγγείλει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Είναι αυτό που αυτή η Κυβέρνηση υποχρεούται να αποδώσει στους πολίτες που δοκιμάστηκαν πάρα πολύ σκληρά από την κρίση, να βελτιώσει την καθημερινότητα τους και θεωρώ ότι θα δώσουν σαφέστατα νέα πνοή στην οικονομία. Θυμάστε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού που είχε κάνει στην Διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης, όλες, όλες πραγματοποιήθηκαν και έχουν νομοθετηθεί. Είναι κάτι το οποίο στο παρελθόν δεν είχαμε συνηθίσει, σε τέτοιου είδους τακτικές και πρακτικές. Υπήρχανε Πρωθυπουργοί που έρχονταν στην έκθεση, εξάγγελλαν κάποια πράγματα και δεν έκαναν ούτε το 20% από αυτά.

Η Κυβέρνηση λοιπόν η συγκεκριμένη, τα έχει νομοθετήσει όλα όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και προχωράει και σε άλλες πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες και γι’ αυτό ακριβώς λέμε ότι ο χρόνος μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα γίνουν Εθνικές Εκλογές, είναι ένας χρόνος πραγματικά πάρα πολύ παραγωγικός για την Κυβέρνηση. Και αυτό που θα έλεγα και για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι να προτρέψω την αξιωματική αντιπολίτευση και γενικότερα την αντιπολίτευση να συνταχθεί σ’ αυτήν την προσπάθεια».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ