Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία απειλεί ευθέως με στρατιωτική «λύση» - Ακάρ: «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα» - «Θέλουμε συνδιαχείριση του ενεργειακού πλούτου»

Στη σταθερή της θέση που απαιτεί συνδιαχείριση του ενεργειακού πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, εμμένει η Τουρκία και αυτό δηλώνουν οι αξιωματούχοι της χώρας σε κάθε ευκαιρία, προβάλλοντας φυσικά ως πρόσχημα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Τοποθετούμενος μετά την δημοσιοποίηση της ανακάλυψης του κοιτάσματος στο στόχο «Γλαύκο» στο «τεμάχιο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ, από την ExxonMobil ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας όσον αφορά το ζήτημα των υδρογονανθράκων. Όπως είπε καμία απόφαση ή συμφωνία που αφορά την περιοχή και στην οποία δεν είναι συμμέτοχη η Τουρκία δεν μπορεί να έχει διάρκεια και να χαρακτηρίζεται έγκυρη.

Είπε για ακόμα μία φορά αναφερόμενος στην κυπριακή ΑΟΖ, ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή, όπως δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα. Υποστήριξε δε ότι η Άγκυρα παραμένει στο πλευρό του ψευδοκράτους, της αποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» σημειώνοντας ότι έχει δικαίωμα στο φυσικό πλούτο του νησιού ως συνιδιοκτήτης, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι όλοι πρέπει να συμπεριφερθούν ανάλογα με αυτή την πραγματικότητα.

Tαυτόχρονα, άσκηση εντοπισμού και διάσωσης υποβρυχίου πραγματοποιείται σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της άσκησης του τουρκικού στρατού «Γαλάζια Πατρίδα», που είναι σε εξέλιξη από την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το σενάριο, διασώστες θαλάσσης θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν υποβρύχιο που χάθηκε ανοιχτά της βάσης Ακσάζ (πάνω από την Ρόδο). Μόλις εντοπιστεί το υποβρύχιο, το οποίο διαθέτει προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, οι διασώστες θα μεταφέρουν με ειδικό καλάθι είδη πρώτης ανάγκης στο «εγκλωβισμένο» προσωπικό μέσα στο υποβρύχιο.

Στη συνέχεια, οι διασώστες θα κατέβουν στο κατάστρωμα του υποβρυχίου με καλώδιο για να επιχειρήσουν απεγκλωβισμό του προσωπικού του υποβρυχίου.

Όλα αυτά συμβαίνουν, την στιγμή που όπως αποκάλυψε χθες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ο πρώην ΥΠΕΞ της Κύπρου δήλωσε τα εξής:

«Ως πολύ σοβαρές πρέπει να εκλάβουμε τις απειλές που εξαπολύει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με το ενεργειακό μας πρόγραμμα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Ρολάνδης, μιλώντας στον κυπριακό τ/σ ΣΙΓΜΑ.

Ο κ. Ρολάνδης προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο Ερντογάν είτε θα κτυπήσει και θα μας φέρει σε τεράστια δυσκολία, είτε εκεί (σ.σ στην κυπριακή ΑΟΖ), είτε εντός της Κύπρου ή θα φέρει εκείνος μηχανήματα, για να κάνει γεωτρήσεις». Ερωτηθείς αν αποκλείεται το πρώτο, από τη στιγμή που κάνει ήδη το δεύτερο, δεν το απέκλεισε, λέγοντας ότι μπορεί να τα κάνει και τα δύο, καθώς πρόκειται για έναν «απρόβλεπτο ηγέτη».

«Μπήκε μέσα στη Συρία, την Αφρίν, την βόρεια επαρχία, είναι εκεί τα στρατεύματα τώρα, πείτε μου ποιος ξεσηκώθηκε στο κόσμο να πει κάτι;», διερωτήθηκε. Παράλληλα, ο κ. Ρολάνδης δήλωσε, ότι μέχρι τώρα η Τουρκία χτύπησε άγρια την Κύπρο 3–4 φορές. «Το είπε και το έκανε. Μας βομβάρδισε το 1964, κατέλαβε το 1/3 της Κύπρου το 1974, μας σταμάτησε με τους πυραύλους S-300 (…) και τώρα απειλεί εδώ. Αυτή η απειλή για μένα είναι πολύ–πολύ σοβαρή ιστορία. Το να λέμε απλώς, ότι συνεχίζουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα και δεν μας ενδιαφέρει, δεν είναι η σωστή τακτική», υπογράμμισε.

Ως λύση σε αυτά τα ζητήματα, ο κ. Ρολάνδης επανέφερε την πρόταση που είχε κάνει στο παρελθόν, για συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους στο ζήτημα του φυσικού αερίου, όπου τα έσοδα θα έμπαιναν σε ένα λογαριασμό. Ερωτηθείς αν αυτή η πρόταση δεν έχει υλοποιηθεί πλέον με την ψήφιση του Ταμείου Υδρογονανθράκων, ο κ. Ρολάνδης απάντησε αρνητικά.

Όπως εξήγησε, με το Ταμείο όπως έχει ψηφιστεί, δεν ξεκαθαρίζεται τι θα γίνει στο μέλλον, αν δεν λυθεί το Κυπριακό. Η πρόταση του κ. Ρολάνδη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος, είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να λάβουν τα χρήματα σε βάθος 10 ετών, αν δεν λυθεί το Κυπριακό.

Βέβαια οι δηλώσεις τέτοιου τύπου είναι πλέον καθημερινές, όμως περισσότερο ανησυχούμε για τους Έλληνες πολιτικούς.  

Όπως για παράδειγμα για τον κ. Ν. Κοτζιά, όπου μάλλουν η Ελληνική Κυβέρνηση δέχεται τα λεγόμενά του.

Όπως αναφέραμε χθες, στη δήλωση ότι το Καστελόριζο δεν έχει 100% όλη την ΑΟΖ στην περιοχή και πως κομμάτι της ανήκει στην Τουρκία, προχώρησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, δημιουργός και φανατικός υπερασπιστής της Συμφωνία των Πρεσπών, Νίκος Κοτζιάς.

Η «ρουκέτα» που πέταξε ο Νίκος Κοτζιάς έχει καλυφθεί εκτενώς από τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία πανηγυρίζουν για την αναγνώριση των «δικαιωμάτων» τους – των παράνομων διεκδικήσεων τους στην πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα στη δήλωσή του ο πρώην ΥΠΕΞ ανέφερε:

«…αλλά αν νομίζεις όπως κάνουν μερικοί στην Ελλάδα ότι η Τουρκία με χιλιάδες μίλια δεν έχει ΑΟΖ δεν έχει τίποτα και όλοι η ΑΟΖ είναι, ξέρω γω, το Καστελόριζο έχει 100% όλη την ΑΟΖ σε όλη την περιοχή, συγνώμη που το λέω έτσι και ας με κράξουν οι εθνικοί μας φίλοι, δεν είναι έτσι! Τα πράγματα θέλουν προσοχή, φιλική πολιτική, διεθνές δίκαιο. Και να τον βάζεις και τον άλλον στο παιχνίδι, για να κατευνάζει»!

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές