Κόσμος

Η Ε.Ε. στριμώχνει τον Μαδούρο: Η διεθνή κοινότητα θα καταδικάσει οποιαδήποτε ενέργεια σε βάρος του Γκουαϊδό

Συνεχίζονται οι εντάσεις με την Ευρώπη να προσπαθεί να ρυθμίσει την κατάσταση. Άλλη μία προειδοποίηση για τον Μαδούρο, αυτή τη φορά σχετικά με τον Χουάν Γκουαϊδό.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποίησε τον Νικολάς Μαδούρο να μην προχωρήσει στη σύλληψη ή σε άλλη κίνηση κατά του Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος δηλώνει ότι θα επιστρέψει στη Βενεζουέλα.

«Οποιοδήποτε μέτρο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία, την ασφάλεια ή την σωματική ακεραιότητα του Χουάν Γκουαϊδό θα αποτελούσε μείζονα κλιμάκωση της έντασης και θα συναντούσε τη σθεναρή καταδίκη της διεθνούς κοινότητας», τόνισε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης απολαύουν συνταγματικά κατοχυρωμένη ασυλία η οποία πρέπει να τύχει απόλυτου σεβασμού», σημείωσε ακόμη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξ ονόματος των χωρών-μελών. «Οι κοινοβουλευτικοί πρέπει να μπορούν να ασκούν την εντολή τους ελεύθεροι από εκφοβισμούς εναντίον των ιδίων ή των μελών των οικογενειών τους», επισήμανε ακόμη η Μογκερίνι.

Ο Γκουαϊδό, που κάνει περιοδεία στη Λατινική Αμερική, κινδυνεύει με σύλληψη όταν επιστρέψει στη Βενεζουέλα, επειδή παραβίασε εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου που του απαγόρευε να εγκαταλείψει τη χώρα. Πάντως, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, που έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, δήλωσε ότι σκοπεύει να επιστρέψει από τον Ισημερινό, αν και δεν διευκρίνισε πότε.

Παράλληλα, ο Γκουαϊδό- σύμφωνα με το ΑΠΕ, κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις, τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Βενεζουέλα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ