Υγεία

Η αφαίρεση των «κυττάρων ζόμπι» ανακουφίζει από τον διαβήτη

Ερευνητές της Mayo Clinic και συνεργάτες τους έδειξαν πως όταν τα γηρασμένα κύτταρα - επίσης γνωστά ως "κύτταρα ζόμπι" - απομακρύνονται από τον λιπώδη ιστό σε παχύσαρκα ποντίκια, η σοβαρότητα του διαβήτη και μια σειρά από αιτίες ή συνέπειές του υποχωρούν ή εξαφανίζονται.

Η φλεγμονή και η δυσλειτουργία του λιπώδους ιστού προκαλούν κάποια από την αντίσταση στην ινσουλίνη στους παχύσαρκους ανθρώπους.

Τα γηρασμένα κύτταρα είναι μια αιτία της φλεγμονής που σχετίζεται με την παχυσαρκία και την μεταβολική δυσλειτουργία

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η δυσλειτουργία προκαλείται από "κύτταρα ζόμπι" που έχουν ήδη αποδειχθεί υπεύθυνα για παθήσεις που σχετίζονται με γήρανση και ασθένειες, όπως η οστεοπόρωση, η μυϊκή αδυναμία, ο εκφυλισμός των νεύρων και οι καρδιακές παθήσεις. Αυτά τα κύτταρα συσσωρεύονται επίσης στους λιπώδεις ιστούς παχύσαρκων και διαβητικών ανθρώπων και ποντικών.

Καθώς μεγαλώνουμε συσσωρεύουμε βλάβες στα κύτταρα τα οποία όταν φτάσουν σε ένα ορισμένο επίπεδο, τότε τα κύτταρα γηράσκουν και δεν είναι πλέον φυσιολογικά. Αυτά τα γηρασμένα κύτταρα αποκαλούνται “κύτταρα ζόμπι”. Δεν μπορούν να πεθάνουν αλλά ούτε να εκτελέσουν τις λειτουργίες ενός νέου κυττάρου.

Τα γερολυτικά φάρμακα

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα ποντίκια άγριου τύπου αφαίρεσαν τα "κύτταρα ζόμπι" με δύο τρόπους: προκαλώντας κυτταρικό θάνατο με τη μεσολάβηση της γενετικής και χορηγώντας ένα συνδυασμό γερολυτικών φαρμάκων.

Τα γερολυτικά φάρμακα σκοτώνουν επιλεκτικά τα γηρασμένα κύτταρα αλλά όχι τα φυσιολογικά κύτταρα. Το αποτέλεσμα: Τα επίπεδα της γλυκόζης και η ευαισθησία στην ινσουλίνη βελτιώθηκαν. Τα ποντίκια παρουσίασαν επίσης μείωση των φλεγμονωδών παραγόντων και επιστροφή στην κανονική λειτουργία των λιπωδών κυττάρων.

Τα γερολυτικά φάρμακα προκάλεσαν επίσης βελτιωμένη λειτουργία των νεφρών και της καρδιάς που αποτελούν συνηθισμένες επιπλοκές του διαβήτη.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα γηρασμένα κύτταρα είναι μια αιτία της φλεγμονής που σχετίζεται με την παχυσαρκία και την μεταβολική δυσλειτουργία και ότι τα γερολυτικά φάρμακα είναι μια υποσχόμενη θεραπεία αυτών των παθήσεων και των επιπλοκών τους, περιλαμβάνοντας τον διαβήτη», είπε ο James Kirkland, επικεφαλής της μελέτης, από την Mayo Clinic.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Aging Cell.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ