Ιστορία

Η αεροφωτογραφία που λίγο έλειψε να σημάνει την αρχή του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου (Βίντεο)

Μια αεροφωτογραφία ήταν ικανή να φέρει την καταστροφή!

Τον Άυγουστο του 1962, ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2, πέταξε πάνω από την δυτική Κούβα και τραβά μια φωτογραφία που θα θέσει σε κίνηση μια σειρά γεγονότων που λίγο έλειψε να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στο πυρηνικό όλεθρο.

Στο Πεντάγωνο σημαίνει συναγερμός. Το παράξενο σχήμα που ξεχώριζε μέσα από τη βλάστηση, ήταν οι προετοιμασίες για την εγκατάσταση του σοβιετικού πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος SA-2, αλλιώς γνωστού και ως S-75 Dvina.

Το παράξενο σχέδιο στο έδαφος που μοιάζει με το άστρο του Δαυίδ, ήταν ο κλασικός τρόπος ανάπτυξης των πυροβολαρχιών του SA-2, κάτι που οι Αμερικανοί ήδη γνώριζαν. Τι στιγμή της λήψης της φωτογραφίας, το σημείο εγκατάστασης των πυραύλων ήταν υπό κατασκευή. Τρεις μήνες αργότερα, νέες εικόνες αποκάλυψαν πως το σύστημα ήταν πιθανότατα πλήρως λειτουργικό.

https://www.youtube.com/watch?v=O5_XH5dfbY0

Οι Αμερικανοί ωστόσο δεν ανησύχησαν τόσο για την εγκατάσταση των συγκεκριμένων πυραύλων (αν και ο Gary Powers είχε καταρριφθεί από το ίδιο σύστημα, πετώντας με U-2 πάνω από την ΕΣΣΔ το 1960), αλλά από το γεγονός πως οι Σοβιετικοί ετοιμάζονταν για να προστατεύσουν κάτι πολύ σημαντικό. Ήταν θέμα χρόνου να επιβεβαιωθεί η πρόθεση της Σοβιετικής Ένωσης να εγκαταστήσει πυρηνικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στη πίσω πόρτα των ΗΠΑ. Η μετέπειτα φωτογράφηση βλημάτων SS-4 με πυρηνικές δυνατότητες, οδήγησε στη Κρίση της Κούβας που διάρκεσε 13 μέρες (16–28 Οκτωβρίου, 1962) και έφερε τις δύο υπερδυνάμεις ένα βήμα πριν το πυρηνικό πόλεμο.

Η κρίση αποκλιμακώθηκε όταν οι ΗΠΑ απέκλεισαν ναυτικά τη Κούβα και ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Νικίτα Χρουστσόφ, συμφώνησε να αποσύρει τους πυραύλους. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζον Κένεντι, δεσμεύτηκε μυστικά να αποσύρει τους αντίστοιχους πυραύλους (Jupiter) που είχαν τοποθετηθεί στη Τουρκία. Η Κρίση της Κούβας, αποτέλεσε το σημείο κατά το οποίο η ανθρωπότητα βρέθηκε πιο κοντά από ποτέ στο πυρηνικό όλεθρο. Όλα ξεκίνησαν από μια κατασκοπευτική φωτογραφία…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ