Βαλκάνια

Ηχούν «σειρήνες» από το Βελιγράδι: «Κινδυνεύει η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας» - «Προ των πυλών η “Μ. Αλβανία”, έρχεται αποσταθεροποίηση»

Hχούν σειρήνες προειδοποίησης από το Βελιγράδι, που προσπαθεί να ενημερώσει τις χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο εν όψει «Μ. Αλβανίας».

Η Συμφωνία των Πρεσπών αλλάζει τον χάρτη των Βαλκανίων και πρέπει από εδώ και στος εξής να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα.

Σε περίπτωση μελλοντικά αλλαγής της γεωπολιτικής καταστάσεως (Μεγάλη Αλβανία), απόσχισης της σερβικής δημοκρατίας της Βοσνίας κά, οι Σκοπιανοί και οι «σπόνσορες τους» ενδέχεται (υπό ευνοϊκές πάντα για αυτούς συνθήκες) να θέσουν θέμα «Μακεδονίας του Αιγαίου» που αποτελεί και το όνειρο του VMRO σε συνδυασμό του θέματος των αποκαλούμενων «Μακεδόνων» εντός Ελλάδος.

Όταν πιθανόν ανοίξει ο «Ασκός του Αιόλου», τίποτα στην κυριολεξία δεν θα σταματήσει τις εξελίξεις, οι οποίες θα είναι πιθανότατα δυσοίωνες εκτός όλων των άλλων και για την πατρίδα μας.

Οι περισσότεροι Σκοπιανοί εθνικιστές θεωρούν ότι τους ανήκουν οι εξής περιοχές από αυτές τις χώρες:

1. Η «Μακεδονία του Βαρδάρη» (Вардарска Македонија) – η ΠΓΔΜ.

2. Η «Μακεδονία του Αιγαίου» (Егејска Македонија) – Αφορά τρεις περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας.

3. Η «Μακεδονία του Πιρίν» (Пиринска Македонија) – το Διαμέρισμα Μπλαγκόεβγκραντ της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας.

Η Μάλα Πρέσπα και το Γκόλο Μπάρντο (Мала Преспа и Голо Брдо) – μια περιοχή της νοτιοανατολικής Αλβανίας η οποία συμπίπτει περίπου τον Νομό Πόγραδετς και τον Νομό Ντεβόλ (αυτές οι περιοχές μερικές φορές θεωρούνται τμήμα της Μακεδονίας του Αιγαίου).

Η Γκόρα και το Πρόχορ Πτσίνσκι (Гора и Прохор Пчински) – στην νοτιοανατολική Σερβία (η Γκόρα είναι τμήμα του Κοσσυφοπεδίου) (αυτές οι περιοχές μερικές φορές θεωρούνται τμήμα της Μακεδονίας του Βαρδάρη).

Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Οι πανηγυρισμοί των Αλβανών που φώναζαν 'UCK', μετά τη νίκη των εκλογών στο δήμο, Τούζι του Μαυροβουνίου και οι δηλώσεις για μεγάλη αλβανική νίκη από την Πρίστινα αποτελούν την καλύτερη απόδειξη της πολιτικής της Μεγάλης Αλβανίας, είπε σήμερα, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτστις.

«Γίνεται σαφές σε όλους ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο μόνο η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, αλλά του Μαυροβουνίου και της Ελλάδας.

Αν συνεχίσουμε να κλείνουμε τα μάτια μας στη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, μπορεί να οδηγηθούμε σε απειλές για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, προειδοποίησε ο Ντάτσιτς μιλώντας στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Δεν μπορούν να είναι οι Αλβανοί ο μόνος λαός της Ευρώπης που θα έχει δύο κράτη, δήλωσε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς

Τη βούληση της Σερβίας να υπάρξει λύση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ίβιτσα Ντάτσιτς, στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο Σέρβος υπουργός ΥΠΕΞ τόνισε με έμφαση: «Θέλουν μεγάλη Αλβανία. Ας την κάνουν αλλά όχι με τους Σέρβους».

Ο κ. Ντάτσιτς έκανε αναλυτική μνεία στο παρελθόν του Κοσσυφοπεδίου που, όπως είπε κάποτε ήταν η πρώτη σερβική πρωτεύουσα και περιοχή που «μουσουλμανοποιήθηκε» επί οθωμανικής αυτοκρατορίας και διώχθηκαν οι Σέρβοι.

Όπως τόνισε, το δικαίωμα κάποιας εθνικής μειονότητας που θέλει να δημιουργήσει το κράτος του χωρίς τη συμφωνία του κράτους από το οποίο θέλει να αποσχιστεί, είναι προβληματικό, κάνοντας αναφορά στην περίπτωση της Καταλονίας και στηλιτεύοντας την πολιτική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν ανέχεται αυτονόμηση της συγκεκριμένης περιοχής από την Ισπανία.

«Για εμάς δεν είναι τόσο σημαντικό το όνομα, θέλουμε να υπάρξει συμβιβασμός, ο καθένας να πάρει το έδαφός του», σημείωσε, τονίζοντας πως «πρέπει να έχουμε συνείδηση πως πρόκειται για την ιστορική ταυτότητα του σερβικού λαού».

Αρχίζουν και αγριεύουν πλέον τα πράγματα. Είναι έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κατάσταση;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ