Κόσμος

Άγρια σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ: Νετανιάχου: «Υπό κατοχή η Κύπρος, σφάζεις Κούρδους» - Kανένα έλεος στον Ερντογάν (upd)


 Νεότερη ενημέρωση

Δεν έχει τέλος η κόντρα Νετανιάχου-Ερντογάν. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, με νέο μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Τούρκου Προέδρου, γράφοντας πως δεν έχει δικαιώμα να ομιλεί κάποιος που κατέχει παράνομα την Β. Κύπρο και που δολοφονεί Κούρδους μαχητές.

Δείτε το twitter:

(Aρχικό κείμενο)Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ. Ο Ρ. Τ. Ερντογάν είναι εξαγριωμένος και αγχωμένος λόγω των ανακατατάξεων που λαμβάνουν χώρα στην Α. Μεσόγειο, καθώς βλέπει πως η χώρα του μένει εκτός παιχνιδιού.

Με σκληρό τρόπο απάντησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον Τούρκο πρόεδρο ως «δικτάτορα».

Ο Eρντογάν σε προεκλογική του ομιλία του στην Άγκυρα δήλωσε: «ο ληστής που βρίσκεται στην ηγεσία του Ισραήλ. Για ποιο πράγμα δικάζεται ο Νετανιάχου και η γυναίκα του; Για ληστεία. Λέει ᾽᾽στην Τουρκία οι δημοσιογράφοι είναι στις φυλακές και μη μας δίνει μαθήματα ᾽᾽. Νετανιάχου! Σύνελθε!. Εσύ είσαι δυνάστης.

Είσαι ο δυνάστης που σφάζει τα 7χρονα παιδιά της Παλαιστίνης. Εσύ είσαι ο δυνάστης που φυλακίζεις τις γυναίκες. Οι στρατιώτες σου, οι αστυνομικοί σου με τις αρβύλες τους εισβάλλουν στους χώρους προσευχής μας. Μη μας προκαλείς.

Εμείς σε αυτή τη χώρα δεν καταδιώξαμε κανέναν Εβραίο. Μη μας προκαλείτε! Εμείς δεν θα παίξουμε το παιχνίδι σας όμως θα ζητήσουμε λογαριασμό σε διεθνές επίπεδο. Κανένας δεν μπορεί να κάνει να ξεχάσουμε την υπόθεση της Ιερουσαλήμ».

Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο περί «αστείου» αναφερόμενος στην κατηγορία εναντίον του περί «κατάφωρου ρατσισμού» την οποία εξακόντισε η Τουρκία, χαρακτηρίζοντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δικτάτορα».

Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, κατήγγειλε χθες Τρίτη τον «κατάφωρο ρατσισμό» τον οποίο εκδηλώνει, κατ’ αυτόν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, ο Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ για τον ίδιο δεν αποτελεί έθνος-κράτος «όλων των πολιτών» του, αλλά αποκλειστικά και «μόνο του εβραϊκού λαού»: κατά συνέπεια, όχι της μεγάλης αραβικής και μουσουλμανικής κοινότητας.

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος δικτάτορας, καταφέρεται εναντίον της ισραηλινής δημοκρατίας ενώ οι φυλακές είναι γεμάτες τούρκους δημοσιογράφους και δικαστές. Τι αστείο», ήταν η αντίδραση του Νετανιάχου, που περιέχεται σε ανακοίνωση που διένειμαν οι υπηρεσίες του τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

ΤΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΜΕΡΗ

Η κυβέρνηση της Κύπρου βρίσκεται αυτήν την χρονική περίοδο σε πυρετώδεις προετοιμασίες αναφορικά με την Τριμερή Διάσκεψη Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ στα Ιεροσόλυμα με σημείο αναφοράς τον αγωγό EstMed, καθώς επίσης τις προκλήσεις και τις προοπτικές που είναι συνυφασμένος με το ζήτημα αυτό.

Να σημειωθεί πως αυτή η Τριμερής θα έχει και το στοιχείο της «Τετραμερούς» καθώς θα συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ δια μέσου του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μάικ Πομπέο, δίνοντας έτσι νέα δυναμική.

Ο κ. Πομπέο θα έχει συνάντηση με τους ηγέτες των τριών χωρών με επίκεντρο την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Να υπενθυμίσουμε πως οι ΗΠΑ είχαν συμμετοχή και στην 5η Τριμερή Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Μπερ Σέβα του Ισραήλ, με την παρουσία του Πρέσβη τους, Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο οποίος εξέφρασε κα την στήριξή του προς την δημιουργία του αγωγού EastMed.

Ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ δεν στρέφεται προς τον αγωγό EastMed αλλά προς την διασφάλιση των ενεργειακών συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, ειδικότερα μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις του αμερικάνικου ενεργειακού κολοσσού της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν το ξεκάθαρο μήνυμα προς Ρωσία και Τουρκία, ότι οι εξελίξεις στα ενεργειακά της περιοχής θα προχωρήσουν με την στήριξη της Αμερικής αλλά και υπό τις «προϋποθέσεις» που ίδιοι θέτουν σε διπλωματικό και γεωστρατηγικό επίπεδο.

Να σημειώσουμε επίσης πως παρόλο που ο αγωγός EastMed θα βρίσκεται στην ατζέντα της Τριμερούς, δεν αναμένεται να υπογραφεί η διακρατική συμφωνία καθώς θα απουσιάζει η Ιταλική Κυβέρνηση η οποία εμπλέκεται στο έργο.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε το Reuters, o Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Γκέμπραν Μπασίλ, απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σχετικά με την κατασκευή του αγωγού EastMed, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση ο συγκεκριμένος αγωγός να παραβιάζει τα θαλάσσια σύνορά του.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν φαίνεται να ανησυχεί τη Λευκωσία καθώς σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, ο Λίβανος δεν έχει εμπλοκή στο έργο της κατασκευής του αγωγού. Επιπλέον ο αγωγός δεν περνά από τα θαλάσσια σύνορα για τα οποία ο Λίβανος βρίσκεται σε μία διαρκή διαμάχη με το Ισραήλ.

Οι ίδιες πηγές σχολιάζοντας στην Offsite τα ιταλικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παράταση που ζήτησε η Ιταλική Κυβέρνηση για τον αγωγό EastMed, αναφέρουν πως δεν αφορούν επί της ουσίας την κατασκευή του αγωγού αλλά αφορά κυρίως ζητήματα του συνασπισμού της Ιταλικής Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η Ιταλική Κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις για περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τον αγωγό TAP, με αποτέλεσμα να μην θέλει να αυξήσει τις επικρίσεις αυτές πριν από τις Ευρωεκλογές.

Να σημειώσουμε πως σε συνέντευξή του στην Offsite ο Διευθύνων Σύμβουλος της E-C Natural Hydrocarbons Company και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, Τσαρλς Έλληνα, χαρακτήρισε των αγωγό ως μη βιώσιμο και πως πρόκειται για ένα πολιτικό τέχνασμα.

Η Κυβέρνηση από την πλευρά της εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξη προς την δημιουργία του αγωγού ειδικότερα μετά τις τελευτές σημαντικές ανακαλύψεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οι ίδιες Κυβερνητικές πηγές τονίζουν στην Offsite πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα είχε εγκρίνει κονδύλι ύψους 34,5 εκατομμυρίων ευρώ για τις τελικές μελέτες και τον σχεδιασμό του αγωγού EastMed εάν δεν είχε προσωπικό ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...